Návrh zákona o přeměnách společností je obecný, netýká se konkrétní firmy, uvedl Fiala

Návrh zákona o přeměnách obchodních společností je podle premiéra Petra Fialy (ODS) obecnou úpravou. Není zacílen na konkrétní firmu, vztahuje se na všechny obchodní společnosti, řekl Fiala na sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Olomouci. Zároveň ale podotkl, že vláda se netají snahou posílit kontrolu nad energetickou infrastrukturou.

Fiala tak reagoval na situaci, kdy akcie společnosti ČEZ se po zprávách o návrhu zákona o přeměnách obchodních společností, který ve středu schválila vláda, na burze výrazně propadly. Pokles akcií ČEZ je podle analytiků reakcí právě na tento vládní návrh zákona.

„Vládní návrh zákona vlastně nemá konkrétní směřování. Je to obecná úprava, která se týká všech společností daného typu. A je to obecná úprava, která vlastně srovnává tu situaci u nás se situací ve zbytku Evropy,“ uvedl v pátek Fiala.

Podle vládního návrhu by místo dosud potřebných devadesáti procent hlasů všech akcionářů mělo nově pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Pro její usnášeníschopnost by navíc stačilo jen zastoupení dvou třetin základního kapitálu. 

Posílit kontrolu nad energetickou infrastrukturou

Podle Fialy to jsou hranice běžně používané v Evropě. „To, co bylo u nás dosud, je v Evropě naprosto neobvyklé a vlastně ojedinělé. Čili je to obecný předpis, který se obecně vztahuje na všechny, a ne pouze na jednu společnost,“ dodal.

Vláda má podle premiéra ambici posílit kontrolu státu nad energetickou infrastrukturou, což se ukázalo být důležité v době nedávné energetické krize. „Převzali jsme vládu ve chvíli, kdy byl stát energeticky nezabezpečen,“ prohlásil Fiala, podle kterého se jeho vládě po výpadku dodávek z Ruska postupně podařilo zajistit náhradní dodávky plynu a ropy. Dodal, že stát musí zajistit dostatek energie za přijatelné ceny. Zmínil například dostavbu JE Dukovany.

Akcie energetické společnosti ČEZ na pražské burze v pátek dopoledne pokračovaly v prudkém poklesu. Krátce po 11:00 ztrácely víc než pět procent a jejich cena se po dvou měsících dostala pod tisíc korun. Dolů tak táhnou celou burzu, index PX byl necelou hodinu před polednem proti čtvrtečnímu závěru níže o 0,73 procenta na 1306,65 bodu. Odpoledne se emise společnosti ČEZ stabilizovala a obchodování uzavřela se ztrátou 1,83 procenta na úrovni 1022 korun za akcii.

Stát nyní drží zhruba sedmdesát procent akcií ČEZ. O rozdělení firmy v minulosti mluvil Fiala jako o jedné z možností restrukturalizace podniku cílené k tomu, aby stát získal kontrolu nad energetickou infrastrukturou.

ČEZ těžce krvácí, říká analytik Kovanda

Analytik XTB Štěpán Hájek míní, že důvěra zahraničních i domácích investorů je výrazně otřesena a nejistota, která obklopuje další politický vývoj, může akcie ČEZ srazit blíže k 900 korunám. Pokud vláda bude přemýšlet i nad samotnou cenou akcií, měla by citlivěji komunikovat další kroky. Takový pocit z ní ale za jejího dosavadního fungování nemám, řekl Hájek. Začátkem příštího týdne proto očekává další propad cen akcií.

Cenné papíry firmy tak za týden přišly o zhruba 130 miliard korun tržní hodnoty, upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „ČEZ těžce krvácí i dnes. Důvodem je zjevná snaha vlády de facto vytěsnit menšinové akcionáře za pro ně ne až tak výhodných podmínek,“ doplnil Kovanda.

Schválené snížení kvora pro hlasování o rozdělení společnosti zafungovalo jako poklesový katalyzátor, soudí Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. Tento krok podle něj znamená, že vláda nebude muset za vykoupení akcionářů nabídnout silně atraktivní prémii proti tržním cenám.