Univerzita Karlova podá stížnost proti odložení případu střelby

Události: Stížnost Univerzity Karlovy proti odložení případu střelby na Filozofické fakultě (zdroj: ČT24)

Univerzita Karlova (UK) podá stížnost proti usnesení, kterým bylo odloženo vyšetřování případu tragédie na Filozofické fakultě UK. Škola požaduje úplné došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí. Informovala o tom v pondělí na svém webu. V pátek uplyne půl roku od střelby, při které přišlo o život čtrnáct lidí. O stížnosti bude rozhodovat státní zastupitelství.

UK obdržela usnesení o odložení v pátek v uplynulém týdnu. „Stížnost lze ze zákona podat do tří kalendářních dnů od doručení, proto ji Univerzita Karlova podá dnes (v pondělí),“ uvedla škola. Stížnost bude podávat v zestručnělé podobě, podrobné zdůvodnění doplní právní zástupci UK na základě nahlédnutí do spisu, uvedla dále univerzita.

Případ byl odložen kvůli tomu, že pachatel zemřel, a nebylo tak vůči němu možné zahájit trestní stíhání, sdělil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. „I v tomto případě mají však poškození právo podat ve lhůtě tří dnů od doručení usnesení stížnost,“ uvedl.

O stížnosti podle něj rozhoduje zpravidla státní zástupce, který v případu vykonával dozor. „Státní zástupce primárně zkoumá, zda pro dané rozhodnutí policejního orgánu byly splněny zákonné podmínky, dále se vypořádává s relevantními námitkami obsaženými ve stížnosti. Následný postup ve věci se odvíjí od způsobu, jakým je o stížnosti rozhodnuto,“ dodal Cimbala.

Policie na síti X informovala, že doručila prvním poškozeným při prosincové střelbě na FF UK usnesení o odložení případu, v některých případech za doprovodu interventů. Současně opět vyzvala média, aby do doby vyrozumění všech poškozených nezveřejňovala výsledky vyšetřování. Sama s nimi veřejnost pak seznámí. Od některých poškozených policisté zaznamenali stížnosti, že se informace o vyšetřování dozvídají právě z médií.

O ohleduplnost, etický přístup a mediální zdrženlivost požádala novináře opět i univerzita. Zvýšený mediální zájem v době blížícího se půlročního výročí tragédie podle jejích zástupců oživuje bolest a utrpení pozůstalých a zraněných. Mimořádně bolestivé jsou podle školy konkrétní detaily z usnesení policie. „Apelujeme na lidskou empatii k hluboké tragédii, kterou pozůstalí a zranění stále prožívají,“ řekla děkanka FF UK Eva Lehečková.

Zaměstnanci, vyučující i studenti Univerzity Karlovy mohou nadále využívat krizovou a psychologickou podporu, kterou škola nabízí. Škola ve spolupráci s odborníky také pokračuje v poskytování finanční, psychologické a krizové podpory pozůstalým rodinám a zraněným, uvedli zástupci UK.

Policie doručila usnesení prvním poškozeným

Prvním poškozeným už policie doručila usnesení o odložení případu. V některých případech za doprovodu interventů, informovala na síti X. Současně opět vyzvala média, aby do doby vyrozumění všech poškozených nezveřejňovala výsledky vyšetřování. Sama s nimi veřejnost pak seznámí. Od některých poškozených policisté zaznamenali stížnosti, že se informace dozvídají právě z médií.

„Novinářům, kteří usnesením disponují, a přesto jej nezveřejňují, děkujeme za jejich citlivý přístup, a to i jménem poškozených. Platí, že veřejnost s výsledky prověřování seznámíme, jakmile to bude možné,“ uvedli policisté. S ohledem na to, že někteří poškození si obsílky ještě nepřevzali, odmítl informace zveřejňované v médiích komentovat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Považoval by to prý za necitlivé.

Policisté uvedli, že poškození už mohou nahlížet do zkompletovaného trestního spisu.

Rakušan řekl, že policie představí vlastní analytickou zprávu. „V této chvíli mají média náskok, protože někteří pozůstalí už přijali obsílku. Dostalo se to na veřejnost, což vůbec nekritizuji, je to rozhodnutí těch, komu materiál přišel,“ konstatoval. Před svým komentářem, ve kterém se chce zaměřit na to, jakými systémovými změnami by se mohlo v budoucnu podobným událostem lépe předcházet, chce dát prostor policii a státnímu zastupitelství.

Nadační fond UK dosud vyplatil přes 24 milionů korun

Nadační fond Univerzity Karlovy dosud vyplatil rodinám obětí a zraněným po prosincové střelbě na filozofické fakultě přes 24 a půl milionu korun. Rodinám obětí z toho připadla částka 18 milionů korun. Další peníze vyplatí fond tento týden. Správní rada také projedná novou pomoc pro zraněné. Českou televizi o tom informovala mluvčí Odboru vnějších vztahů Rektorátu Univerzity Karlovy Petra Klusáková.

„Fond zatím vybral cca 86 milionů korun. Celkem bylo vyplaceno 24,65 milionu korun,“ uvedla Klusáková. Dodala, že univerzita peníze vyplácí rodinám obětí a zraněným. Další finance směřují na zajištění psychosociální podpory pro studující a zaměstnance. „Doposud služeb v oblasti psychosociální péče využilo více než dva tisíce jednotlivců,“ uvedla Klusáková.

Ve fondu zůstává přibližně 60 milionů. „Deadline pro vyplacení zbylých financí prozatím nemáme určen. Pomoc poskytujeme podle aktuálních potřeb zasažených prosincovou tragédií,“ doplnila Klusáková. Tento týden fond vyplatí dalších 3,6 milionu korun a správní rada projedná novou finanční pomoc pro zraněné v částce 3,7 milionu.

Při vyplácení peněz pro zraněné a rodiny obětí prosincové střelby postupuje univerzita individuálně. „Zjišťování potřeb probíhá formou telefonického rozhovoru. Pro určení výše finanční podpory u zraněných je důležité, jaké jsou reálné výdaje spojené například s léčbou či zda zranění ovlivnilo jejich pracovní schopnost. Zohledňujeme také nutnost zajištěné péče někým z rodinných příslušníků v situacích, kdy to zdravotní stav vyžaduje,“ dodala Klusáková.