Peking odsoudil Pavlův telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu. Fiala se vůči čínské kritice ohradil

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala agentura Reuters. Mluvčí čínské diplomacie Mao Ning prohlásila, že Čína proti telefonátu rezolutně protestuje. Zpochybnila také Pavlovu důvěryhodnost. Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci uvedl, že jako suverénní stát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým se budeme potkávat.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen se zvoleným českým prezidentem hovořila v pondělí, její kancelář telefonát označila za diplomatický průlom. Pavel prezidentce řekl, že Tchaj-wan a Česko sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství.

„Cchaj Jin-wen uvedla, že zvolený prezident Pavel pokračuje v duchu bývalého českého prezidenta (Václava) Havla, který ctil demokracii, svobody a lidská práva,“ napsala podle agentury AFP kancelář tchajwanské prezidentky v prohlášení po zhruba čtvrthodinovém telefonátu, jehož se účastnil rovněž tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu.

Čínská diplomacie tvrdí, že Pavel ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

„(Telefonát) představuje vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny a zranil city čínského lidu,“ podotkla mluvčí Mao. Prahu vyzvala, aby „okamžitě přijala účinná opatření, která by eliminovala negativní dopady tohoto incidentu a zabránila nenapravitelnému poškození čínsko-českých vztahů“.

„Rozumím, že Čína má k mému hovoru s Tchaj-wanem výhrady. My jsme ale suverénní země a děláme to, co považujeme za správné. Tchaj-wan je demokratická země a my s ním sdílíme hodnoty, ale i významné obchodní vztahy, což je zcela v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky,“ napsal zvolený prezident Petr Pavel na Twitter.

Fiala: Politika Prahy vůči Pekingu se nemění

Premiér Fiala se proti čínské kritice ohradil. „Politika České republiky vůči Číně se nemění a odpovídá politice našich spojenců. Česko respektuje a zastává svou vlastní politiku jedné Číny. Jako suverénní stát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým se budeme potkávat,“ uvedl předseda vlády.

„Je potřeba také respektovat, ze Čína je významný asijský obchodní partner. S demokratickým Tchaj-wanem máme tradičně dobré vztahy v oblasti ekonomické, vzdělávací a výzkumné. Pokračujeme v naší tradici a upozorňujeme na potřebu ochrany společných demokratických hodnot,“ dodal Fiala. 

„Je třeba hodně vážit hodnotové hledisko, které uznávám, ale je třeba ho vyvažovat měřítkem ekonomickým a bezpečnostním,“ řekl člen sněmovního výboru pro bezpečnost Drahoslav Ryba (ANO) v pořadu 90' ČT24. Překvapilo ho, že zvolený prezident ještě nebyl jmenován do funkce a dělá rozhovory, které mají vliv na zahraničněpolitické směřování České republiky.

„Nový pan prezident nemohl udělat silnější gesto, aby naznačil komunistické Číně, že její vlivová agentura, která byla na Pražském hradě, končí a že nastává nová éra,“ míní předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS).

Pavlovy kroky probíhají v koordinaci s vládou

Pavel v nedělním rozhovoru v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že by svým krokem nechtěl způsobit více škody než užitku. Princip jedné Číny je ale podle něj potřeba doplnit o druhou část: jedna Čína, dva systémy. Není proto podle něj nic špatného na specifických vztazích s Tchaj-wanem.

Podle serveru Seznam zprávy telefonát Pavla s tchajwanskou prezidentkou proběhl po konzultaci s ministrem zahraničí Janem Lipavským.

Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Dosavadní český prezident Miloš Zeman uplatňoval pročínskou politiku. V třičtvrtěhodinovém videohovoru s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem tento měsíc vyzdvihl „přátelské vztahy“ mezi oběma zeměmi. Česká vláda nicméně projevuje zájem o spolupráci s Tchaj-wanem.

S tchajwanskou prezidentkou telefonoval i Trump

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Například necelý měsíc po zvolení americkým prezidentem v roce 2016 ale telefonoval s Cchaj Jing-wen i Donald Trump. Cestu na ostrov zvažuje i předseda sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy.

Horizont ČT24: Telefonát z Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Sinoložka zhodnotila možná protiopatření Pekingu

„Čínská lidová republika zastává princip jedné Číny a snaží se ho zaměnit za politiku jedné Číny, kterou Česká republika vlastně drží,“ řekla v pořadu Horizont ČT24 sinoložka Simona Fantová.

Připomněla, že během návštěvy předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu Peking vyhrožoval, ale podle ní nedošlo k žádné odplatě. „Je možné, že by se Peking snažil uplatit stejná opatření jako proti Litvě, tedy použít sekundární sankce. Ale neosvědčilo se to ani v Litvě, protože se jí Evropská unie zastala,“ zhodnotila Fantová případná opatření Pekingu.

Tchaj-wan podle ní v České republice investuje od devadesátých let a podílel se na vzniku několika odvětví. Oproti tomu Čínská lidová republika slibovala investice, které se nenaplnily.

„Vidíme, že mnohé firmy z Číny odcházejí a týká se to i velkých českých firem. Není to proto, že by Česká republika změnila svou politiku, ale protože strukturální situace v Číně je taková, že tam ty firmy nedokáží přežít,“ soudí sinoložka Fantová.