TÉMA

Česko proti bídě

Soud potvrdil dva měsíce vězení pro aktivistu Popelku. Porušil zákaz pobytu

Jaroslav Popelka, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea během protivládní demonstrace, musí na dva měsíce do vězení. Porušil totiž osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území hlavního města a odvolací pražský městský soud nyní odnětí svobody na dva měsíce potvrdil. Soud navíc ještě rozhodne, jestli se doba ve vězení pro Popelku neprodlouží – zákaz pobytu v Praze totiž porušil poté, co mu soud vyměřil čtyřměsíční podmínku za zmíněné výzvy ke stržení ukrajinské vlajky.
25. 6. 2024|

Demonstranti v Praze volali po pádu Fialovy vlády. Jejich odpůrci přinesli ukrajinské vlajky

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu sešli lidé na protivládní demonstraci, kterou pořádala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost) a spřízněný spolek Česko proti bídě. Podle organizátorů kabinet Petra Fialy (ODS) ztrácí důvěru obyvatel a tím i mandát vládnout. V horní části náměstí byli i odpůrci tohoto shromáždění, kteří měli české a ukrajinské vlajky i vlajky NATO. Policie podle mluvčího Richarda Hrdiny nemusela zasahovat a nikdo z účastníků nenarušil veřejný pořádek.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 18:31|

Demonstrant, který měl na rukávu logo Wagnerovy skupiny, půjde k soudu

Muž, který měl na protivládní demonstraci v Praze na batohu písmeno Z a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, půjde k soudu. Žalobkyně podala návrh na jeho potrestání. ČT to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Muž je podezřelý z trestného činu popírání, zpochybňování a schvalování genocidia, policie ho kvůli tomu po protestu zadržela. Kriminalisté řeší i další případy spojené s demonstrací proti vládě.
27. 3. 2023|