TÉMA

Aleš Cimbala

Univerzita Karlova podá stížnost proti odložení případu střelby

Univerzita Karlova (UK) podá stížnost proti usnesení, kterým bylo odloženo vyšetřování případu tragédie na Filozofické fakultě UK. Škola požaduje úplné došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí. Informovala o tom v pondělí na svém webu. V pátek uplyne půl roku od střelby, při které přišlo o život čtrnáct lidí. O stížnosti bude rozhodovat státní zastupitelství.
17. 6. 2024|

Napadení dobrovolníci z centra Prahy jsou zklamaní z propuštění podezřelých útočníků

Dobrovolníci vybírající peníze na Ukrajinu, které skupina cizinců napadla v sobotu na Staroměstském náměstí v Praze, jsou zklamaní z postupu státního zastupitelství. To rozhodlo o propuštění všech podezřelých z útoku. Podle něj na základě vyhodnocení důkazů zatím není možné nikoho obvinit z trestného činu.
5. 6. 2024|

Státní zástupce potvrdil odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie o odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, ve které se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo. Informoval o tom mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Policie na konci února dospěla k závěru, že nešlo o podezření z trestného činu. Podle serveru Seznam Zprávy dostane spis nyní na stůl Vrchní státní zastupitelství v Praze.
4. 4. 2024|

Policie znovu odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policisté podruhé odložili reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které zkoumali podezření na daňové úniky. Zabývali se platbami od firem z holdingu Agrofert za reklamu Čapímu hnízdu. O odložení případu řekl České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Rozhodnutím se podle něj nyní bude zabývat dozorový státní zástupce. Policie kauzu již jednou odložila, pražské vrchní státní zastupitelství ji ale pak opět otevřelo.
4. 3. 2024|

Klánovický les kvůli případu vraždy prohledávaly stovky policistů

Klánovický les byl v úterý dopoledne kvůli případu páteční dvojnásobné vraždy uzavřen, do úterních 16:00 ho prohledávalo 250 policistů. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského pátrali po jakékoliv stopě, která by napomohla objasnění případu. Výsledky pátrací akce z taktického hlediska nelze podle policie zveřejnit. Dle redaktorky ČT Kristýny Posekané se policisté na místo pravděpodobně vrátí ve středu ráno, Rybanský to však nepotvrdil.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 17:19|

Muž dostal za schvalování ruské agrese na Ukrajině obecně prospěšné práce

Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal muže, který na sociální síti schvaloval ruskou agresi na Ukrajině. Odsoudil ho k trestu obecně prospěšných prací. České televizi informaci potvrdila mluvčí soudu Barbora Chlostová. Muž v několika příspěvcích vyzýval k podpoře Rusů v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rozhodnutí je již pravomocné.
30. 12. 2022|

Babiš měl k Čapímu hnízdu vztah, nemohlo se rozhodovat bez něj, uvedla svědkyně

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš měl k Čapímu hnízdu vztah, žádné zásadní rozhodnutí se nesmělo učinit bez něj, řekla v pondělí u pražského městského soudu reklamní a marketingová specialistka Tereza Svěráková. Finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková vypověděla, že projekt nevnímala jako Babišův soukromý plán, nemělo podle ní jít ani o jeho soukromé sídlo. Babiš podle ní vůči Farmě Čapí hnízdo žádnou řídicí funkci nevykonával. Znalec bude v kauze zkoumat, zda podpisy na listinách k převodu akcií firmy patří Andreji Babišovi staršímu. V úterý bude jednání pokračovat čtením listinných důkazů.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 14:41|

Státní zástupkyně obžalovala žáka stíhaného za vraždu učitele mačetou

Státní zástupkyně podala obžalobu v případu vraždy učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Obviněný mladík, kterému bylo v době útoku devatenáct let, zůstává ve vazbě. Oznámil to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Pedagog zemřel letos 31. března ve svém kabinetu v budově školy v Ohradní ulici po útoku mačetou.
26. 9. 2022|

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který střílel na úřadu práce v Praze

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Střelci hrozí výjimečný trest včetně doživotního vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:50|

Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 13:13|

Policie obvinila exposlance Feriho ze znásilnění, hrozí mu až deset let vězení

Policie obvinila exposlance TOP 09 Dominika Feriho z trestného činu znásilnění. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Bližší okolnosti k případu nebude podle mluvčího policie zatím sdělovat. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení, protože je stíhaný i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti - v tomto případě má jít o osobu, které bylo sedmnáct let. Policie to uvedla na svém webu. Policisté Feriho prověřují od loňského června, kdy ho několik žen v médiích obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 13:55|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Policisté doplnili spis k Čapímu hnízdu, nyní se s ním seznámí obvinění

Policisté doplnili spis ke kauze Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Nyní musí pokračovat v administrativních úkonech, například obvinění se musí seznámit se spisem. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 13:37|

Premiér se nepůjde seznámit se spisem v kauze Čapí hnízdo, pošle obhájce

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se příští týden nepůjde seznámit se spisem v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, seznámení nechá na svém obhájci. České televizi to řekli obhájci Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové Josef a Michael Bartončíkovi. Oba by se měli přijít seznámit se spisem v pondělí.
19. 5. 2021|

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo dál pokračuje, policie nemusí žádat o prodloužení lhůty

Policisté nemusí formálně prodlužovat lhůtu pro vyšetřování kauzy kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. K jejímu prodloužení dojde fakticky tím, že budou dále pokračovat takzvané úkony přípravného řízení. Vyplývá to z vyjádření mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly. Policie původně dostala na vyšetřování čas do 15. května, podle Cimbaly není možné určit, jak dlouho ještě ale vyšetřování potrvá. V kauze čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová.
14. 5. 2021|