Izrael zaútočil na bytový dům v Damašku, raketa zabila až patnáct lidí

Patnáct mrtvých si v noci na neděli vyžádal izraelský raketový útok v syrské metropoli Damašku. Informovala o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a konflikt v Sýrii monitoruje skrze své zdroje na místě. Mezi oběťmi jsou civilisté, dodala. Syrská armáda hovoří o pěti obětech, včetně jednoho vojáka.

Raketa dopadla do čtvrti Kfar Súsa a zasáhla bytový dům v blízkosti velkého bezpečnostního komplexu, nedaleko od íránských zařízení, napsala agentura Reuters s odvoláním na svědky a oficiální zdroj. Úder podle nich poškodil několik domů v hustě obydlené oblasti.

„Úder měl směřovat také na další cíle v okolí hlavního města – jednak na mezinárodní letiště v Damašku, jednak na dvě lokality na jižním okraji syrské metropole,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Poznamenal také, že Izrael incident oficiálně nekomentoval.

Syrská státní média s odvoláním na zdroj z armády uvedla, že izraelské útoky krátce po půlnoci zabily pět lidí a patnáct dalších zranily, včetně civilistů.

Zatím není jasné, zda izraelský úder cílil proti konkrétní osobě. Reuters připomíná, že před patnácti lety bombový útok ve stejné čtvrti Damašku zabil vysoce postaveného velitele Hizballáhu.

Studio ČT24: Zpravodaj ČT David Borek o raketovém útoku na Damašek (zdroj: ČT24)

Rusko, které podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, izraelský útok odsoudilo s tím, že jde o porušení mezinárodního práva. „Důrazně vyzýváme izraelskou stranu, aby přerušila ozbrojené provokace proti Syrské arabské republice,“ citovala státní agentura TASS mluvčí ministerstva Mariji Zacharovovou.

Kritika Izraele ze strany Moskvy přichází poté, co izraelský ministr zahraničí Eli Kohen tento týden navštívil Ukrajinu jako první izraelský vysoce postavený činitel od začátku ruské invaze. Uvedl, že Izrael stojí při Ukrajině. Izrael dosud ohledně sousední Sýrie spoléhá na bezpečnostní spolupráci s Ruskem, jehož armáda kontroluje vzdušný prostor nad Sýrií.

Izrael v posledních letech podle agentury AFP provedl stovky úderů na cíle v Sýrii, ale zřídka tyto operace přiznává nebo je jakkoliv komentuje. Přiznal však, že cílí na základny militantních skupin spřízněných s Íránem, jako je libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které v předchozích letech vyslalo tisíce svých bojovníků na podporu sil syrského prezidenta Bašára Asada v občanské válce.