Zaměstnanci státních zastupitelství v Praze půjdou do třídenní stávky

Po zaměstnancích soudů míří do stávky také zaměstnanci státních zastupitelství v Praze. Stávka má začít v pátek 11. října a trvat bude do úterý 15. října. Celkem zůstanou zaměstnanci Městského státního zastupitelství v Praze a všech pražských obvodních státních zastupitelství s výjimkou Prahy 6 ve stávce tři dny. Vyplývá to z informací, které České televizi poskytli předsedkyně stávkového výboru Iva Jurová a mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Do stávky se podle Cimbaly zapojí více než devadesát procent zaměstnanců.

„Stávka je důsledkem po mnoho let neřešeného problému nedostatečného odměňování zaměstnanců justice, který v posledních letech zvýraznila vysoká inflace a rychlý nárůst mezd v jiných oborech,“ uvedla ve vyjádření pro ČT předsedkyně stávkového výboru SZ Iva Jurová.

Pro agenturu ČTK dodala, že zaměstnanci státních zastupitelství dodnes neobdrželi z ministerstva spravedlnosti žádné vyjádření k petici, kterou ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) zaslali na jaře. Žádali v ní důstojné odměňování administrativních pracovníků a zavedení oddělených tarifů, které zohlední specifika jejich povolání a odpovědnost jejich práce.

Jurová konstatovala, že ministerstvo tak nedodrželo zákonnou třicetidenní lhůtu pro zaslání písemné odpovědi. „Rovněž není ani po půlročním jednání s ministrem spravedlnosti, našimi zástupci a zástupci odborových organizací jasné, zda budou naše požadavky vyslyšeny,“ zdůraznila.

„Ke stávce se připojují zaměstnanci administrativy všech obvodních státních zastupitelství, s výjimkou Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6, a odborný administrativní aparát Městského státního zastupitelství v Praze. V případě obvodních státních zastupitelství byla Městskému státnímu zastupitelství v Praze, jako zaměstnavateli, oznámena účast ve výši téměř 94 procent ze všech zaměstnanců (OSZ pro Prahu 1 až 10). Obdobně vysoká účast je též u Městského státního zastupitelství v Praze, kde do stávky vstoupili především pracovníci odborného administrativního aparátu, který zpracovává trestní agendy,“ doplnil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„S ohledem na rozsah a svou délku si stávka vyžádá omezení činností státních zastupitelství, zpomalení a umenšení množství vyřízených, zapsaných či zpracovaných věcí,“ upozornil dále Cimbala. Podle něj budou muset dotčená státní zastupitelství zajistit provedení úkonů, které nesnesou odkladu, z jiných personálních zdrojů. „Včetně přesunutí části nezbytných administrativních úkonů na státní zástupce, čímž zákonitě dojde k celkovému zásahu a zpomalení chodu státních zastupitelství,“ podotkl.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž vzkázal, že požadavky administrativního personálu v plném rozsahu podporuje.

Na problémy se upozorňuje dlouho

Státní zástupci obdobně jako soudci stávkovat nemohou. Cimbala ale doplnil, že městské státní zastupitelství rozhodnutí stávkujících zaměstnanců chápe a respektuje. Připomněl, že úřad na kritický stav upozorňuje již několik let. „V případě dlouhodobějších či opakovaných stávek hrozí reálné ohrožení plynulosti řízení a schopnosti státních zastupitelství plnit své úkoly v nyní obvyklých lhůtách a stávajícím rozsahu své činnosti,“ sdělil.

Pražská státní zastupitelství podle něj nejsou na trhu práce konkurenceschopná při hledání zaměstnanců. „Obzvlášť s přihlédnutím k specifikům hlavního města, která spočívají zejména ve vysoké koncentraci orgánů státní správy, ústředních orgánů, soudů, ale i administrativních pozic v soukromém sektoru,“ vysvětlil.

Dodal, že u městského státního zastupitelství budou protestovat především odborní pracovníci, kteří zpracovávají trestní agendy. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 a 2 už zveřejnila, že jejich provoz bude v době stávky omezený a že do budovy budou moci vstoupit jen lidé, kteří budou potřebovat učinit v podatelně neodkladné podání. Jiné než urgentní podání lze v dané dny vyřídit elektronicky nebo poštou.