Karlovarskému kraji chybí vysoké školy, řekl Pavel. O zdravotnictví chce jednat se Steinmeierem

Vzdělávání, dopravní napojení a zdravotní péči označil zvolený prezident Petr Pavel za nejčastější problémy, se kterými se setkával při své dvoudenní návštěvě Karlovarského kraje. To budou také hlavní okruhy, o kterých chce později jednat s vládou Petra Fialy (ODS) a jednotlivými ministry. O možnostech přeshraniční spolupráce ve zdravotní péči chce hovořit také s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem.

„Kdybych měl říct ta témata, která se nejčastěji objevovala, tak je to vzdělávání, absence škol vyšších stupňů, především tedy univerzitního nebo vysokoškolského typu v Karlovarském kraji, která by byla určitou zárukou toho, že mladí lidé nebudou odcházet z regionu, a to další je dopravní obslužnost, protože ta do značné míry také brzdí další rozvoj kraje,“ řekl novinářům zvolený prezident na závěr své první povolební regionální návštěvy.

Jako další problém podtrhl zdravotní a stomatologickou péči. „Myslím, že by tomu mohla pomoci lepší přeshraniční spolupráce a to bude určitě i jedním z témat, o kterých budu jednat s německým prezidentem,“ řekl Pavel.

Tisková konference nastupujícího prezidenta Pavla z Karlovarského kraje (zdroj: ČT24)

Pavel při své dvoudenní cestě navštívil Aš, Cheb, Sokolov, Karlovy Vary, Ostrov a Jáchymov. Až na Jáchymov mají tato města starosty z ANO. Pavel také navštívil školy, výrobní závod BWI v Chebu, sociální zařízení Klubíčko v Chebu a besedoval s místními.

Karlovarský kraj patří mezi regiony strukturálně postižené. Má nejnižší HDP na obyvatele, nejnižší průměrné mzdy a nejhorší vzdělanostní strukturu ze všech krajů. I proto první cesta nově zvolené hlavy státu vedla sem. Příští týden by se chtěl Pavel podívat do Ústeckého kraje a po inauguraci plánuje cestu do Moravskoslezského kraje.

Pavel také na krátkém brífinku zopakoval, že na bezpečnostní konferenci v Mnichově, která se koná v pátek a v sobotu, se setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, polskou hlavou státu Andrzejem Dudou a litevským prezidentem Gitanasem Nausédou.