Policie zadržela čtveřici cizinců. Napadli dobrovolníky vybírající peníze na Ukrajinu, píší média

Události: Incident na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

Policie kvůli sobotní potyčce na Staroměstském náměstí v Praze začala prověřovat čtyři cizince. Podezírá je z několika trestných činů. Policisté uvedli, že čtveřici zadrželi na pražském letišti. Podle dřívějších informací médií v centru metropole napadli rusky mluvící lidé dobrovolníky vybírající peníze na pomoc Ukrajině.

Video incidentu, které natočil jeden z dobrovolníků, se v neděli objevilo na síti X. Upozornily na něj portály Novinky.czSeznam Zprávy. Cizinci podle nich napadli skupinku u stánku organizace Prague Maidan, která pomáhá Ukrajině. Podle informací ČT dva dobrovolníci utrpěli zranění a museli do nemocnice. Policie se začala případem hned o víkendu zabývat.

Podle Novinek na sebe účastníci konfliktu křičeli rusky a ukrajinsky. Jeden z lidí pak německy tvrdil, že je Němec. Účastníci se také bili deštníkem.

„S ohledem na právě probíhající prověřování celé věci nebudeme nyní k případu poskytovat žádné bližší informace,“ dodala policie. Ta případ řeší ve zkráceném řízení, věc by se tak mohla dostat k soudu během několika dní.

Zásah policie ocenil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Zákony u nás platí pro každého. Díky Policii ČR nejen za sobotní zásah na místě, ale i za ten dnešní,“ napsal na sociální síti X.

Podle advokátky Kláry Kalibové se útočníci mohli dopustit předsudečného trestného činu. Hrozí jim tak až tři roky za mřížemi a zákaz pobytu v Česku. „Není to první podobný případ. Ukrajinci a lidi podporující Ukrajince se v České republice v současné době stávají terčem předsudečných trestných činů velmi často,“ popsala Kalibová.

Už více než rok a půl nesmí do Česka vstupovat Rusové ani se schengenským vízem. Rusové ale umějí zákaz obejít. „Většinou to bývá pozemní cestou, z jiného státu, například z nějakého sousedního státu, z Německa a tak dále,“ uvedla vedoucí oddělení komunikace s médii ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová.