Policie propustila pět cizinců zadržených kvůli napadení dobrovolníků vybírajících peníze na Ukrajinu

Policie propustila pět cizinců, kteří v sobotu na Staroměstském náměstí v Praze napadli skupinu dobrovolníků vybírající peníze na pomoc Ukrajině. České televizi informaci poskytl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle zjištěných informací se jedná o státní příslušníky některého z členských států Evropské unie. Policie okolnosti případu dál prověřuje.

Případem se policie začala zabývat hned o víkendu. Cizince původně podezírala z několika trestných činů. „Z vyhodnocení dosud dostupných důkazů nebylo možné nyní dovodit trestní odpovědnost žádné ze zadržených osob,“ prohlásil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle něj policisté aktuálně zvažují, zda se nemůže jednat o přestupek. Prověřování i nadále probíhá.

Podle dostupných informací videonahrávky incidentu od zúčastněných i z městského kamerového systému neposkytly důkaz, že by někdo z účastníků potyčky u stánku dobrovolníků vybírajících peníze na pomoc Ukrajině schvaloval agresi Ruska vůči této zemi.

„V současné době nadále probíhá podrobné zpracování věci zejména s ohledem na její kvalifikované posouzení či zvážení případné přestupkové odpovědnosti osob, které se do incidentu zapojily,“ upřesnil Cimbala.

Podle zjištěných informací se jedná o pět osob z členského státu Evropské unie. Server Novinky.cz již dříve uvedl, že na sebe účastníci konfliktu křičeli rusky a ukrajinsky. Jeden z lidí pak německy tvrdil, že je Němec. Skupinu cizinců policisté zadrželi na pražském letišti.

Podle dřívějších informací médií v centru metropole napadli rusky mluvící lidé dobrovolníky vybírající peníze na pomoc Ukrajině. Mělo se jednat o organizaci Prague Maidan. Podle informací ČT dva dobrovolníci utrpěli zranění a museli do nemocnice.

Povaha činu

Advokátka poškozených Klára Kalibová bude žádat, aby se kauzou zabýval nadřízený úřad. „Zde došlo k napadení dvou osob, a to z důvodů, které jsou významné pro posouzení závažnosti – že zde měly propagační stánek ve prospěch obětí ruské agrese na Ukrajině. To je hlavní důvod, proč tam spatřuji trestněprávní relevanci. Závažnost útoku spočívá právě v tom, proč pachatelé útočili na stánek, respektive na osoby ve stánku stojící,“ uvedla pro ČT Kalibová.

Video incidentu, které natočil jeden z dobrovolníků, se v neděli objevilo na síti X. Následně na něj upozornily portály Novinky.cz a Seznam Zprávy. „Policejní orgán vytěžil všechny dotčené osoby, včetně zadržených osob, a zejména posoudil dostupné audiovizuální záznamy, ať již se jednalo o videa pořízená dotčenými osobami, či videa získaná z městského kamerového systému,“ doplnil Cimbala.

Organizace In Iustitia, která mimo jiné zaznamenává předsudečné násilí včetně protiukrajinských i protiruských incidentů, uvedla, že jednání mělo být posouzeno minimálně jako trestný čin výtržnictví. Napadení podle organizace mířilo na stánek kvůli jeho informačnímu obsahu. Cizinci dobrovolníkům u stánku podle organizace řekli, že je skvělé, jakým způsobem Rusové zacházejí s lidmi na Ukrajině. In Iustitia se proto neztotožňuje s názorem státního zastupitelství. „Využijeme dostupných právních nástrojů k tomu, abychom dosáhli odpovídající právní ochrany pro naše klienty a klientky,“ dodala.