Pavel se setkal s poradcem pro národní bezpečnost a ministrem vnitra. Úřadovat bude zatím v Hrzánském paláci

Události: Schůzky nově zvoleného prezidenta (zdroj: ČT24)

Zvolený prezident Petr Pavel pokračuje v naplánovaných schůzkách. Odpoledne se setkal s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Na středu pak má v plánu setkání s nejvyššími ústavními činiteli – předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Až do březnové inaugurace bude Petr Pavel úřadovat ve vládním Hrzánském paláci, který je v blízkosti Pražského hradu.

Pavel již o víkendu avizoval, že si chce na tento týden naplánovat první schůzky. V pondělí se setkal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) nebo s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou.

Telefonoval také tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen. Čínské ministerstvo zahraničí je kvůli tomu „silně nespokojeno“. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

V úterý odpoledne se Pavel setkal s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem. Ten po schůzce řekl, že s nově zvolenou hlavou státu řešili zejména koordinaci zahraniční a bezpečnostní politiky. „Tak, aby pokud možno čeští představitelé říkali to samé. Když víme, co chceme, a říkáme to samé, tak máme daleko větší šanci na úspěch,“ uvedl k obsahu hovoru. 

Koordinace zahraniční politiky ale podle Pojara fungovala i v posledním roce s prezidentem Milošem Zemanem, kterému skončí v březnu mandát. „Věřím, že na to budeme moci navázat a společně hájit zájmy České republiky,“ poznamenal. Předpokládá, že se budou konat pravidelné schůzky mezi prezidentskou kanceláří a úřadem vlády na všech úrovních.

Rozhovor s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem (zdroj: ČT24)


Později v úterý se Pavel setkal ještě s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), který avizoval, že chce probrat změnu bezpečnostních opatření na Pražském hradě, ale i otázky policie a hasičů. Během schůze podle Rakušana jednali  rovněž o policii, pomoci ukrajinským uprchlíkům nebo vládní strategii pomoci regionům.„Velmi podrobně jsem pana prezidenta informoval o zákonu Lex Ukrajina V, který vláda schválila a bude ho předkládat do Poslanecké sněmovny a do Senátu,“ doplnil.

„Bude to s velkou mírou pravděpodobnosti zákon, který už bude podepisovat nový prezident ve svém úřadu. Informoval jsem o tom, jak se daří adaptační a integrační fáze a co se po začátku dubna změní,“ uvedl ministr po schůzce. Poznamenal rovněž, že „je nadšený z atmosféry schůzky a skutečného zájmu o resort vnitra.“

Rozhovor s Vítem Rakušanem o dalších schůzkách nově zvoleného prezidenta (zdroj: ČT24)

Rakušan také předpokládá, že vláda „téměř jistě“ navrhne jmenování ředitele BIS Michala Koudelky generálem. Nově zvolený prezident Pavel už dříve zmínil, že takovému návrhu vyhoví. 

Během poledne nově zvoleného prezidenta v Hrzánském paláci navštívila také neúspěšná kandidátka na nejvyšší ústavní post Danuše Nerudová a vedoucí Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. 

Ve středu večer se uskuteční setkání nově zvoleného prezidenta s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Nejvyšší ústavní činitelé se v tomto složení prvně potkají na pracovní večeři. Diskutovat by měli o představách budoucí spolupráce. Po skončení jednání bude následovat tisková konference.

Co nejdříve se chce Pavel setkat také s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem. Požádat ho chce o to, aby už do konce svého mandátu nečinil žádná zásadní rozhodnutí, například aby nejmenoval s předstihem nového předsedu Ústavního soudu, což Zeman nevyloučil. 

90' ČT24: Bezpečnost Česka s novým prezidentem (zdroj: ČT24)

Audit na Hradě

Pavel se pak ve čtvrtek sejde s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou a policejním prezidentem Martinem Vondráškem. V neděli uvedl, že bude chtít uskutečnit audit v Kanceláři prezidenta republiky. Ideální by podle něj bylo, kdyby se stihl do jeho inaugurace. Pavel poukázal na podezření z neoprávněného nakládání s utajovanými dokumenty a jejich skartací na Hradě za éry Miloše Zemana.

V rozhovoru, který zveřejnil Reflex.cz, také uvedl, že v prezidentské kanceláři bude potřeba nejen audit NKÚ, ale i hloubkový úklid ve všech oblastech. Odůvodnil to tím, že realita, se kterou se zatím v náznacích setkává, je výrazně horší, než si představoval.

S policejním prezidentem Vondráškem by mohl Pavel probrat například osud bezpečnostních kontrol na Pražském hradě, které zajišťuje policie. Opakovaně řekl, že je chce zrušit a Hrad otevřít veřejnosti. 

Kancelář v Hrzánském paláci

Tým zvoleného prezidenta požádal premiéra, zda by Pavel mohl do březnové inaugurace užívat vládní Hrzánský palác nedaleko Pražského hradu. Fiala v rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že této žádosti s radostí vyhověl. Považuje za vhodné i praktické, aby budoucí prezident sídlil v budově nedaleko Pražského hradu do doby, než se 9. března po slavnostním složení slibu oficiálně ujme funkce a hradní kanceláře.

„Bývá zvykem, že nově zvolený prezident před inaugurací dostane k dispozici prostory na Pražském hradě. Nás v této otázce nikdo z Hradu zatím nekontaktoval, proto jsme využili možnosti dočasně sídlit v Hrzánském paláci, který je dostatečně reprezentativní pro účely schůzek s nejvyššími ústavními představiteli i zahraničními médii,“ uvedla Pavlova mluvčí Markéta Řeháková. „Od úterý tedy pan prezident hosty přijímá v Hrzánském paláci, spolu s ním se na místo přesouvá i celý jeho tým. Místo bylo vybráno i na základě doporučení Ochranné služby Policie ČR, která objekt střeží,“ doplnila.

Fiala v rámci rozhovoru zopakoval, že volební kampaň před přímou volbou hlavy státu byla ze strany Pavlova protikandidáta Andreje Babiše (ANO) nepřijatelná a za hranou. Šířením lží a strachu či neustálým strašením válkou expremiér podle něj překročil hranice, v níž se může pohybovat i vyhrocená kampaň, a vyvolal strach mezi lidmi včetně dětí. „Je přirozené, že máme strach o své blízké, je ale nepřijatelné to zneužívat,“ řekl předseda vlády. Zdůraznil, že Česko se může spolehnout na kolektivní obranu NATO, jejíž státy by si v případě napadení navzájem pomohly, i na svou profesionální armádu.

Zvolený prezident se chystá do regionů

Před březnovou inaugurací se chce Petr Pavel vydat také do regionů, konkrétně do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Načerpat chce mimo jiné podněty od občanů pro jednání s vládou.

Výsledky prezidentské volby, v níž lidé dali přednost Pavlovi před bývalým premiérem a předsedou ANO, byly zveřejněny ve Sbírce zákonů. Vyhlásila je Státní volební komise. Od středy tak začne plynout sedmidenní lhůta, v níž bude možné výsledky napadnout u Nejvyššího správního soudu.