Květen byl na Sibiři o 10 stupňů teplejší, než je obvyklé. Hrozí tam zombie požáry

Teploty se během května na Sibiři pohybovaly asi 10 stupňů nad dlouhodobým průměrem. Podle evropské služby Copernicus byl tento květen celosvětově nejteplejším měsícem od začátku satelitního měření.

Podle zprávy Copernicus Climate Change Service (C3S) jsou teploty na Sibiři výrazně nadprůměrné už několik měsíců. „Velké anomálie tam začaly během ledna, od té doby tento jev přetrvává,“ uvedla Freja Vamborgová z C3S pro agenturu AFP.

Teploty 10 stupňů nad průměrem z let 1981–2010 panovaly zejména nad částmi řek Ob a Jenisej, které také zaznamenaly rekordní předčasné tání ledu, uvádí agentura, která sleduje globální teploty pomocí satelitního měření.

Tato oblast je nejrozsáhlejším místem s permafrostem na Zemi, ruské i světové vědce jeho tání znepokojuje – je na něm totiž umístěna řada průmyslových i obytných zařízení. Právě tání permafrostu bylo podle ruských úřadů příčinou katastrofy v arktickém městě Norilsk, během které se do vody dostalo více než 21 tisíc tun ropných produktů.

Vlna horka, která zasáhla části Sibiře a Aljašky, vyvolává obavy z požárů v těchto oblastech. Před rokem tam letní horka vedla k silným lesním požárům – podle Copernicu zřejmě tyto ohně stále doutnají pod zemí a mohou se snadno znovu vznítit. Experti tato ohniska nazývají „zombie požáry“.

Na některých místech Sibiře se už objevují lesní ohně, které z těchto zombie požárů vznikají; odborníci varují, že letošní léto by mohlo v severských lesích představovat významnou hrozbu.

Nejteplejší květen

Globálně bylo 12 měsíců do května 2020 průměrně o 1,3 stupně Celsia teplejších než klima v předprůmyslové době. Pařížská klimatická dohoda z roku 2015, kterou podepsaly dvě stovky zemí světa, přitom vyžaduje, aby státy udržely globální oteplování do 2 stupňů Celsia, ideálně do 1,5 stupně Celsia oproti dobám před spalováním fosilních paliv.

Květen 2020 byl o 0,63 stupně Celsia teplejší než květny mezi lety 1981 a 2010. Nadprůměrné teploty byly naměřeny nejvíce na částech Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Afriky a Antarktidy.