Napadení dobrovolníci z centra Prahy jsou zklamaní z propuštění podezřelých útočníků

Události: Propuštění podezřelých z útoku na dobrovolníky na Staroměstském náměstí v Praze (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci vybírající peníze na Ukrajinu, které skupina cizinců napadla v sobotu na Staroměstském náměstí v Praze, jsou zklamaní z postupu státního zastupitelství. To rozhodlo o propuštění všech podezřelých z útoku. Podle něj na základě vyhodnocení důkazů zatím není možné nikoho obvinit z trestného činu.

Elmira Babajeva už rok se spolkem Pražský Maidan upozorňuje na válečné hrůzy, které způsobuje ruská agrese na Ukrajině. V centru Prahy jsou pravidelně každou sobotu. Tu poslední prý zažila šok.

„Cítím úzkost. Bylo těžké sem přijít,“ popisovala při natáčení v okolí místa, kde se incident odehrál. Podobně to vnímá i její kolega Viktor Čegan. „Občasně bohužel dochází především ke slovním útokům. Většinou jsou to Češi, co na nás slovně útočí,“ popisuje své zkušenosti.

Během uplynulého víkendu se však poprvé setkali s fyzickým napadením. „Jeden z těch mužů mě chytl za mikinu, nadával mi a během toho mě udeřil minimálně jednou do obličeje,“ líčí sobotní napadení.

„Utekla jsem před válkou, utekla jsem před agresorem a znovu jsem se ocitla v rukou agresora. Jak se to může stát?“ táže se Babajeva.

Útočníci jsou podle právní zástupkyně napadených občané Německa, původem ze zemí bývalého Sovětského svazu. Policie je zadržela a oznámila, že jsou podezřelí z několika trestných činů. Během dvou dnů je ale propustila. Státní zastupitelství známky trestného činu zatím nevidí.

Hodnotíme celý průběh, tvrdí státní zastupitelství

„Nemůžeme podléhat nějakým předsudkům nebo nějakým spekulacím, případně nějakým domněnkám,“ komentoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle advokátky a ředitelky organizace In Iustitia Kláry Kalibové se však útočníci chovali „velmi vulgárním způsobem“ a schvalovali jednání Rusů na Ukrajině.

„Vyjadřovali se tak, že je dobré, jakým způsobem Rusové zacházejí s Ukrajinci,“ tvrdí Kalibová. Vyjádření údajných útočníků k dispozici zatím není.

Podle státního zastupitelství šlo o situační konflikt. „Úvodní kontakt nevypovídá o nějakém prvoplánovém útoku, my hodnotíme skutečně celý průběh,“ uvedl dále mluvčí Cimbala. Zastupitelství teď ještě prověřuje, zda nejde o výtržnictví.

Bezpečnostní analytik a vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn tvrdí, že policie zasáhla rychle a správně. Lidé by podle něj v těchto situacích neměli být pasivní. „Když se alespoň pár odpovědných občanů verbálně zastane někoho, na koho je v ten okamžik verbálně útočeno, tak velmi pravděpodobně nedojde ke zhoršení situace,“ tvrdí.

Pokud případ skončí jen přestupkem, advokátka napadených bude žádat o přezkoumání rozhodnutí státního zastupitelství. Případně chce podávat ústavní stížnost.