Finům vadí Rusové proudící přes jejich zemi. Navrhli proto pro ně omezit víza

Sankce uvalené na Rusko ztížily turistům z této země cestování. Spousta z nich proto jezdí do Finska, které je jedinou zemí EU, jež s Ruskem sousedí a zároveň nadále vydává ruským občanům turistická víza. Ruští turisté ale začínají Finům vadit, a tak finská opoziční konzervativní strana tento týden navrhla, aby vydávání nových víz bylo zastaveno. V Česku je vydávání víz pro Rusy od začátku března v omezeném režimu, úplne zrušení se však podle informací ministerstva vnitra neplánuje.

Přes hraniční přechod Nuijamaa proudí do Finska autobusy plné ruských turistů. Někteří z nich si chtějí užít klidné finské léto, jiní plánují cestovat dál do Evropy. Poté, co Evropská unie uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruské lety, stalo se Finsko důležitou tranzitní zemí pro Rusy, kteří chtějí letět do jiných evropských zemí.

Mnohým Finům se ale tato situace nelíbí a fakt, že se Rusové těší z finského léta, zatímco Ukrajinci trpí brutální invazí, je pobuřuje. „Není správné, že Rusové mohou do Finska svobodně cestovat. Jde to proti podstatě sankcí,“ říká místní obyvatelka Kirsi Iljinová. „Myslím si, že by měla existovat nějaká omezení,“ dodává.

Na důkaz solidarity s Ukrajinou navrhla tento týden finská opoziční konzervativní strana, aby bylo zastaveno vydávání nových turistických víz pro ruské občany. „Tato situace je neúnosná,“ uvedl poslanec Jukka Kopra z Národní koaliční strany. „Občané Ukrajiny, včetně civilistů, žen a dětí, jsou zabíjeni a Rusové přitom tráví dovolenou v Evropské unii,“ dodal.

Návrh opozice má podle všeho ve finském parlamentu širokou podporu, premiérka Sanna Marinová (SDP) vyzvala k přijetí celoevropského rozhodnutí o omezení vstupu ruských turistů do zemí schengenského prostoru. Sankce zatím nebyly rozšířeny na cestovní ruch, podle jejího názoru by ale tato diskuze měla pokračovat na zasedání Evropské rady.

Také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondělí Západ, aby zakázal všem Rusům cestovat, čímž chtěl přimět spojenecké představitele k většímu tlaku na ruského prezidenta Vladimira Putina. V rozhovoru pro deník Washington Post Zelenskyj uvedl, že současné sankce vůči Rusku jsou „slabé“ ve srovnání s poselstvím, které by vyslal zákaz cestování a úplné embargo na ruskou energii.

„Nejdůležitější sankcí je uzavření hranic, protože Rusové zabírají cizí půdu,“ řekl a dodal, že Rusové by měli „žít ve svém vlastním světě, dokud nezmění svou filozofii“. 

K podobnému kroku vyzval podle agentury Bloomberg také estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu, přičemž prohlásil, že by blok EU měl tuto zemi dále izolovat, protože prezident Vladimir Putin pokračuje ve své invazi. Reinsalu, který byl minulý týden na třídenní diplomatické cestě na Ukrajině, uvedl, že toto opatření by mělo být přidáno k dalšímu kolu sankcí namířených proti Kremlu.

„Musíme zvýšit cenu, kterou Rusko za svou agresi zaplatí, prostřednictvím dalších sankcí, zbraní pro Ukrajinu a stále větší izolací Ruska,“ řekl Reinsalu v telefonickém rozhovoru z Kyjeva.

Do Česka pouze za příbuznými

Na zákazu vydávání víz v celé EU se zatím nepodařilo dosáhnout shody v celém 27členném bloku. Některé jednotlivé členské státy EU kromě zastavení přímých letů z Ruska však zavedly omezení pro vydávání víz ruským občanům. Naopak třeba Spojené arabské emiráty a Turecko víza pro ruské občany nevyžadují, takže na sociální sítě míří fotky Rusů na plážích v Dubaji a na jihu Turecka.

Jednou ze zemí, která vydávání víz omezuje, je i Česká republika. Aktuální pravidla pro získání víza pro ruské občany jsou s kompletním výkladem uvedeny zde. V praxi se ruský občan do Česka prakticky nemá šanci dostat, pokud zde již nemá žijícího příbuzného (manžela/manželku či potomka). Výjimkou také může být, „pokud jeho pobyt je v zájmu ČR, přičemž tento zájem osvědčuje ministr zahraničních věcí“ - danou žádost by tedy musel schválit přímo Jan Lipavský (Piráti).

Podle informací ministerstva vnitra jsou tato opatření dostatečná a Česko proto nebude sahat k úplnému omezení vydávání víz.

Rich Russian Kids

Spousta mladých Rusů si ale ze sankcí nic nedělá a i přes zákazy dále svobodně cestuje po světě - a pak své fotky a videa z cest provokativně sdílí na sociálních sítích s ještě drzejšími popisky. Jedná se hlavně o potomky ruských oligarchů, kteří se sice v Rusku narodili, ale své dětství a dospívání trávili různě po světě, většinou zavalení blahobytem a luxusem.

Na instagramové stránce s názvem „Rich Russian Kids“, tedy v překladu bohaté ruské děti, jsou stovky příspěvků zachycující ruskou omladinu s drahými auty, na výletech vrtulníkem nebo plavbě na soukromé jachtě.

Instagram Rich Russian Kids
Zdroj: Instagram