Policie se bude znovu zabývat reklamní větví kauzy Čapí hnízdo

Podezřením na daňové úniky v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo se bude znovu zabývat policie. Rozhodnutí o odložení případu zrušilo Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze, uvedl server Aktuálně.cz. Informaci o dalším prověřování věci pro Českou televizi potvrdil i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze. Podle Vrchního státního zastupitelství bylo odložení předčasné. Případ se týká podezření na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo, dosud v něm nebyl nikdo obviněn.

O tom, že policie případ odložila, informovalo městské státní zastupitelství (MSZ) loni v červnu, v následujícím měsíci tento postup samo potvrdilo. Vrchní státní zastupitelství ale při dohledu zjistilo pochybení policie, které se týkalo nesprávného určení okruhu poškozených subjektů, věc se tak vrátila zpět městským žalobcům, kteří po doplnění v říjnu spis vrátili nadřízeným k pokračování dohledové prověrky.

Vrchní státní zastupitelství rozhodlo, že policie musí dokazování doplnit. Dohledová žalobkyně Kateřina Weissová Aktuálně.cz řekla, že se státní zástupce z městského státního zastupitelství nevypořádal s vadným postupem policejního orgánu při hodnocení závěrů znaleckých posudků, opomenuty podle ní zůstaly i některé důkazy. Významné podle státní zástupkyně bude i hodnocení Odvolacího finančního ředitelství.

Doplnění dosavadního prověřování

„Státní zastupitelství bylo vyrozuměno o závěrech dohledové prověrky vykonané Vrchním státním zastupitelstvím v Praze ve věci mediálně označované jako: ,reklamní větev kauzy Čapí hnízdo‘. Součástí vyrozumění o provedeném dohledu je též závazný pokyn vyššího státního zastupitelství sestávající se ze sedmi dílčích bodů. (…) V obecné rovině lze poznamenat, že pokynem bylo státnímu zástupci uloženo, aby ve spolupráci s policejním orgánem doplnil dosavadní prověřování,“ řekl ČT mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Za současného stavu není možné predikovat, jaký důkazní stav bude panovat po splnění uloženého pokynu a provedení navazujících úkonů, tedy zda nově provedené úkony povedou k zahájení trestního stíhání, či bude muset být věc s ohledem na důkazní stav vyřízena jinak,“ dodal Cimbala.

V reklamní větvi případu se policisté zabývají podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené. Podle nyní zrušeného rozhodnutí městského státního zastupitelství ale z důkazů mimo jiné vyplynulo, že reklamní spoty, audiovizuální produkce či propagační materiál skutečně vznikly.

Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, který je spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou obžalován v kauze kolem udělení dotace společnosti Farma Čapí hnízdo. Pražský městský soud je v lednu obžaloby nepravomocně zprostil, státní zástupce se však proti rozsudku může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.