Cichanouská vyzvala k tvrdším sankcím proti Rusku

K silnějším sankcím proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a k podpoře Ukrajiny, která čelí ruské agresi, vyzvala běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská. Uvedla to v projevu na konferenci o ruské hybridní válce proti demokratickému světu, která se ve čtvrtek dopoledne konala v Praze.

Konferenci zahájili premiér Petr Fiala (ODS) s litevským prezidentem Gitanasem Nausedou. Podle Fialy nejsou dezinformace a hybridní hrozby ničím novým. „Evropa a celý svět jim ale nyní ve světle ruské agrese na Ukrajině čelí více než kdy dřív,“ uvedl. Dodal, že debata nad historií hybridních hrozeb a jejich vývojem může pomoci lépe hledat cesty, jak se jim účinně bránit.

Premiér připomněl, že konference se koná v den 33. výročí od pádu komunistického režimu v někdejším Československu, které nabylo svobodu a učinilo kroky k demokracii. Rok 1989 byl přelomový pro celou střední Evropu a byl odpovědí na předchozí dějinné události, k nimž patřila mimo jiné i okupace sovětskými vojsky. Nauseda ve svém vystoupení uvedl, že postsovětské země opět čelí ruské hrozbě a dezinformacím.

Cichanouská poděkovala oběma představitelům za podporu demokratické běloruské opozice, jejíž zástupci našli v Litvě druhý domov. Sama Cichanouská se musela uchýlit do exilu poté, co v roce 2020 kandidovala místo svého vězněného manžela na prezidentku proti běloruskému autoritářskému vůdci Alexandru Lukašenkovi a podle oficiálních výsledků obdržela jen desetinu hlasů. „Stůjte při Bělorusku, stůjte při Ukrajině, stůjte při demokratické Evropě,“ vzkázala na závěr projevu.

Mezinárodní konference, která se koná v rámci českého předsednictví EU, pokračovala projevy historiků a politologů. Mezi řečníky byl také šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka. Akce bude pokračovat v pátek.