Soud potvrdil dva měsíce vězení pro aktivistu Popelku. Porušil zákaz pobytu

Jaroslav Popelka, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea během protivládní demonstrace, musí na dva měsíce do vězení. Porušil totiž osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území hlavního města a odvolací pražský městský soud nyní odnětí svobody na dva měsíce potvrdil. Soud navíc ještě rozhodne, jestli se doba ve vězení pro Popelku neprodlouží – zákaz pobytu v Praze totiž porušil poté, co mu soud vyměřil čtyřměsíční podmínku za zmíněné výzvy ke stržení ukrajinské vlajky.

Prvoinstanční rozsudek vydal Obvodní soud pro Prahu 1 v únoru. Proti němu se odvolal nejen Popelka, ale i státní zástupce. Ani jedna strana u pražského městského soudu neuspěla. Podle soudu byla odvolání v obou případech nedůvodná. „Obě odvolání se zamítají,“ sdělil ČT mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Rozhodnutí je pravomocné a Popelka bude muset nastoupit do vězení na dva měsíce. Už po vynesení prvoinstančního rozsudku aktivista pro média uvedl, že rozsudek očekával horší. „Jsem vcelku příjemně překvapen,“ hodnotil. Na otázku, zda lituje porušení zákazu pobytu v Praze, odpověděl se smíchem, že určitě ne.

Během jednání prvoinstančního soudu navíc Popelka dodal, že justici neuznává. Soudce Jan Kratina jeho přístup označil za hloupý. „Pokud pan obžalovaný zřízení nemíní respektovat, je to jeho osobní postoj, ke kterému má jistě právo, nicméně tento důvod soud považuje za poměrně hloupý a zbytečný k tomu, aby následně pana obžalovaného přivedl do vězení,“ řekl v únoru soudce Kratina.

Podle soudů aktivista podněcoval k výtržnictví

Soudy uložily Popelkovi v loňském roce čtyřměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na 1,5 roku. K tomu dostal i zákaz pobytu na území Prahy. Rozhodnutí potvrdil na konci prosince Nejvyšší soud. Nyní se aktivista brání ústavní stížností.

Vzhledem k tomu, že Popelka porušil uložený trest zákazu pobytu, je možné, že se mu podmíněný trest změní na vězení. O tom ale soud zatím nerozhodl. „S největší pravděpodobností bude nařízeno veřejné zasedání, ve kterém bude rozhodnuto,“ uvedla pro ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová.

Během demonstrace „Česko proti bídě“ ze dne 11. března 2023 a také po jejím skončení podněcoval Popelka dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea a sundal z ní vlajku vyvěšenou na znamení solidarity se zemí čelící ruské agresi. Skupina lidí se pak skutečně pokusila do muzea vniknout. Popelka své výroky odůvodnil tím, že nepovažuje za vhodné, aby na Národním muzeu visela vlajka cizího státu.

Popelka se domníval, že se dopustil maximálně přestupku. Odmítl, že by situace mohla vést k násilí, jak uvedly soudy. Podle justice by samotné stržení vlajky nebylo trestným činem. V rozsudcích ale soudy zmínily, že si aktivista musel být vědom, že by strhnutí vlajky nešlo provést jinak než násilně, protože by se dav lidí musel dostat nejen přes zavřené dveře budovy, ale i přes přítomné policisty.