TÉMA

Norilsk

Norilsk Nickel zaplatí miliardovou pokutu za zamoření ruské tundry. Sáhne na dividendy

Ruská těžební společnost Norilsk Nickel zaplatí pokutu za ekologickou havárii z peněz určených na výplatu dividend. S odvoláním na člena vedení firmy to uvedla agentura TASS. Norilsk má z rozhodnutí soudu zaplatit pokutu 146,2 miliardy rublů (asi 42,3 miliardy korun). Firma se původně chtěla proti rozhodnutí odvolat, později ale dospěla k závěru, že situaci ještě přehodnotí.
19. 2. 2021|

Ruská společnost dostala miliardovou pokutu za ekologickou katastrofu u Norilsku

Soud v Krasnojarsku nařídil dceřiné firmě těžební společnosti Norilsk Nickel zaplatit 146 miliard rublů (asi 42 miliard korun) za loňskou ekologickou katastrofu u města Norilsk za polárním kruhem. Během havárie unikly z tamní elektrárny tisíce tun jedovatých látek. S odvoláním na arbitrážní soud Krasnojarské oblasti o tom informoval list Kommersant. Firma se chce odvolat.
5. 2. 2021|

Norilsk Nickel vypouštěl do sibiřské tundry jedovatou vodu, tvrdí Novaja Gazeta a aktivisté

Podnik patřící koncernu Norilsk Nickel, z jehož elektrárny u sibiřského Norilsku unikly před měsícem tisíce tun ropy, vypouštěl do tamní tundry odpadní vody kontaminované jedovatými látkami. Tvrdí to web opozičního ruského listu Novaja Gazeta (NG) i ekologičtí aktivisté. Případem už se zabývá regionální pobočka Ruského vyšetřovacího výboru.
28. 6. 2020|

Květen byl na Sibiři o 10 stupňů teplejší, než je obvyklé. Hrozí tam zombie požáry

Teploty se během května na Sibiři pohybovaly asi 10 stupňů nad dlouhodobým průměrem. Podle evropské služby Copernicus byl tento květen celosvětově nejteplejším měsícem od začátku satelitního měření.
9. 6. 2020|

Ropa, která unikla z Norilska, zamořila další řeky na Tajmyru

Záchranáři umístili po havárii na okraj ropné skvrny plovoucí zábrany, které měly zabránit zamoření dalších řek po úniku tisíců tun paliva z tepelné elektrárny v Norilsku na severu Ruska. Značná koncentrace ropných látek však byla zjištěna ve vodě za nimi. Oznámila to ruská média s odvoláním na úřady Krasnojarského kraje.
9. 6. 2020|

Likvidaci ropné havárie zaplatí Norilsk Nickel. Putin kritizoval pozdní reakci

Vyčištění oblasti postižené únikem ropného paliva do řeky v polárním městě Norilsk zaplatí podnik Norilsk Nickel. Oznámil to v pátek jeho šéf Vladimir Potanin, který odhadl náklady na deset miliard rublů (3,4 miliardy korun). Z nádrže norilské elektrárny a teplárny uniklo 29. května do říčního systému asi 15 tisíc tun paliva a dalších šest tisíc tun do podloží.
5. 6. 2020|

Z elektrárny u Norilsku unikly tisíce tun ropy, Rusko vyhlásilo federální stav nouze

Víc než dvacet tisíc tun ropy uniklo minulý týden z elektrárny u ruského města Norilsk. Surovina zamořila místní vody a půdu. Úřady tvrdí, že společnost NTEK, která elektrárnu provozuje, nahlásila havárii pozdě, a událost označují za ekologickou katastrofu. Šéf Kremlu Vladimir Putin vyhlásil federální nouzový stav. Havárii už řeší Vyšetřovací výbor Ruské federace.
4. 6. 2020|