TÉMA

Soudní rozhodnutí

Soud potvrdil dva měsíce vězení pro aktivistu Popelku. Porušil zákaz pobytu

Jaroslav Popelka, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea během protivládní demonstrace, musí na dva měsíce do vězení. Porušil totiž osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území hlavního města a odvolací pražský městský soud nyní odnětí svobody na dva měsíce potvrdil. Soud navíc ještě rozhodne, jestli se doba ve vězení pro Popelku neprodlouží – zákaz pobytu v Praze totiž porušil poté, co mu soud vyměřil čtyřměsíční podmínku za zmíněné výzvy ke stržení ukrajinské vlajky.
25. 6. 2024|

Rozsudek ve Feriho případu je vykonatelný, soud zašle výzvu k nástupu do vězení

Rozsudek, který určil bývalému poslanci za TOP 09 Dominikovi Ferimu tři roky vězení za znásilnění, je již vykonatelný, sdělil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 Marek Bodlák. Konkrétní termín zaslání výzvy k nástupu do výkonu trestu nechtěl komentovat z důvodu, aby se jej veřejnost nedozvěděla dříve než samotný Feri. Obecně ale uvedl, že soudy výzvu zasílají bez zbytečného odkladu a že lhůta stanovená k nástupu do věznice bývá v řádu dní od doručení.
22. 5. 2024|

Assange se může znovu odvolat proti vydání do USA, rozhodl britský soud

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělí zaznamenal další dílčí úspěch v mnohaleté snaze zabránit svému vydání z Velké Británie do USA, kde je stíhán za zveřejnění tajných dokumentů. Londýnský vrchní soud mu povolil možnost dalšího odvolání proti extradici, kterou předloni nařídila britská vláda. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nichž se verdiktem může 13 let trvající právní bitva protáhnout nejméně o další řadu měsíců.
20. 5. 2024|

Pandemie zhoršila situaci mnoha rodin. Některé děti skončily v krizových zařízeních

Přibývá rodičů, kteří mají problém uživit děti a postarat se o ně. V pandemii se plnila krizová zařízení, jako jsou Klokánky a další sociální služby. Více práce měli i přechodní pěstouni. Do těchto kritických situací se dostávali zejména rodiče, kteří už potíže měli z dřívějška. A covidová krize je ještě prohloubila.
1. 8. 2021|