Karlovarský kraj trápí systémové problémy. Má ale velký potenciál, řekl Pavel

Události: Petr Pavel na návštěvě Karlovarského kraje (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj trápí systémové problémy, má ale řadu příležitostí k rozvoji a velký potenciál k dalšímu růstu, řekl na tiskové konferenci během své dvoudenní návštěvy regionu zvolený prezident Petr Pavel. Za důležité považuje vedle podpůrných programů zlepšení kvality života. Pavel s vedením radnice v Aši jednal o sociální situaci, pracovním trhu nebo dostupnosti lékařské péče. Na témata školství nebo zdravotnictví došlo při debatě s představiteli kraje. Jde o Pavlovu první cestu do regionů od lednového zvolení. Ve středu oznámil, že příští týden zamíří do Ústeckého kraje. Do Moravskoslezského až po inauguraci.

V Karlovarském kraji vidí budoucí prezident problém v tom, že chybí dostatečná kvalita života – mladí a kvalifikovaní lidé kvůli tomu odcházejí žít jinam nebo pracují v Německu. Kraj je přitom podle Pavla v řadě ohledů atraktivní a nabízí spoustu možností k rozvoji. Považuje za důležité zlepšit například dopravní dostupnost, služby, bydlení, školství i kulturní možnosti.

Jako potřebné vnímá i to, aby ministerstva a další resorty lépe koordinovaly svou činnost při realizaci unijních i národních transformačních programů s přihlédnutím ke specifickým potřebám jednotlivých oblastí. „Je v celospolečenském zájmu některé regiony zvýhodnit více,“ míní Pavel.

Starosta Vítězslav Kokoř (ANO) zvolenému prezidentovi představil záměr Aše daňově zvýhodnit ašský region. „Problém Ašska je, že tady čelíme konkurenci trojnásobných mezd v Německu. Dneska tu zanikají služby, nejsou tu restaurace. Lidé, kteří pracují v Německu, ztrácejí integritu s městem a my potřebujeme lidské zdroje tady ve městě,“ řekl starosta. „Potřebujeme nějaký jiný nástroj, než jsou dotace, dotace nám sem nepřivedou doktory, učitele a další profese,“ dodal. Starosta také pozval Pavla v srpnu do Aše na oslavy Bavorsko-českých týdnů přátelství. Pavel květnovou návštěvu přislíbil.

Návštěva Petra Pavla v Karlovarském kraji (zdroj: ČT24)

Mzdy v Karlovarském kraji jsou nejnižší v republice. Průměrná hrubá měsíční mzda tam loni ve třetím čtvrtletí byla  téměř pětatřicet tisíc korun, za celorepublikovým průměrem zaostávala o téměř pět tisíc korun, za Prahou s nejvyššími výdělky pak o víc než třináct tisíc. Nezaměstnanost v kraji byla v lednu s mírou čtyři a půl procenta čtvrtá nejhorší v republice po Ústeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

V Chebu čekali Pavlovi příznivci i odpůrci

Po setkání v Aši Pavel pokračoval do Chebu, kde navštívil mateřské centrum Klubíčko, tomu slíbil finanční dar z přebytku volební kampaně. Ve městě ho čekalo několik příznivců a odpůrců. Příznivci se s ním fotili, jedna z žen zmínila, že do budoucího prezidenta vkládá velké naděje. Jednoho z odpůrců policisté odvedli dál od vstupu do mateřského centra. Doprovodné auto budoucího prezidenta, v němž ale neseděl, pak někdo zasáhl vajíčkem.

Pavel uvedl, že nesouhlasné reakce některých lidí naprosto chápe. I proto se jako první vydává do krajů, kde nevyhrál. „Chci řešit problémy i těch, kteří mě nevolili, naslouchat jim,“ zopakoval.

Události, komentáře: Nový prezident na návštěvě Karlovarského kraje (zdroj: ČT24)

Kromě mateřského centra se nově zvolený prezident vydal i na radnici v čele se starostou za ANO Janem Vrbou a pak šel na oběd s podnikateli. Pavel navštívil i společnost BWI, která u Chebu vyrábí tlumiče a brzdy do automobilů. Firma, která má čínské vlastníky, nabízí přes dvě stě pracovních míst a podle Pavla má zásluhu na rozvoji regionu. Zdůraznil, že na čínských investicích či obchodování s touto asijskou velmocí není samo o sobě nic špatného. Vadí mu spíše společnosti jako Huawei, které jsou napojeny na čínský komunistický režim a mohou představovat bezpečnostní riziko.

Lidé přivítali budoucího prezidenta i v Sokolově před městským úřadem. Pavel se na radnici při půlhodinové návštěvě sešel se starostou Petrem Kubisem (ANO), který mu představil problémy Sokolovska související s odklonem regionu od těžby uhlí. „Panu prezidentovi jsme říkali, že Sokolovsko těžilo až jednu miliardu tun uhlí pro celou republiku. A že očekáváme, že nám to republika teď nějakým způsobem vrátí. Region je tím postižený,“ řekl Kubis. Sokolov trápí podle něj i odliv lidí, ročně jich tam prý ubudou stovky.

Události v regionech: Petr Pavel přijel do Karlovarského kraje (zdroj: ČT24)

S vedením kraje Pavel řešil školství i zdravotnictví

Pavel zamířil také do Karlových Varů, kde mluvil s představiteli kraje. „Vybrali jsme čtyři základní témata, která jsme mu předestřeli. Bylo to vzdělávání, zejména s důrazem na univerzitní vzdělávání a problém jeho financování, kde by nám mohl pomoci. Druhé téma bylo zdravotnictví a dostupnost primární péče i rozvoj zdravotnictví v kraji včetně onkologie. Třetím tématem, kde by nám pan prezident mohl pomoci i na mezinárodní úrovni, je doprava, dokončení dálnice D6 i návaznost na německou A93 v Německu, protože bude mít jednání s německým protějškem. Slíbil nám, že toto téma probere,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Vzdělanostní struktura kraje je na tom také nejhůř ze všech krajů České republiky. I Karlovarskému kraji podobný Ústecký kraj je na tom o trochu lépe. Oba dva mají podle údajů za rok 2021 zhruba 1,2 procenta lidí úplně bez vzdělání a také nejméně vysokoškoláků.

Posledním tématem byla sociální situace a metody řešení problémů, s kterými se kraj v této oblasti potýká. Kulhánek připomněl, že Pavel sice jako prezident nemůže pomoci v exekutivě, ale může na konkrétní problémy upozorňovat například při jednání s jednotlivými ministry.

Chybějící onkologická péče

Pavel v Karlových Varech také zahájil hokejový zápas mezi HC Energie a Spartou Praha. Na závěr prvního dne návštěvy se setkal s občany v krajské knihovně. Příchozí zmiňovali problémy regionu, jako je odliv mladých lidí, absence vysoké školy nebo nedokončená dálnice. Bývalý starosta Kraslic Otakar Mika při besedě připomněl, že v kraji chybí komplexní onkologická péče. O tématu Pavel mluvil také s hejtmanem a řekl, že se tím ministerstvo zdravotnictví zabývá.

Lidé se ptali i na to, zda se na Pražský hrad vrátí prezidentská standarta. Pavel uvedl, že se se skupinou Ztohoven dohodl na jejím vrácení. Standartu skupina před lety z Hradu odnesla a na protest proti prezidentovi Miloši Zemanovi rozstříhala. Pavel řekl, že se spojil s firmou vyrábějící prapory ohledně toho,  zda by byla schopna ji opravit. Pokud ano, rád by ji na Hradě vystavil jako exponát s vysvětlujícím textem.

Pavel bude pokračovat v návštěvě Karlovarského kraje ve čtvrtek. Měl by diskutovat se studenty ostrovského gymnázia a navštívit radnici v Jáchymově.

Pavel krátce po svém vítězství ve druhém kole prezidentských voleb uvedl, že by rád navštívil nejdříve kraje, ve kterých získal větší podporu jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO). V Karlovarském kraji získal Pavel 49 procent hlasů, zatímco Babiš 51 procent.

Příští týden se chystá do sousedního Ústeckého kraje a po březnové inauguraci chce navštívit také Moravskoslezský kraj. Ani tam v druhém kole neuspěl.

Nastupující prezident chce poznat hlouběji problémy v regionech, které trápí důsledky těžby uhlí, nižší vzdělanostní úroveň nebo mzdy. „Ať je to sociální klima, počet exekucí, vzdělávací systém, absence univerzitního vzdělávání. Těch priorit je celá řada,“ řekl Kulhánek. Pavel už dříve uvedl, že podněty, které během cest do regionů sesbírá, chce využít i při svých jednáních s vládou.

Pavel byl zvolen prezidentem ve druhém kole přímé volby, které se konalo 27. a 28. ledna. Jeho inaugurace je v plánu 9. března.