Ukrajina si zaslouží po válce vstoupit do NATO, řekl Pavel stanici BBC

Ukrajina si zaslouží stát se po konci války s Ruskem členem NATO. V rozhovoru se stanicí BBC to řekl zvolený prezident Petr Pavel. Ukrajinská armáda bude podle něj po válce nejzkušenější v Evropě. Pavel v rozhovoru zopakoval svou podporu zbrojním dodávkám Kyjevu a jako tabu nevnímá ani poskytnutí bojových letounů. V dalším rozhovoru, pro deník Financial Times, rovněž hovořil o tom, že by se podle něj Evropská unie měla zbavit iluzí o Číně, která není „kompatibilní se západními demokraciemi.“

„Ukrajina si zaslouží být součástí společenství demokratických zemí,“ řekl Pavel v prvním rozhovoru pro zahraniční tisk. Na otázku redaktora BBC, zda by měla Ukrajina vstoupit do Severoatlantické aliance, řekl, že by si to Kyjev opravdu zasloužil.

Stát by se tak ale mělo až po konci konfliktu. Po válce podle Pavla bude Ukrajina „morálně i prakticky připravena“ vstoupit do NATO a její armáda bude mít pravděpodobně největší bojové zkušenosti v Evropě.

Později v rozhovoru pro deník Blesk dodal, že by se o podobný plán chtěl zasazovat na červencovém summitu NATO ve Vilniusu, kterého se bude účastnit už jako inaugurovaná hlava státu. Zmínil také, že by podle něj bylo vhodné nahradit v čele Aliance současného generálního tajemníka Jense Stoltenberga, jemuž zástupci členských zemí kvůli napadení Ukrajiny prodloužili mandát o jeden rok. 

„Pokud oni prohrají, prohrajeme i my“

Pavel znovu podpořil dodávky zbraní Ukrajině. „Nemáme alternativu,“ uvedl zvolený prezident, podle kterého by bez poskytnutí západních zbraní Ukrajina pravděpodobně prohrála. „Pokud oni prohrají, prohrajeme i my,“ dodal Pavel, podle kterého není tabu ani předání stíhaček. Obává se ale, že by dodávka bojových letounů mohla být příliš pomalá.

„Jsem hrdý na to, že má země byla mezi prvními, které dodaly Ukrajině významnou vojenskou pomoc,“ řekl v rozhovoru Pavel.

Nově zvolený prezident uvedl, že mír zcela záleží na Rusku a že by podpořil i sebemenší náznaky vůle jednat o zastavení konfliktu. „Z ruské strany žádné takové náznaky nejsou,“ dodal.

Čína není kompatibilní s evropskými demokraciemi, míní Pavel

V rozhovoru pro deník Financial Times, který nově zvolený český prezident poskytl v úterý, hovořil také o vztahu Česka a Číny. „Čína a její režim není v tuto chvíli přátelskou zemí, není kompatibilní se západními demokraciemi, pokud jde o jejich strategické cíle a principy,“ řekl Pavel britskému listu. „To je prostě fakt, který musíme uznat,“ poznamenal s tím, že Evropská unie se má zbavit iluzí o Pekingu.

Dotaz Financial Times narážel také na to, že se Pavel stal první evropskou zvolenou hlavou státu, která telefonovala s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Tento krok ihned odsoudila čínská vláda v Pekingu.Podle čínské diplomacie totiž Petr Pavel ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny. Peking považuje Tchaj-wan za svou nedílnou součást. Premiér Petr Fiala (ODS) se ale v reakci Pavla zastal s tím, že jako „suverénní stát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým se budeme potkávat.“ 

Ze spolupráce s Tchaj-wanem, s jehož prezidentkou by se chtěl i osobě setkat, podle něj Česko může ekonomicky těžit více než ze vztahů s Čínou a „nebudeme se chovat jako pštros, abychom tuto skutečnost zakryli.“

Zvolenému českému prezidentovi Pavlovi se nelíbí ani role, jakou Čína sehrává ve vztahu k ruské invazi na Ukrajinu. Peking měl podle něj šanci být silným hlasem a ovlivňovat rozhodnutí Moskvy, ale tuto příležitost nevyužil. „Zůstali stranou,“ dodal stroze Pavel. 

Podle předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) byl telefonát s tchajwanskou prezidentkou jasným signálem, že „nově zvolený prezident chce respektovat světové demokracie“ a krok je podle něj i vyjádřením vztahu k Číně. „Česká republika je suverénní země a prezident si bude volat, s kým chce a kdy chce, a Čína nám v tom nebude bránit,“ shoduje se s premiérem. 

Proti jeho tvrzení se vymezil opoziční europoslanec Ivan David (SPD). „Je na Petru Pavlovi, jak se bude vyjadřovat, ale důsledky ponese celá Česká republika. Musím konstatovat, že dochází ke zhoršování vztahů s Čínou a vláda, s kterou vystupuje prezident, jde stejným směrem. Jsem toho názoru, že s významnými zeměmi bychom měli jednat s respektem,“ řekl v pořadu 90' ČT24 s tím, že podle něj lze najít kompromis k jednání s Tchaj-wanem i bez „ostentativních politických kroků“. 

Pavel nevyloučil setkání s hongkongskou opozicí

V rozhovoru pro web deníku Blesk později rovněž nově zvolený prezident zmínil, že by byl ochotný setkat se s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou či představiteli hongkongské opozice. „Neviděl bych v tom problém ze stejných důvodů jako u telefonátu s tchajwanskou prezidentkou,“ řekl. 

Petr Pavel se plánuje na červencovém summitu NATO ve Vilniusu zasazovat o přijetí Ukrajiny, která by do Aliance i EU měla podle Pavla výhledově patřit. K možnému konci Stoltenberga připomněl, že jeho mandát byl už několikrát prodloužen. „Je přece jenom důležité, aby i v takto významných funkcích docházelo k nějaké rotaci, “ poznamenal Pavel. Stoltenberg je podle něj člověk na svém místě, zasloužil by si ale už oddech.

Na dotaz, zda bude usilovat o přijetí v Bílém domě, Pavel řekl, že to je na americké straně. Nově zvolený prezident nepovažuje za podstatné, zda bude v sídle amerického prezidenta přijat český premiér, nebo prezident.