Prezidentští ochránci se budou o Pavlovu bezpečnost starat až po inauguraci. Nyní tak činí policie

Zvoleného prezidenta Petra Pavla bude útvar pro ochranu hlavy státu automaticky chránit po březnové inauguraci, sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Od soboty podle něj Pavlovu bezpečnost zajišťuje policie na základě žádosti policejního prezidenta Martina Vondráška, kterou v souladu se zákonem schválil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Bocán to uvedl v reakci na informace časopisu Reportér, podle nichž Pavel odmítl ochranku dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana.

„Nově zvolenému prezidentu republiky zajišťujeme od soboty bezpečnost podle zákona o Policii České republiky, a to na základě žádosti policejního prezidenta a jejího schválení ministrem vnitra. Od okamžiku inaugurace nabývá nový prezident republiky svých pravomocí a automaticky přechází pod ochranu Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky,“ uvedl mluvčí.

Policie podle zákona zajišťuje bezpečnost ústavním činitelům a chráněným osobám podle mezinárodních dohod, může zajišťovat bezpečnost i dalším lidem, které ministr vnitra určí. „Rozsah a způsob takového zajištění bezpečnosti stanoví na návrh policejního prezidenta ministr,“ stojí v zákoně.

Časopis Reportér zveřejnil informaci, že podle jeho zdrojů Pavel odmítl, aby ho střežila oficiální ochranka prezidenta republiky. K důvodům údajně patří propojení šéfa prezidentské ochranky Martina Baláže a vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře. Pavla proto chrání příslušníci Ochranné služby Policie ČR, která se stará o ostatní ústavní činitele, uvedl časopis.

Pavel dal již dříve najevo, že po nástupu do funkce 9. března plánuje redukci služeb poskytovaných hlavě státu. „Nikdy jsem zásadní servis pro zabezpečení své činnosti nepotřeboval,“ uvedl Pavel v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Půl dne bez prezidenta

Inaugurace Petra Pavla by se měla uskutečnit ve čtvrtek 9. března na Pražském hradě, tradičně ve Vladislavském sále. Ústava stanovuje, že jde o schůzi obou komor parlamentu. Svolá ji šéfka sněmovny a řídí ji podle jednacího řádu dolní komory, slib přijímá předseda Senátu – a to všechno v prostorách Hradu.

„A do toho je třeba respektovat v tomto případě vůli nového prezidenta a jeho týmu, pokud jde o zvaní hostů a další náležitosti. Čili tyto čtyři subjekty se musí propojit, aby to dobře dopadlo,“ doplnil bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář.
„Inaugurace samozřejmě je možností dát do toho velkou symboliku, ale jaká konkrétní, to skutečně ještě nejsem schopen teď říci,“ řekl Pavel.

Mandát Miloše Zemana skončí 8. března o půlnoci. Česko tak bude zhruba půl dne bez úřadujícího prezidenta. „Inaugurace může následovat teprve tehdy, když předchozímu prezidentovi skončilo jeho funkční období, abychom mu ho nezkracovali,“ vysvětlil ústavní právník Jan Kysela. Sklenář připomněl, že když skončil Václav Havel, Česko nemělo prezidenta měsíc. Kompetence v takovém případě přecházejí na premiéra a předsedu sněmovny.

Události: Pavel by se měl ujmout úřadu 9. března (zdroj: ČT24)