TÉMA

Národní koaliční strana

Volba finského prezidenta je soubojem zkušených. Stubb se pokouší o politický návrat, Haavisto kandiduje potřetí

V druhém kole prezidentských voleb se Finové rozhodují mezi Alexanderem Stubbem z vládní pravicové Národní koaliční strany a zeleným kandidátem Pekkou Haavistem. Oba jsou známými tvářemi, Stubb byl předsedou vlády, Haavisto vystřídal několik ministerských funkcí. Půjde zřejmě o těsný souboj. Rozhodnou jej voliči kandidátů, kteří skončili v prvním kole, předpokládá veřejnoprávní televize Yle. Hlasování se koná v neděli 11. února.
9. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 12:19|

Finsko má novou vládu, je „nejpravicovější“ v dějinách

Finský prezident Sauli Niinistö jmenoval novou vládu, která je podle agentury AP nejpravicovější v moderních dějinách země. Novým premiérem je lídr konzervativní Národní koaliční strany Petteri Orpo, kterého podle očekávání do funkce zvolil parlament. Orpo, který v čele vlády střídá sociální demokratku Sannu Marinovou, se na vytvoření vlády dohodl s nacionalistickou Stranou Finů a dvěma menšími uskupeními.
20. 6. 2023|

Nebývalý úspěch krajní pravice v Turecku. V parlamentu drží partu s Erdoganem

V nedělních tureckých volbách bezprecedentně bodovaly krajně pravicové strany. Jejich podíl v novém parlamentu bude větší než po hlasování v roce 2018, upozornil opoziční turecký server Duvar. Pro druhé kolo prezidentských voleb budou navíc klíčové hlasy neúspěšného kandidáta Sinana Ogana, jenž má také krajně pravicovou minulost.
17. 5. 2023|

Finové zvolili poslance. Volby vyhráli opoziční konzervativci, Marinová uznala porážku

Opoziční konzervativní Národní koaliční strana vyhrála nedělní parlamentní volby ve Finsku. Sociální demokraté premiérky Sanny Marinové skončili až třetí. Vyplývá to z výsledků po sečtení hlasů, uvedla agentura AP. Předseda Národní koaliční strany Petteri Orpo dostane jako první šanci sestavit vládu, premiérka Marinová uznala porážku.
2. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 06:25|

Finům vadí Rusové proudící přes jejich zemi. Navrhli proto pro ně omezit víza

Sankce uvalené na Rusko ztížily turistům z této země cestování. Spousta z nich proto jezdí do Finska, které je jedinou zemí EU, jež s Ruskem sousedí a zároveň nadále vydává ruským občanům turistická víza. Ruští turisté ale začínají Finům vadit, a tak finská opoziční konzervativní strana tento týden navrhla, aby vydávání nových víz bylo zastaveno. V Česku je vydávání víz pro Rusy od začátku března v omezeném režimu, úplne zrušení se však podle informací ministerstva vnitra neplánuje.
9. 8. 2022|