Demonstranti v Praze volali po pádu Fialovy vlády. Jejich odpůrci přinesli ukrajinské vlajky

Vstup redaktorky ČT z protivládní demonstrace na Václavském náměstí (zdroj: ČT24)

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu sešli lidé na protivládní demonstraci, kterou pořádala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost) a spřízněný spolek Česko proti bídě. Podle organizátorů kabinet Petra Fialy (ODS) ztrácí důvěru obyvatel a tím i mandát vládnout. V horní části náměstí byli i odpůrci tohoto shromáždění, kteří měli české a ukrajinské vlajky i vlajky NATO. Policie podle mluvčího Richarda Hrdiny nemusela zasahovat a nikdo z účastníků nenarušil veřejný pořádek.

České vlajky vlály rovněž nad hlavami demonstrantů proti koaliční vládě. Ozývalo se skandování „demisi“ nebo „my chceme mír“. Cílem demonstrace je podle předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla vystavit vládě „stopku“. „Tahle vláda je asociální, protičeská, měla by okamžitě podat demisi,“ řekl z pódia.

Kritizoval také prezidenta Petra Pavla, kterého označil za „ostudu země“ a za „politickou marionetu“. „Nebudeme poklonkovat Bruselu a Washingtonu,“ prohlásil ve vystoupení Rajchl. Odmítl také přijetí společné evropské měny, klimatickou politiku Evropské unie, systém emisních povolenek a chystaný zákaz spalovacích motorů.

„Zaregistrovala jsem i několik slovenských vlajek, kterými účastníci chtějí podpořit Slovensko. Podle předsedy PRO Rajchla, který tento protest svolal, totiž česká vláda poškodila vztahy se Slovenskem. Napsal proto s ostatními účastníky tohoto protestu otevřený dopis slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi. Všichni účastnici demonstrace se mohou připojit i svým podpisem,“ sdělila redaktorka ČT Alžběta Kvitová, která je na Václavském náměstí.

„Jeden z řečníků tu také přečetl krátký pozdrav od bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je aktuálně v nemocnici. Organizátoři také pustili Zemanův vánoční projev z minulého roku,“ informovala Kvitová.

Rajchl odmítá označovat protest jako proruský, má podle něj poukázat pouze na problémy Česka, uvedla dále Kvitová s tím, že Rajchl je ale zároveň proti údajnému zatahování Česka do konfliktu s Ukrajinou.

Pódium organizátoři postavili pod sochou svatého Václava. U stánků lidé mohou podepisovat různé petice. V místech, kde se většinou účastníci shromažďují, jsou tentokrát i stánky velikonočních trhů.

K dalším vystupujícím patřili někdejší sociálnědemokratický premiér, nyní předseda neparlamentní strany Česká suverenita sociální demokracie Jiří Paroubek, senátorka za Nezávislé Jana Zwyrtek Hamplová a bývalý umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska.

Zaznívala vystoupení proti válce na Ukrajině a proti údajnému zatahování Česka do ní. „Není to naše válka. My do války nechceme. My chceme žít v míru a v přátelství se všemi,“ řekl poslanec opozičního hnutí SPD Jaroslav Foldyna. Další z poslanců SPD Jiří Kobza vyzýval přítomné, aby v evropských volbách nedávali hlas nikomu, kdo nebude hájit české zájmy. „Máme společného nepřítele a ten sedí ve Strakově akademii a v Bruselu,“ uvedl.

Protivládní demonstranti a jejich odpůrci se dostávali do slovních rozmíšek, situaci uklidňovali policisté z antikonfliktního týmu, uvedl policejní mluvčí Hrdina. Zasahovat ale podle něj policisté nemuseli.

Čtvrtý protest v řadě

Sobotní protivládní protest navazuje na tři loňské demonstrace stejných pořadatelů. Tisíce lidí v Praze proti vládě protestovaly naposledy loni v září. Tehdy se po dvouhodinové akci na Václavském náměstí vydaly na pochod na Letnou, nyní se neplánuje. Předtím se tisíce lidí sešly v dubnu a v březnu.

Po březnové demonstraci se část účastníků pokusila sejmout z Národního muzea ukrajinskou vlajku. Rajchl tento týden ve videu na Facebooku nabádal účastníky k tomu, aby na ukrajinské vlajky neútočili.