Firmy z Agrofertu musí doplatit přes milion na daních za reklamu

Agrofert musí zaplatit státu přes milion jako daňový doplatek za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo. Jak upozornil Deník N, pravomocně o tom rozhodla finanční správa. Situací kolem daně za reklamu v Čapím hnízdě se zabývá i policie, která má podezření na daňové úniky.

Že finanční správa doměřila Agrofertu daň 1,2 milionu korun za reklamu v Čapím hnízdě, informoval již v červnu Český rozhlas, tehdy se však firmy, jichž se rozhodnutí týkalo, obrátily na Odvolací finanční ředitelství. Nyní již je rozhodnutí pravomocné. Mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss uvedl, že pravomocné rozhodnutí padlo 15. srpna, výsledek ale nemůže potvrdit kvůli daňové mlčenlivosti. Obdobně reagoval i Agrofert.

Podle berních úředníků nakoupilo 21 firem koncernu u společnosti Farma Čapí hnízdo za šest let reklamní služby za víc než 190 milionů korun. Doměření berní úředníci zdůvodnili tím, že „nebyla prokázána oprávněnost“ nákladů za reklamní plnění.

Podle závěrů dohlídky mohli úředníci finanční správy začít prošetřovat podezření kolem reklamy na Farmě Čapí hnízdo na konci roku 2017, a ne až o téměř tři roky později. „V důsledku uplynutí lhůty pro stanovení daně již v roce 2020 nebylo možné u většiny daňových subjektů prověřit poskytnutá plnění a oprávněnost uplatnění souvisejících nákladů,“ píše se v závěrech kontroly.

Od roku 2014 také úřad začal vybírat ke kontrole firmy způsobem, který nebyl „natolik transparentní“, a není tedy možné říct, zda se zaměřoval na ty nejvíce rizikové, vyplývá z dohlídky. Finanční správa spadá do resortu ministerstva financí, které od ledna 2014 do předloňského prosince vedli ministři z hnutí ANO.

Kolem reklamy na Farmě Čapí hnízdo se policisté zabývají podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené. Policie loni případ odložila, její rozhodnutí ale zrušilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. V případu dosud nebyl nikdo obviněn.