Pavel složí prezidentský slib 9. března. Na Hradě plánuje audit

Nově zvolená hlava státu České republiky Petr Pavel bude skládat svůj prezidentský slib 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. Oznámila to předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Pavel, který na Hradě vystřídá dosavadního prezidenta Miloše Zemana, složí svůj slib do rukou šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Zemanovi končí funkční období 8. března. Od pondělka se chce Pavel scházet s nejvyššími ústavními činiteli a dohodnout se s nimi na formě spolupráce.

„Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová je připravena podle § 81 zákona č. 90/1995 Sb. o jednacím řádu Poslanecké sněmovny svolat společnou schůzi obou parlamentních komor, na níž nově zvolený prezident republiky Petr Pavel složí slib do rukou předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila,“ informoval mluvčí šéfky sněmovny Martin Churavý.

Ústava ČR stanoví, že prezident se ujímá úřadu složením slibu do rukou předsedy Senátu na společné schůzi obou parlamentních komor, a obsahuje text slibu. Na prezidenta se hledí, jako by nebyl zvolen, jen v případě, že slib odmítne složit nebo jej složí s výhradou.

Avizované změny na Hradě

Prvním krokem, který Pavel ve funkci plánuje, je výměna klíčových lidí v hradní kanceláři. „Část zaměstnanců kanceláře určitě poskytuje kontinuitu – dělají svoji práci a určitě ji dělají dobře. A část je natolik spojená s Milošem Zemanem, s (kancléřem) Vratislavem Mynářem, případně dalšími, že budou muset nejspíš odejít,“ poznamenal.

Novou hradní kancléřkou se chystá jmenovat vedoucí Kanceláře Senátu Janu Vohralíkovou. Ta by tak po deseti letech nahradila právě Vratislava Mynáře. Z Hradu by chtěl Pavel také po dohodě s policejním prezidentem a ministrem vnitra odstranit bezpečnostní kontroly.

Při přebírání úřadu chce Pavel nechat udělat hloubkový audit prezidentské kanceláře. „Prezidentovo okolí bylo jedním z důvodů ztráty důvěryhodnosti celého úřadu,“ řekl o spolupracovnících svého předchůdce. Pokud by se při auditu objevila nějaká podezření, nechá je Pavel důkladně prošetřit. Chce, aby jeho kancelář byla profesionální, transparentní a důvěryhodná. 

Úřadující prezident je připraven se setkat se svým nástupcem, pokud o to bude mít Pavel zájem. V takovém případě by s ním chtěl mluvit o „prezidentském údělu“. Pavel se schůzce nebrání. „Pokud mi bude chtít sdělit nějaké rady do života, rád si je vyslechnu. Na druhou stranu se obávám, že prezident Zeman mi nemá moc co dát, navazovat bych na něj příliš nechtěl,“ řekl pro ČT.

Události: Pavel chystá změny na Hradě (zdroj: ČT24)

Schůzky s ústavními činiteli

Hned v sobotu dorazil do volebního štábu nově zvoleného prezidenta premiér Petr Fiala (ODS). Za krásné gesto přátelství označil, že Pavla před ním navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Schůzky s dalšími ústavními činiteli Pavel plánuje v příštím týdnu. Ve funkci je připraven naslouchat opozici a zvažovat její argumenty, pokud budou sloužit k řešení problémů, řekl na tiskové konferenci po volbách. Zopakoval, že nebyl vládním kandidátem, a pokud nebude s vládou souhlasit, dá to hlasitě najevo.

Pavel byl sice jedním ze tří kandidátů, které podpořila vládní koalice, zároveň ale kritizuje pomoc kabinetu lidem a firmám v boji s energetickou krizí. „Je pro některé skupiny stále nedostatečná, sice už se vláda snaží ji více zaměřovat na konkrétní příjmové skupiny, ale přece jen to trvá strašně dlouho,“ vytkl.

V dalších dnech Pavel také hodlá připravovat program pro první týdny v prezidentské funkci.

Pavla čeká už v prvním roce, mimo jiné, například také jmenování sedmi ústavních soudců, z toho šest by měl navrhnout Senátu do léta. Konkrétní jména kandidátů zatím nemá, chce je vybírat spolu s odborníky. „Jak na ústavní právo, tak i z ostatních oblastí práva, z akademické obce, ze Soudcovské unie, případně Advokátní komory,“ nastínil.

Zahraniční politika

Pavel bude mít jako nová hlava státu zastupující republiku navenek i významné pravomoci v zahraniční politice. Nově zvolený prezident je zastáncem členství Česka v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Chce uchovat i výjimečně dobré vztahy České republiky se sousedy. Zároveň jednoznačně podporuje Ukrajinu v obraně proti ruské agresi.

Na svou první zahraniční cestu se, stejně jako jeho předchůdci, chystá na Slovensko. Poté by chtěl spolu s Čaputovou navštívit Ukrajinu. „Česká republika i Slovensko se podílí na podpoře Ukrajiny a určitě by bylo dobře, aby Ukrajina věděla, že i nové vedení státu bude v této politice pokračovat,“ zdůvodnil.

Pavel v sobotu ve svém štábu řekl, že v neděli bude telefonovat ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. Očekává, že by mohli spolu probrat právě nápad na společnou cestu s Čaputovou. Dodal, že slovenská prezidentka iniciativu uvítala.

Podle Seznam Zpráv, kterým informaci potvrdil bývalý český diplomat a Pavlův poradce Petr Kolář, má Pavel na neděli naplánovaný i telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Po výroku Andreje Babiše (ANO) v předvolební debatě, který zpochybnil pomoc Polsku a pobaltským zemím při jejich případném vojenském napadení, přičemž výrok později korigoval, nový prezident slíbil, že do Polska pojede na druhou zahraniční cestu. Ještě v sobotu se telefonicky spojil s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Ten podle Pavla projevil zájem se co nejdříve sejít. Schůzky by se mohl zúčastnit i litevský prezident.

Nově zvolený prezident má v plánu také návštěvu Německa.

Události: Pavel plánuje cestu na Slovensko i na zasedání NATO (zdroj: ČT24)

V roli prezidenta České republiky Pavel 11. a 12. července plánuje účast na vrcholném zasedání NATO. „Prezident v minulosti zastupoval Českou republiku nejen v OSN, ale právě v NATO. A myslím si, že vzhledem k tomu, jaká byla moje odbornost, i že jsem v NATO opakovaně pracoval, tak by mě to zajímalo jako jedna z priorit,“ řekl.

Naopak na zasedání klíčového orgánu Evropské unie – Evropské rady – by měl podle Pavla i nadále jezdit hlavně šéf vlády Fiala.