TÉMA

Soudní rozhodnutí

Oběti protiprávních sterilizací získaly více času na žádání o kompenzace

Protiprávně sterilizované ženy mají novou šanci na odškodnění. Zákon lhůtu pro podání žádosti o třísettisícovou kompenzaci prodloužil o dva roky. Díky soudnímu rozhodnutí ji mohou využít i ženy, které dříve neuspěly. „Loni mi přišla zpráva, že se má věc bude probírat a že je v rozkladu, ale od té doby nic,“ popisuje svou situaci jedna z obětí Nataša Horvátová. „(V lednu 1991) jsem měla císařský řez a při tom mi to provedli. Když mě probudili, tak mi řekli, že mi provedli sterilizaci. Žádný souhlas jsem nedala,“ přibližuje další protiprávně sterilizovaná žena Taťána Dunková svůj příběh. Soudy už například rozhodly, že úředníci musí uznat jako důkaz i svědectví z rodiny, aby obětem usnadnily dokazování – komplikované třeba chybějící lékařskou dokumentací. Z 2388 podaných žádostí jich přitom dosud bylo kladně vyřízeno ani ne tisíc.
14. 8. 2025|

Soudy si odvykly ukládat domácí vězení. Nové elektronické náramky hlídají jen 35 lidí

O využívání nových elektronických náramků pro vězně není mezi soudci zájem. V současnosti zařízení hlídají 31 domácích vězňů a čtyři obviněné, u kterých nahrazují vazbu. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Probační a mediační služby Martin Bačkovský. Za dodání a provoz náramků na sedm let stát zaplatí přes 93 milionů korun. Nové náramky v Česku fungují čtvrt roku.
19. 9. 2024|

Soud potvrdil dva měsíce vězení pro aktivistu Popelku. Porušil zákaz pobytu

Jaroslav Popelka, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea během protivládní demonstrace, musí na dva měsíce do vězení. Porušil totiž osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území hlavního města a odvolací pražský městský soud nyní odnětí svobody na dva měsíce potvrdil. Soud navíc ještě rozhodne, jestli se doba ve vězení pro Popelku neprodlouží – zákaz pobytu v Praze totiž porušil poté, co mu soud vyměřil čtyřměsíční podmínku za zmíněné výzvy ke stržení ukrajinské vlajky.
25. 6. 2024|

Rozsudek ve Feriho případu je vykonatelný, soud zašle výzvu k nástupu do vězení

Rozsudek, který určil bývalému poslanci za TOP 09 Dominikovi Ferimu tři roky vězení za znásilnění, je již vykonatelný, sdělil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 Marek Bodlák. Konkrétní termín zaslání výzvy k nástupu do výkonu trestu nechtěl komentovat z důvodu, aby se jej veřejnost nedozvěděla dříve než samotný Feri. Obecně ale uvedl, že soudy výzvu zasílají bez zbytečného odkladu a že lhůta stanovená k nástupu do věznice bývá v řádu dní od doručení.
22. 5. 2024|

Assange se může znovu odvolat proti vydání do USA, rozhodl britský soud

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělí zaznamenal další dílčí úspěch v mnohaleté snaze zabránit svému vydání z Velké Británie do USA, kde je stíhán za zveřejnění tajných dokumentů. Londýnský vrchní soud mu povolil možnost dalšího odvolání proti extradici, kterou předloni nařídila britská vláda. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nichž se verdiktem může 13 let trvající právní bitva protáhnout nejméně o další řadu měsíců.
20. 5. 2024|

Pandemie zhoršila situaci mnoha rodin. Některé děti skončily v krizových zařízeních

Přibývá rodičů, kteří mají problém uživit děti a postarat se o ně. V pandemii se plnila krizová zařízení, jako jsou Klokánky a další sociální služby. Více práce měli i přechodní pěstouni. Do těchto kritických situací se dostávali zejména rodiče, kteří už potíže měli z dřívějška. A covidová krize je ještě prohloubila.
1. 8. 2021|
Načítání...