Pod Baxovým vedením bude Ústavní soud garancí ústavnosti, věří Fiala. Oceňuje ho i právní prostředí

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že Ústavní soud (ÚS) bude pod vedením Josefa Baxy garancí ústavnosti a bude chránit základní práva a svobody. Končícímu šéfovi Pavlu Rychetskému poděkoval za dlouhodobou práci pro justici i Českou republiku. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) doufá, že Baxa naplní, co avizoval, tedy že se z ÚS nestane aktivistický tvůrce práva.

Baxu s účinností od úterý 8. srpna do funkce předsedy Ústavního soudu jmenoval prezident Petr Pavel. Novou ústavní soudkyní a zároveň místopředsedkyní soudu se stala Kateřina Ronovská. Na jmenování čeká místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová a bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr.

„V pondělí vyprší mandát předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Děkuji mu za dlouhodobou práci pro justici i pro Českou republiku,“ napsal Fiala. „Novému předsedovi Josefu Baxovi přeji vše dobré v nové funkci a těším se na spolupráci. Věřím, že Ústavní soud bude pod jeho vedením garancí ústavnosti a bude chránit základní práva a svobody,“ dodal.

Podle Blažka bylo Baxovo jmenování předsedou ÚS očekávatelné. Novému šéfovi soudu poblahopřál. „A doufám, že v průběhu výkonu mandátu naplní, co avizoval mimo jiné v Senátu, totiž, že se z Ústavního soudu nestane aktivistický tvůrce práva, tedy jakási nelegitimní ‚třetí komora‘ Parlamentu ČR,“ napsal ministr.

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) věří, že Rychetského hlas nezmizí z veřejného prostoru. ÚS se podle ní po dlouhá léta těší vysoké důvěře občanů, na čemž má podle ní končící šéf soudu zásluhu. „Josefu Baxovi a Kateřině Ronovské přeji mnoho sil při vedení zásadní demokratické instituce České republiky,“ dodala.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) snad neexistuje důležitější úkol než ochrana ústavnosti. „Josef Baxa je nepochybně důstojným nástupcem Pavla Rychetského v čele téhle instituce. Jemu i Kateřině Ronovské ke jmenování gratuluji. Pavlu Rychetskému chci za dvacetiletou službu v čele ÚS poděkovat,“ sdělil.

Baxovi blahopřál také předseda ústavně-právního výboru sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Hlavně přeji novému panu předsedovi šťastnou ruku při výkonu funkce. Bude mít teď čas a prostor, aby nám ukázal, jakým způsobem chce svoji funkci vykonávat. Doufám, že tam bude zlepšení a větší odpolitizování Ústavního soudu,“ prohlásil pro ČT 24.

Radek Vondráček hovořil o jmenování Josefa Baxy novým předsedou Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Vondráček tak narážel na předchozího předsedu Ústavního soudu Rychetského, který o politice mluvil veřejně. „Je to odcházející předseda, tak bych to už dál konfrontačně nevedl. Závěrem: pana Rychetského bohužel provázelo, že neodolal a měl poměrně dost politicky angažovaných prohlášení. To je něco, co Ústavnímu soudu ubližovalo. Takto by jeho předseda mluvit neměl,“ vysvětlil Vondráček s tím, že je nyní zvědavý na rozhodování Ústavního soudu o návrhu poslanců na zrušení důchodové novely.

Šéf pirátského poslaneckého klubu a místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Jakub Michálek (Piráti) považuje Baxovu volbu za šťastnou. „Uznání má jak ve správním soudnictví, tak v justiční politice. Věřím, že se mu podaří vést Ústavní soud tak dobře jako NSS. A náš Ústavní soud bude i nadále patřit mezi respektované evropské instituce, a hlavně hájit práva občanů, kterým se spravedlnosti nedostalo u obecných soudů,“ poznamenal.

Senátorka Daniela Kovářová (nestr.) v Událostech, komentářích řekla, že Baxa bude ve své nové funkci aktivistický. „Myslím, že ústavní soudci, kteří tam přicházejí, tak mu nedovolí jednat jinak,“ doplnila. Tomu ovšem oponovala Hana Kordová Marvanová (ODS). „Můj názor je takový, že pan doktor Baxa je vynikající právník a odborník. Já si vážím jeho dlouhodobé činnosti,“ prohlásila senátorka.

„(Baxa) má zkušenosti na to, aby vedl nejvyšší soudní instituci v zemi,“ míní senátor Jiří Dienstbier (Socdem) a připomíná, že se Baxa podílel na založení a budování Nejvyššího správního soudu.

Mimořádná osobnost, shodují se představitelé justice

„Je to mimořádná osobnost a celou svojí profesní kariérou k tomuto vrcholu směřoval,“ uvedl prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Významným předělem v Baxově kariéře bylo podle něj období Otakara Motejla. „Baxa, ač soudce, se stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti. (…) Významně vykročil do oblasti správy justice, měl šanci se šířeji podívat na celý chod spravedlnosti a zároveň byl u největších reformních snah Otakara Motejla. Ty reformy se nepodařily, nicméně Josef Baxa byl jednou z tváří. Ta zkušenost je nepřenositelná,“ řekl ČT24.

Bývalá soudkyně Ústavního soudu Iva Brožová uvedla, že s volbou může jen souhlasit. „Baxa jako bývalý předseda Nejvyššího správního soudu byl jednou z nejvýraznějších osobností v justici vůbec, nejen tím, že postavil na zelené louce Nejvyšší správní soud, ale také tím, jak ho sestavil. Ten Nejvyšší správní soud si vydobyl skvělé renomé právě v té oblasti šlapající na paty Ústavnímu soudu,“ podotkla.

Podle advokáta a člena představenstva České advokátní komory Tomáše Sokola Baxa přichází do úřadu s velmi slušnou zkušeností nejen soudce, právníka, ale i administrátora. „Kromě toho, že je první mezi rovnými, tak má nepochybně významnou roli, pokud jde o organizaci soudu, jeho činnosti a fungování, a tady určitě přináší žádoucí zkušenosti,“ věří Sokol.