Odbory uspořádaly stávku proti vládním úsporám. V některých firmách se práce zastavila, jinde se lidé připojili symbolicky

Události: Školy, úřady i firmy stávkovaly kvůli nesouhlasu s kroky vlády (zdroj: ČT24)

Odbory v Česku uspořádaly stávku proti vládním krokům. V některých firmách se práce zastavila, jinde se lidé připojili symbolicky. Na dvě hodiny zastavila výrobu například Škoda Auto. V různé míře vyjadřovali nesouhlas s rozhodnutími současného kabinetu také na úřadech nebo v nemocnicích a stávkovali i učitelé. Celkovou účast na protestech odhaduje největší odborová centrála přibližně na milion lidí.

Stávku vyhlásilo deset odborových svazů. Vedle školských odborů a svazu KOVO jsou to odbory úřednické, dřevařské, zdravotnické, dopravní, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz. Další svazy je podporují.

Na protestech spolupracuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) s Asociací samostatných odborů (ASO). ČMKOS jako největší centrála v zemi zastřešuje 31 svazů asi s 270 tisíci členů. ASO má dvanáct organizací asi se 110 tisíci odboráři. Ke členům patří vlivné železničářské a lékařské odbory.

Podle šéfa ČMKOS Josefa Středuly se pondělního protestu proti vládním krokům zúčastnil přibližně jeden milion zaměstnanců v Česku.

Provoz omezilo dvanáct pracovišť úřadu práce – v celodenní stávce byla desetina zaměstnanců. A na hodinu se přidaly i pobočky České správy sociálního zabezpečení.

Ke stávce se v pravé poledne na hodinu připojili například zaměstnanci ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel. Zastavili například výrobu, nenakládali kamiony čekající na výrobky. Protestují tak proti drahým energiím, konsolidačnímu balíčku a důchodové reformě, která nepočítá s tím, že by lidé z náročných profesí, jako je hutní výroba, odcházeli dříve do důchodu, řekl místopředseda základní odborářské organizace Rostislav Blažek. 

Podle Blažka nebylo možné, aby firma zastavila výrobu na celou dobu stávky. „Potřebujeme vyrábět a mít peníze pro zaměstnance,“ řekl.

Výroba ve Škoda Auto se zastavila

Na dvě hodiny se přerušila práce ve všech závodech automobilky Škoda Auto, a to od 13 do 15 hodin. Díky dvěma hodinám dostal podle předsedy odborů automobilky Jaroslava Povšíka možnost zapojit se do protestu co největší počet zaměstnanců, o hodinu zkrátí zaměstnanci ranní a odpolední směny. Protestní shromáždění odborů Škoda Auto v Mladé Boleslavi skončilo po druhé hodině odpoledne. Výrobu přerušily také závody v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí.

„Jsou to benefity, je to sáhnutí lidem na peníze. Jestliže se už jednou něco dohodlo s firmou a firma je ochotna to zaměstnancům vyplatit, tak z toho najednou zpětně budeme platit daň, nějakých 26 procent, čtvrtinu nám seberou lidi, kteří se na výrobě vůbec nepodílí,“ zdůvodnil stávku vedoucí odborů Škoda Auto Kvasiny Martin Lustyk.

Odboráři mají při pondělní akci podporu vedení společnosti. Automobilka podle Povšíka vyrobí každou minutu jedno auto. „V rámci intenzivní diskuse a úzké spolupráce se zástupci Odborů KOVO se nám podařilo nastavit výrobní a interní procesy tak, aby došlo k minimálnímu vlivu na plánovaný celoroční objem výroby,“ uvedla za Škoda Auto Ivana Povolná.

Odboráři představili společné stanovisko vedení Škoda Auto a odborů KOVO Mladá Boleslav k úpravám konsolidačního balíčku.

Pondělní akci odbory vyhodnotí a znovu pošlou premiérovi dopis. Podobné protesty se podle Povšíka mohou opakovat. „Neudělali jsme to jen na odpuštění páry. Pokud by se situace zhoršovala, tak plánujeme na jaře zdvojnásobit akci na celý den,“ řekl Povšík. S pondělní stávkou je spokojený.

Do protestů se zapojily desítky dalších průmyslových firem v celé zemi. Například další středočeská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se ale připojila pouze symbolicky. Důvodem jsou letošní neplánované odstávky, kvůli nimž se vyrobilo méně aut.

Omezený provoz

Omezený provoz některých montážních linek byl v závodě jihlavské firmy Bosch Powertrain. Tamní odboráři vyrazili na demonstraci do Prahy, řekl předseda jedné z podnikových odborových organizací KOVO Roman Bence. Mítinky na podporu protestu byly v Motorpalu a Žďasu, v Havlíčkově Brodě nevyjelo kvůli výstražné stávce po poledni několik spojů městské autobusové dopravy.

Ke stávce se připojily také dvě firmy v Hodoníně, celkem zhruba 150 zaměstnanců. „My jsme se rozhodli, abychom byli vidět i vně firmy, vyjít ven a říct věci, které nás nejvíc trápí, a to je v tomto případě a v této firmě hlavně zvyšování cen energií,“ sdělil předseda ZO OS KOVO Hodonín Václav Potužník. Stávkovali také zaměstnanci společnosti ZKL v brněnské Líšni.

Ke stávce se naopak nepřipojil například Budějovický Budvar. Zájemci si tam vzali symbolicky žluté pásky na ruku, natočí video. „Nechceme, aby trpěl zaměstnavatel, je to namířené proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Stávka nás zastihla v nejhorším čase. Teď expedujeme vánoční pivo, je tam peak (vrchol). Máme (teď) nejvíc lidí na logistice, v distribuci piva, řidiče. Do toho se spousta odběratelů předzásobuje na nový rok. Kdybychom šli do stávky, tak přestáváme nakládat pivo. Kdybychom naložili autobus odborářů a jeli do Prahy, zase tady zastavujeme výrobu, což nechceme, protože nechceme poškodit zaměstnavatele a zákazníky,“ řekl předseda odborů v Budvaru Jaroslav Berka.

Například v porcelánkách by odstávka znamenala až milion korun ztráty. Výrobu ve společnosti Thun 1794 nepřerušili, i když odboráři se stávkujícími souhlasí. Jen vypnutí technologií by firmu stálo statisíce korun za každou hodinu. „Připojili jsme se symbolicky. Máme tady hodně samoživitelek, nemůžeme si dovolit vynechat práci,“ řekla předsedkyně odborů Thun 1794 Marcela Dubová. Vládní opatření ale kritizuje i vedení firmy. Obavy má hlavně z navýšení cen energií.

Protesty Českomoravské konfederace odborových svazů a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR podporují například i odboráři ze slánské nemocnice.

Rozhovor s šéfem odborů Josefem Středulou (zdroj: ČT24)

Odboráři z liberecké Magny, která vyrábí plastové díly pro automobily a patří k největším zaměstnavatelům v kraji, se dopoledne vypravili na demonstraci do Prahy. Výroba se ale podle Jiřího Novotného, předáka tamních odborů, po dohodě se zaměstnavatelem nezastavila.

Podporu protestu vyjádřil také jablonecký výrobce autobrzd ZF Automotive Czech. Ve společném prohlášení vyjádřili zaměstnanci i vedení firmy nesouhlas s postupem vlády, a to zejména ve vztahu k dopadu konsolidačního balíčku na zaměstnance, dopadu cen energií na zaměstnance i zaměstnavatele a tím ohrožení konkurenceschopnosti na evropském trhu a také vzhledem k zásadnímu zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin. Podobně se ke stávce postavili například v turnovském závodě Grupo Antolin.

On-line přenos

Stávka 27. listopadu 2023

  • 22:54

    Online přenos ke stávce 27. listopadu končí, děkujeme za pozornost. Odborářským požadavkům se dál věnujeme v běžném zpravodajství. 

  • 22:54

    On-line přenos ke stávce 27. listopadu končí, děkujeme za pozornost. Odborářským požadavkům se dál věnujeme v běžném zpravodajství. 

  • 22:15
    Česká televize

    Cílem pondělních akcí bylo podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka "probudit" občany České republiky. "Že není možné nečinně přehlížet některá opatření, které zavádí vláda, a devastuje jak hospodářství, tak životní úroveň občanů České republiky," řekl v pondělní 90' ČT24.

    Podle něj nastal čas sednout si ke stolu a jednat. "Abychom dokázali vládě, že to, co připravila, je všechno špatně," dodal s tím, že vláda s odbory nekomunikuje. Podle něj by kabinet měl připravit veřejná jednání. "Aby si veřejnost mohla sama zvážit, kdo má a nemá pravdu," podotkl.

Řada firem se k protestu připojila symbolicky

V řadě podniků se zaměstnanci do protestů zapojili spíše symbolicky, ať například odznakem na klopě, nebo páskou na rukávu, případně nějakým menším shromážděním v areálu firmy. „V řadě dalších firem se podle našich informací zaměstnanci do protestů nezapojí vůbec,“ řekla generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová.

Přesto se provozu některých firem protesty mohou dotknout, a to kvůli stávce škol, upozornila. Tam, kde zůstaly zavřené, předpokládá, že zejména rodiče menších dětí budou muset zůstat doma. „Kolik takových případů bude, ale nedokážeme říct. Záleží na individuální situaci v jednotlivých regionech i rodinách,“ podotkla.

Připnutím odznáčku a páskou na ruce stávku podpořili například řidiči na Prostějovsku. Dopravu ale protest neohrozil. Na jihu Čech pak odboráři dlouho připouštěli možnost, že stávka část spojů veřejné dopravy omezí. K tomu ale také nakonec nedošlo. Někteří řidiči se připojili také alespoň symbolicky.

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci či nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. Členové kabinetu naopak opakují, že s odboráři jednají.

Vláda tvrdí, že plní sliby voličům, že dá dohromady veřejné finance. Schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou tak podle premiéra nezbytné kroky. Premiér Petr Fiala (ODS) kritizoval odbory, vláda s nimi podle premiéra dlouhodobě jedná, sociální dialog by mohl fungovat dobře. Zájem domluvit se by ale musely mít obě strany, uvedl na adresu odborů.

Podle dostupných údajů jsou v Česku asi čtyři miliony zaměstnanců. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pátek ČTK řekl, že kvůli stávce a protestům zrušil svou cestu do Bruselu na jednání ministrů práce. Místo toho se chce sejít s odboráři a stávkujícími. Vláda podle ministra odborům nabídla, že by se na zvýšení výdělků ve veřejné sféře a posílení rozpočtů resortů mohly využít peníze, které se letos neutratí. Putovaly by hlavně do odměn. Výše sumy by měla být jasná kolem poloviny ledna. Odboráři ale požadují navýšení platových tarifů.

Podle šéfa ČMKOS je důvodem k podpoře protestů „mystifikace a extrémně špatný přístup k lidem“ ze strany vlády. Věří, že kabinet po stávce a protestech k nějakým opatřením a ústupkům přikročí.

Nálady ve společnosti

Z průzkumu veřejného mínění agentury STEM/MARK pro Českou televizi vyplývá, že stávku odborů podporují asi dvě třetiny lidí v Česku, naprostá většina z nich ale v pondělí stávkovat nebude. Pro stávku jsou hlavně voliči opozice, především ANO. Ani velká část voličů koalice však nesouhlasí s výrokem premiéra, že je stávka neodůvodněná a ze strany odborů nezodpovědná.

S názorem premiéra, že stávka je nezodpovědná a neodůvodněná, souzní jen čtvrtina dotázaných. Pětasedmdesát procent respondentů s Petrem Fialou nesouhlasí.

Z průzkumu také vyplynulo, že jen každý pátý oslovený věří, že pondělní protest přiměje vládu k ústupkům. Velká většina respondentů si nemyslí, že stávka povede ke změnám.

Samotné vládní úspory, v týdnu podepsané prezidentem, považuje za nezbytný krok skoro polovina oslovených. Dvaapadesát procent lidí vyjádřilo opačný názor.