TÉMA

Prezident republiky

Den otevřených dveří na Hradě přilákal tisíce lidí

Pražský hrad se otevřel veřejnosti, zájemci mohli prohlídek zdarma využít od devíti do sedmnácti hodin. Reprezentační prostory vidělo téměř sedm tisíc lidí, do katedrály svatého Víta přišlo na 16 tisíc návštěvníků. Dostali se i do sálů určených pro nejvýznamnější státní, protokolární nebo společenské návštěvy.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 18:29|

Prezident Pavel zahájil návštěvu jižních Čech. Vystoupal na Kleť, podpořil jadernou energetiku

Pro urychlenou stavbu malého modulárního reaktoru v Temelíně se při své návštěvě Jihočeského kraje vyslovil prezident republiky Petr Pavel. Míní, že by ho měl stát začít stavět zároveň s novým blokem v Dukovanech. Prezident v jižních Čechách navštívil České Budějovice, kde se setkal se zástupci samospráv, vystoupil na Kleť a první den návštěvy regionu uzavře v Českém Krumlově.
18. 7. 2023|

Prezident Pavel má oficiální portrét. Poštovní známky jsou v deseti barevných provedeních

Prezident Petr Pavel představil svůj portrét, oficiální fotografii prvního páru a zveřejnil také podobu prezidentské poštovní známky. Kromě základní barevné a černobílé verze fotografie portrétu hlavy státu vzniklo i deset barevných verzí. Snímky jsou ke stažení na webu Hradu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 20:38|

Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále

Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:03|

Karlovarský kraj trápí systémové problémy. Má ale velký potenciál, řekl Pavel

Karlovarský kraj trápí systémové problémy, má ale řadu příležitostí k rozvoji a velký potenciál k dalšímu růstu, řekl na tiskové konferenci během své dvoudenní návštěvy regionu zvolený prezident Petr Pavel. Za důležité považuje vedle podpůrných programů zlepšení kvality života. Pavel s vedením radnice v Aši jednal o sociální situaci, pracovním trhu nebo dostupnosti lékařské péče. Na témata školství nebo zdravotnictví došlo při debatě s představiteli kraje. Jde o Pavlovu první cestu do regionů od lednového zvolení. Ve středu oznámil, že příští týden zamíří do Ústeckého kraje. Do Moravskoslezského až po inauguraci.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 23:07|

Pět přihlášek na prezidenta má podle ministerstva nedostatky. Dva kandidáti nemají dost podpisů

Pět z jednadvaceti odevzdaných kandidátních listin pro volbu prezidenta má podle ministerstva vnitra zjevné nedostatky. Dva ze šesti kandidátů navrhovaných senátory nemají dost jejich podpisů, kterých musí být nejméně deset. Ministerstvo to oznámilo na svém webu. Neuvedlo, o které kandidáty jde. Jména hodlá zveřejnit až při registraci 25. listopadu.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 18:53|

Projevy o svátcích přednesou Zeman i Vystrčil. Pekarová Adamová ne, Fiala čeká na vývoj situace

I letošní svátky využijí politici k bilančním projevům. Prezident republiky Miloš Zeman tradičně vystoupí 26. prosince. Na prvního ledna svou řeč naplánoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Jasno ještě není o vystoupení designovaného premiéra Petra Fialy (ODS).
12. 12. 2021|