Policie znovu odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policisté podruhé odložili reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které zkoumali podezření na daňové úniky. Zabývali se platbami od firem z holdingu Agrofert za reklamu Čapímu hnízdu. O odložení případu řekl České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Rozhodnutím se podle něj nyní bude zabývat dozorový státní zástupce. Policie kauzu již jednou odložila, pražské vrchní státní zastupitelství ji ale pak opět otevřelo.

„Dne 4. března 2024 bylo Městskému státnímu zastupitelství v Praze předloženo policejním orgánem usnesení o odložení věci v mediálním prostoru mimo jiné označované jako kauza reklamy na farmě Čapí hnízdo. Předložené usnesení bylo zaevidováno a nyní se jím bude zabývat dozorový státní zástupce, který věc z úřední povinnosti prostuduje,“ sdělil Cimbala.

Státní zástupce může odložení případu akceptovat, nebo policejní usnesení zrušit a policii „s ohledem na konkrétní nedostatky uloží odpovídající pokyn, kterým bude policejní orgán ve svém dalším postupu vázán“. Do doby skončení přezkumu věci ze strany dozorového státního zástupce není možné k věci podat žádné další bližší informace,“ doplnil mluvčí.

Policie se v případu zabývala podezřením, že přes 270 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešlo na reklamu, ale pomáhalo Čapímu hnízdu splácet úvěr a Agrofertu si snížit daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené. Kriminalisté kauzu pouze prověřovali, dosud nikoho neobvinili.

Finanční správa doměřila za reklamu daň

Předloni vyšetřovatelé případ odložili s tím, že reklamní spoty, audiovizuální produkce nebo propagační materiály opravdu vznikly. Dozorující státní zastupitelství tehdy uvedlo, že prověřování vyvrátilo, že by zadávání reklamy bylo řízeno centrálně. Na inzerci navíc podle policie šlo pohlížet jako na takzvaný sponzoring, tedy zvláštní typ reklamy.

Kauzu však loni nařídilo znovu otevřít Vrchní státní zastupitelství v Praze, které policejní usnesení o odložení případu zrušilo. Dozorující státní zástupce dostal podle serveru Seznam Zprávy za úkol zadat nový znalecký posudek, zohledněno mělo být také rozhodnutí finanční správy, která loni v létě pravomocně nařídila doplatit daň ve výši 1,2 milionu korun. Finanční správa podle Deníku N policii napsala, že v případu mohl být spáchán trestný čin.

V hlavní větvi kauzy Čapí hnízdo soud v únoru podruhé osvobodil předsedu ANO Andreje Babiše a jeho bývalou poradkyni Janu Nagyovou. Dvojice čelí obžalobě z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové subvenci na stavbu kongresového areálu, oba vinu odmítají. Nový rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat.