Pavel a Zeman se sejdou 13. února. Kontroly hospodaření Hradu zjistily řadu pochybení

Události: Petr Pavel týden po zvolení prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman a jeho nástupce Petr Pavel se sejdou v pondělí 13. února dopoledne na zámku v Lánech. Pavel to řekl na tiskové konferenci. Uvedl, že stávající hlavě státu nabídl termín, který Zeman akceptoval. Zmínil také, že kontroly  hospodaření Hradu zjistily řadu pochybení. Nově zvolený prezident také na brífinku obhajoval telefonát na Tchaj-wan. Jeho obsah prý dopředu konzultoval s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

Nynější i zvolená hlava státu v posledních dnech deklarovaly připravenost k setkání, očekávaly ale iniciativu z druhé strany. Pavel na tiskové konferenci odmítl, že by šlo o přetahovanou. Doplnil, že Zemanovi termín navrhl. 

Pavel dříve avizoval, že chce Zemana mimo jiné požádat o to, aby už nečinil žádná zásadní rozhodnutí do konce svého mandátu. Na dosluhujícího prezidenta chce apelovat, aby nejmenoval nového předsedu Ústavního soudu. Zeman to zvažuje, i když mandát Pavla Rychetského v čele soudu trvá až do srpna, zatímco Zemanův končí v březnu. „Předpokládám, že se dotkneme všeho, co bude souviset s předáváním funkce. Požádám ho i o maximální otevřenost,“ uvedl.

Pavel si nemyslí, že by mediální dohady o tom, kdo schůzku navrhne, mohly nějak poznamenat atmosféru setkání. „Šlo jen o to, kdo ten první krok udělá. Já neměl sebemenší problém ho udělat, ale považoval jsem z logiky věci za správné, že tím iniciátorem bude ten, kdo bude ve funkci,“ řekl. Očekává konstruktivní přístup, který podle něj panoval i v případě schůzek ředitelů kanceláří či tiskových mluvčí.

Studio ČT24: Brífink k dalšímu programu Petra Pavla (zdroj: ČT24)

Pavel na tiskové konferenci odmítl, že by po vyhlášení výsledků voleb „přepálil“ začátek, když do funkce nastoupí až 9. března. „Rozhodně jsem do toho nevstoupil s tím, že si vezmu po volbách pět týdnů volna,“ poznamenal. Schůzkami v tomto týdnu se chtěl připravit na to, aby mohl hned po inauguraci intenzivně pracovat, jak slíbil v kampani. „Cílem nebylo ukázat, že budu aktivistickým prezidentem, ale aktivním,“ řekl.

Odmítl, že by svými schůzkami s ministry, policejním prezidentem či ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) předstíral, že již má nějaké pravomoci. „Veškerá jednání byla seznamovací a orientační,“ podotkl. Za standardní označil i schůzku nejvyšších ústavních činitelů, debata se podle něj týkala toho, jak si představují budoucí styky a spolupráci.

Kontroly hradní kanceláře zjistily řadu pochybení

Pavel na tiskové konferenci také řekl, že kontroly hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a jí podřízených organizací, tedy Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány, zjistily řadu pochybení.

Závěr kontroly, která je již hotová, by podle čtvrtečního vyjádření prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslava Kaly mohl být zveřejněn za maximálně několik týdnů. Pavel později na Twitteru uvedl, že mu Kala nabídl, že po zveřejnění výsledků této kontroly odpoví na dotazy s nimi související a že o možném dalším auditu budou jednat následně. Kala zatím nemohl výsledek kontroly Pavlovi sdělit, neboť je vázán mlčenlivostí. O součinnost požádaly orgány činné v trestním řízení.

Z informací, které Kala mohl poskytnout, je podle Pavla zřejmé, že audit zjistil celou řadu pochybení, ale nic tak zásadního, co by mělo přímo vést k trestnímu stíhání. „S tím jsem schopen žít. Zbytek si uděláme v rámci přebírání, až dostaneme přístup nejen ke struktuře kanceláře, ale i k některým dokumentům,“ dodal Pavel.

„Když mám nějaké výhrady nebo obavy, tak směřují na jedné straně k tomu, abychom nepřebírali žádné procesy, ve kterých následně budou zjištěna porušení pravidel, ať už rozpočtových, nebo dokonce porušení zákona,“ uvedl generál ve výslužbě. O tom, že taková podezření existují, podle něj svědčí i to, že zpráva dosud nemohla být zveřejněna, protože orgány činné v trestním řízení si vyžádaly ještě čas.

Obavy z odposlechů

Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě v pátek uvedla, že zvolený prezident Petr Pavel by měl doložit svá obvinění směrem k prezidentovi Zemanovi a jeho úřadu. Bezpečnostní informační služba, další tajné služby ani policie totiž prý neinformovaly prezidenta Zemana o žádném bezpečnostním riziku. 

Hrad tím reagoval na Pavla, který v posledních dnech hovořil o nutnosti „hloubkového úklidu“ ve všech oblastech a plánu důkladně prohlédnout tamní prostory, mimo jiné kvůli obavám z odposlechů. 

V pátek uvedl, že není na něm, aby něco dokazoval. Kancelář prezidenta republiky by podle něj měla být schopná uspokojivě vysvětlit, zda je vše v souladu s pravidly. „Pak budu klidný, že přicházím do prostředí, kde k žádným únikům dojít nemohlo. Jestli se prokáže, že k nějakému porušení pravidel došlo, pak musí být zjednána náprava,“ doplnil.

Zmínil také, že má informace o působení soukromé bezpečností agentury na Hradě, která působí mimo běžný bezpečnostní režim, má přístup do chráněných prostor a netransparentní financování. „Pak mě samozřejmě zajímá, jestli je tato informace pravdivá a na základě čeho taková agentura na Hradě působí,“ řekl Pavel na tiskové konferenci.

Telefonát na Tchaj-wan

Obsah pondělního telefonátu s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen konzultoval Pavel předem s ministrem zahraničí Lipavským. Rozhovor následně vyvolal protesty čínské strany, protože Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl během volební kampaně.

„Při plném vědomí citlivosti tohoto tématu jsem telefonát a jeho obsah dopředu konzultoval s ministrem zahraničí. Nechal jsem si znovu zdůraznit, jaké jsou principy naší zahraniční politiky ve vztahu k Číně a Tchaj-wanu, a jsem toho názoru, že jsem v žádném případě nepřekročil hranice, které jsou stanoveny pro tyto principy,“ řekl Pavel. 

Pavlův telefonát kromě Číny kritizovala i sněmovní opozice. „Některé aktivity, které pan prezident činil, mi přišly možná předčasné,“ řekl člen sněmovního výboru pro bezpečnost Robert Králíček (ANO) s tím, že si myslí, že měl s tímto krokem počkat až po inauguraci.

Naopak europoslanec Alexandr Vondra (ODS) Pavlovu aktivitu oceňuje. „Bylo to hektické. Samozřejmě to působilo jako veliký kontrast, protože bylo dlouhé období, kdy jsme o prezidentovi skoro neslyšeli,“ řekl v pořadu 90´ ČT24 s tím, že oceňuje Pavlův „civilní styl komunikace“. 

Místo v delegaci na Tchaj-wan

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nabídla místo v delegaci pro svoji březnovou cestu na Tchaj-wan i zástupci Pavlova týmu. „Zazněla nabídka, že by měla místo v sestavě, ale ještě jsme se nebavili o tom, jestli takovou nabídku využijeme a jestli někdo z kanceláře by se takové cesty zúčastnil,“ prohlásil Pavel.

Pekarová Adamová plánuje Tchaj-wan navštívit na konci března. Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací. O cestě i dalších tématech ve středu jednala prostřednictvím videohovoru s tamním ministrem zahraničních věcí Josephem Wu. 

Pavel po sobotním vítězství v prezidentské volbě už telefonoval také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a polským prezidentem Andrzejem Dudou.

„Všechny telefonické hovory, které jsem měl, byly iniciovány ze zahraničí a byly motivovány gratulací k úspěchu ve volbách, případně vyjádřením naděje na úzkou spolupráci,“ řekl Pavel. „V žádném z těchto hovorů neproběhlo nic, co by jakkoli zavánělo předstíráním pravomocí prezidenta. Spíše šlo o vyjádření vůle na dobrou spolupráci a zahájení práce na termínech návštěv,“ dodal.

Pavel potvrdil cestu na Karlovarsko

Petr Pavel také potvrdil cestu do Karlovarského kraje, která se uskuteční 15. a 16. února. V regionu se chce Pavel sejít nejen se zástupci samospráv, ale také s občany, zástupci firem či neziskových organizací. Cílem výjezdu je podle něj otevřenost k názorům opozice a občanů. Chce vědět, kde lidé i starostové, kteří jsou podle Pavla často za hnutí ANO, vidí hlavní problémy či jak hodnotí účinnost vládních opatření.

Stále platí, že chce Pavel navštívit také Ústecký a Moravskoslezský kraj, zatím ale nemá konkrétní termín. Chce, aby jednání byla pracovní, bez oficialit a také bez mediálních výstupů. Co se týče setkání s občany, měla by mít formát besedy v omezeném formátu.

Při středeční schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS), Pekarovou Adamovou a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) se podle Pavla hovořilo i o tom, zda by na výjezdy do krajů měli zvoleného prezidenta doprovázet například zástupci vlády. Společné cesty ale v plánu nejsou, řekl Pavel.

Zvolený prezident rovněž pojede na Mnichovskou bezpečnostní konferenci, které se účastnil i jako předseda Vojenského výboru NATO. Očekává, že se na okraj konference může setkat s řadou lídrů nejen evropských zemí, ale i severní Ameriky.