Slovensko se odklání od základních hodnot, česká vláda nemá vůli posilovat nadstandardní vztahy, říká Dvořák

Události, komentáře: Přerušené konzultace mezi českou a slovenskou vládou (zdroj: ČT24)

Česká vláda se shodla na přerušení mezivládních konzultací jednomyslně, jelikož v současné době nemá vůli posilovat nadstandardní vztahy s Bratislavou. V Událostech, komentářích to uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Slovensko se podle něj odklání od základních unijních hodnot a jsou to právě Češi, kdo by měl vyslat tamní vládě jasný vzkaz. Udržovat jiné komunikační kanály otevřené je podle Dvořáka nutné. Šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný zdůraznil, že slovenská vláda ohrožuje vztahy s Českem a dalšími zeměmi, když se v poslední době chová jako Putinův agent.

Podle Dvořáka bylo „příjemným překvapením“, když Fiala navrhl diskutovat o této záležitosti. „Rozhodnutí bylo jednoznačné, jeden člen vlády za druhým se vyjadřoval v tom smyslu, že za situace, kdy se Slovensko jednoznačně odklání od základních hodnot a principů, na kterých stojí celá Evropská unie a její jednota, tak zkrátka je potřeba na to politickým způsobem reagovat,“ myslí si ministr.

Zdůraznil, že Česko chce i nadále udržovat otevřené komunikační kanály, tedy pravidelné konzultace a kontakty, se slovenskými partnery, nicméně společné zasedání obou vlád je nadstandardní věc a vztahy obou zemí podle české vlády nyní tak nadstandardní nejsou. „Shoda byla stoprocentní, všichni jsme se shodli na tom, že není vhodná chvíle, abychom nějakým manifestačním způsobem deklarovali naši spolupráci na nejvyšší úrovni a legitimizovali to, co v tuhle chvíli Slovensko předvádí,“ konstatoval Dvořák.

Česko podle něj reaguje na několik kroků slovenské diplomacie a vlády z poslední doby, ať už šlo o kontroverzní vyjádření Fica v rámci druhého výročí okupace Ukrajiny Ruskem, nebo „teatrální“ setkání slovenského ministra zahraničí se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. „S takovými lidmi není vhodné se setkávat a dávat najevo okázalé přátelství, protože jsou to z našeho pohledu lidé, kteří se účastní válečných zločinů,“ upozornil Dvořák.

Slovenský premiér Robert Fico (Smer) v reakci prohlásil, že česká vláda se rozhodla ohrozit vztahy se Slovenskem v zájmu podpory války. „Jsem přesvědčen, že Češi mají ke Slovákům stále nejblíž z celé Evropy a že to můžeme být právě my, kdo může být občas přenašeči vzkazů, kteří budou tlumočit Slovákům většinové stanovisko Evropské unie. A k tomu je třeba komunikační kanály udržovat,“ zopakoval ministr.

Slovenský premiér také do Prahy vzkázal, že rozhodnutí české vlády neovlivní slovenskou suverénní politiku. „Fico také uvedl, že nadále vzájemné vztahy považuje za nadstandardní, a vyzval českou vládu, aby je nebořila kvůli jiným názorům na bezpečnostní aspekty v regionu,“ informoval zpravodaj ČT Jan Šilhan. Mezivládní konzultace se konají už od roku 2012 a dosud se uskutečnily osmkrát, naposledy loni, připomněl zpravodaj.

Největší napětí od Mečiara, míní Kostolný

Šéf nejsilnější opoziční strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka chce české politiky v nejbližších dnech přesvědčit o tom, že Slovensko dál zůstává součástí evropské rodiny. Podle Šimečky jde asi o nejhorší moment od rozpadu Československa.

Šéfredaktor Denníku N Kostolný nemá tento výrok za přehnaný, slovenská vláda podle něj skutečně ohrožuje vztahy s Českem, ale i ostatními zeměmi Unie. „V posledních týdnech se vyjadřuje, jako kdyby byla agentem Vladimira Putina a jejím spojencem bylo Rusko, o kterém víme, že je válečným zločincem a napadlo Ukrajinu,“ podotkl novinář s tím, že česká vláda jen reaguje na to, co dělá Fico.

Naposledy bylo tak silné napětí mezi zeměmi po rozdělení Československa, kdy byl u moci Vladimir Mečiar, upozornil Kostolný. „Takové rozpory si nepamatuji. Fico jako kdyby se každý den snažil ukázat, že nepatří do evropské rodiny a chce přerušit vztahy s Českou republikou,“ obává se Kostolný. Přístup slovenské vlády k Ukrajině pak označil za „zradu slovenské zahraniční politiky a bezpečnostní politiky“.