Stávka omezila provoz soudů, některé jsou úplně zavřené

Začala třídenní stávka zaměstnanců v justici. Na řadě míst v Česku protest ochromil fungování soudů. Mimo provoz zůstávají podatelny, pokladny nebo informační centra. Třeba okresní soudy v Jablonci nad Nisou nebo v Semilech jsou ale uzavřené zcela. Referenti neodpovídají na dotazy a lidé nemohou nahlížet do spisů. Soudci také odročují některá už nařízená jednání. Konají se jen ta, pro která se podařilo zajistit zapisovatelku, nebo ta, která se obejdou bez její přítomnosti.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je stávka důsledkem nesprávného zařazení justičních pracovníků do platových tříd. Řešení ale podle něj nemůže prosadit jeho ministerstvo.

Například u pražského vrchního soudu, který sídlí na náměstí Hrdinů v Nuslích, se příchozí návštěvník nesetká s žádnými viditelnými upozorněními na stávku. O jejím konání informuje u bezpečnostního rámu člen justiční stráže. Dopoledne začalo jedno trestní zasedání, které se týká drogových deliktů. Umožnila to mladá zaměstnankyně justičního aparátu, která přišla do práce i přes úraz nohy. Předsedkyně senátu dotyčné na počátku jednání poděkovala za to, že vyhověla jejich žádosti.

Na Krajském soudu v Praze na náměstí Kinských odročili soudci podle mluvčí Hany Černé trestní jednání, kterých se mělo konat zhruba třicet. Civilní jednání se povětšinou konají.

Redaktorka ČT Z. Smiešková o stávce zaměstnanců v justici (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji stávka zastavila takřka veškerou činnost soudů. „Proběhne pouze příjem pošty a její roztřídění z hlediska důležitosti,“ nastínila mluvčí pobočky krajského soudu v Liberci Karolína Francová. Z 86 pracovníků pobočky krajského soudu, a to včetně asistentů soudců, se jich do protestu aktivně zapojilo 61 a sedm lidí je na dovolené nebo nemocných. Konat se tak bude jen několik líčení. Na libereckém okresním soudu se do stávky zapojili takřka všichni z více než stovky administrativních pracovníků. Okresní soud v Jablonci nad Nisou s 54 administrativními a technickými pracovníky je zcela uzavřený. Stejně jako budova Okresního soudu v Semilech.

Podobná je i situace na jihu Moravy. U Krajského soudu v Brně jsou mimo provoz soudní kanceláře, podatelna, pokladna, telefonní ústředna a informační centrum. Soud také nepřijímá žádná písemná podání. „Doplňující informace o provozních omezeních poskytnou lidem vstupujícím do budovy soudu na pracovištích Rooseveltova 16 a Husova 15 příslušníci justiční stráže u vchodu,“ sdělil předseda soudu Milan Čečotka na webu.

Ve Zlínském kraji jsou také soudy zavřené. U vsetínského okresního stávkuje 58 ze 61 administrativních pracovníků. Mimo provoz je i pokladna nebo podatelna. „Soudní jednání jsou všechna zrušená. Myslím, že je tam jedna jediná výjimka, kdy je videokonference, kterou si je soudkyně schopná spustit sama,“ konstatoval předseda soudu Pavel Kotrady.

Na východě Čech se odehrává protest bez zmatků. U okresních soudů v obvodu Krajského soudu v Hradci Králové se k němu připojilo asi 90 procent z nich a u samotného krajského soudu včetně pobočky v Pardubicích 70 procent. Většina jednání byla zrušena nebo odročena, o rozsahu omezení pro veřejnost soudy předem informovaly.

Je to jedno z posledních řešení, míní předsedkyně odborů

Předsedkyně Odborového svazu justice Anna Pospíšilová v této souvislosti upozornila, že řada zaměstnanců už neví kudy kam, protože jsou finančně podhodnocení a mnozí z nich berou i sociální dávky. Netýká se to podle ní jen nejníže postavených zaměstnanců, ale všech, i vedoucích kanceláří a asistentů soudců.

„Všichni vědí, že toto je jedno z posledních řešení, kdy by mohli mít navýšené platy a polepšit si. Podporují nás vesměs soudci a vedení příslušných soudů,“ popsala Pospíšilová stávku.

Předsedkyně Odborového svazu justice o stávkách zaměstnanců soudů (zdroj: ČT24)

Celkově se stávky má zúčastnit 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 65 procent pracovníků soudů vyšších instancí. Zapojit se mají všechny obecné soudy. Vedení některých z nich svým zaměstnancům veřejně projevila podporu. I představitelé justice dlouhodobě poukazují na podhodnocení pracovníků soudů. Skutečný průměrný plat justičního personálu byl loni 36 916 korun, průměrná mzda v Česku přitom dosáhla 43 341 korun.

Soudy o situaci informovaly veřejnost na webech. Současně doporučily, aby si lidé své případy kontrolovali na justičním serveru Infojednání. Soudní poplatky bude podle nich možné uhradit prostřednictvím České pošty.

Za vyšší platy stávkovali zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního, jehož pracovníci jsou financováni z jiné rozpočtové kapitoly, už 29. května.