Ukrajinská armáda podle úřadů obklíčila ruské jednotky severozápadně od Kyjeva

Ukrajinská armáda obklíčila ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel. Vyplývá to ze sdělení místních úřadů, podle nichž se oblast bojů severozápadně od Kyjeva nachází na hraně humanitární katastrofy. Již v úterý ukrajinská armáda oznámila, že obsadila město Makariv západně od metropole. Obě strany konfliktu se ve středu dohodly na vytvoření devíti humanitárních koridorů, mezi evakuovanými městy ale není přístav Mariupol.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Makariv je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Irpiň, Buču a Hostomel ukrajinská armáda obklíčila,“ uvedl úřad města Buča, o které Ukrajinci s Rusy v minulých týdnech sváděli líté boje. Několik vesnic v oblasti čelilo za poslední den ostřelování a nepřetržité boje se odehrávají kolem hlavní silnice z Kyjeva do Žytomyru. Informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Podle úřadu je v obklíčení oblasti stále řada vesnic, které okupuje ruská armáda. „Blíží se humanitární katastrofě. Obyvatelům chybí potraviny, léky, hygienické potřeby i strava pro děti,“ uvádí se v prohlášení. Podle něj se zde ruští vojáci uchylují k rabování a střílí dobytek i psy kvůli masu.

Spekulace o obklíčení části ruských jednotek severozápadně od Kyjeva se v ukrajinských médiích objevovaly již během úterka. Ukrajinská armáda v tento den oznámila, že nad dříve desetitísícovým městem Makariv opět zavlála ukrajinská vlajka. Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby v této souvislosti potvrdil, že Ukrajinci „na některých místech občas přecházejí do ofenzivy“.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč podle agentury Reuters řekl, že očekává ukončení „aktivní fáze“ ruské invaze do konce dubna. Uvedl také, že ruský postup se již na mnoha místech vyčerpal a že invazní armáda již ztratila 40 procent své bojeschopnosti. Reuters připomíná, že ani toto vyjádření nebyla schopná nezávisle ověřit.

Těžce se bojuje v Izjumu

Do bojů u Charkova ruská armáda nasadila bojové vrtulníky Kamov Ka-52. „Naše jednotky udržují své pozice,“ zhodnotil situaci guvernér Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Ruská armáda podle ukrajinských úřadů odmítá snahy vytvořit humanitární koridor z Izjumu, kterého se Rusové zmocnili minulý týden. Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov ale uvedl, že ukrajinské ozbrojené složky nedovolují nepříteli postupovat směrem na toto strategické město.

Podle britského ministerstva obrany se ruská armáda snaží obklíčit ukrajinské jednotky na východě země. Postupuje tak proto ze severu a jihu. „Bojiště na severní Ukrajině zůstává z velké části statické a ruské síly pravděpodobně provádějí reorganizaci před obnovením rozsáhlých útočných operací,“ upozornil britský resort obrany s odkazem na ruskou snahu dobýt metropoli Kyjev.

Podle Londýna, jenž vychází ze svých zpravodajských informací, se rovněž zdá, že se ruské jednotky snaží obejít přístavní město Mykolajiv na jihu země ve snaze dostat se dále na západ k Oděse.

Ruské síly zničily zbrojní sklad, tvrdí Moskva

Tři ruské rakety dopadly v úterý večer v Rivnenské oblasti na severozápadě Ukrajiny, mířily na objekty vojenské infrastruktury. Ruskojazyčná verze BBC napsala, že místní úřady zjišťují škody. Podle ruského ministerstva obrany zničily ruské síly u města Rivne pomocí vysoce přesných zbraní odpálených z moře zbrojní sklad s armádní technikou ukrajinských vojsk včetně té, kterou na Ukrajinu dodaly západní země.

Ruské síly podle mluvčího ministerstva Igora Konašenkova v uplynulých 24 hodinách zničily dohromady 97 objektů vojenské infrastruktury včetně dvou odpalovacích zařízení pro rakety Točka-U a osm systémů protiletecké obrany.

Agentura Unian informovala, že v uzavřené zóně u odstavené jaderné elektrárny Černobyl ruští vojáci vyplenili a zničili laboratoř v hodnotě 6 milionů eur (148 milionů korun), která fungovala od roku 2015. Specializovala se na výzkum radioaktivního odpadu. V laboratoři se prý nacházelo vybavení, z něhož některé části nejsou dostupné jinde v Evropě.

Ve městě Trosťanec v Sumské oblasti se v úterý rozhořel rozsáhlý požár, u kterého hasiči nemohli zasahovat kvůli bojům. Podle gubernátora Dmytra Žyvyckého se v regionu nyní nejtvrději bojuje právě v Trosťanci. Tvrdí, že ruští vojáci zabíjejí civilisty, ve velké části města nefungují dodávky elektřiny ani vody, lidé nemají přístup k lékům.

„Zastřelili ženu, která jela po městě na kole. Nedávají možnost pohřbít mrtvé. Je velký problém s ukládáním těl mrtvých v márnici,“ popsal situaci v Trosťanci gubernátor.

Pokračuje také ostřelování Kyjeva. Během útoků na dvě rezidenční čtvrti utrpěli zranění čtyři lidé a bylo poškozeno několik obytných domů, informovaly podle portálu Ukrajinska pravda úřady hlavního města. Ve středu ráno se pod palbou ocitla Ševčenkivská čtvrť v centru města. Ruské síly podle kyjevských úřadů podnikly také nové údery na Sjvatošynskou čtvrť v západní části Kyjeva.

Moskva odmítá, že by ruské síly útočily na civilní cíle. Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že ruské letectvo a raketové síly v uplynulých 24 hodinách zničily v průmyslové zóně na severním okraji Kyjeva dvě odpalovací zařízení pro rakety Točka-U.

Humanitární konvoje z Luhanské oblasti

Na sto tisíc lidí podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského stále zůstává uvězněných v obklíčeném Mariupolu. Město přitom stále čelí intenzivnímu ostřelování a v některých jeho částech se vedou boje. Podle Zelenského se v úterý z města podařilo evakuovat přes sedm tisíc civilistů.

Gubernátor ukrajinské Luhanské oblasti Serhij Gajdaj uvedl, že bylo dohodnuto místní příměří s cílem evakuovat civilisty z některých měst, informovala agentura Reuters. Gajdaj v aplikaci Telegram uvedl, že příměří vstoupí v platnost v 9 hodin ráno místního času.

Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové má jít o devět humanitárních koridorů. Signalizovala, že nebylo dosaženo dohody o vytvoření bezpečného koridoru z centra Mariupolu, a uvedla, že lidé, kteří chtějí opustit obléhané přístavní město, najdou dopravu v nedalekém Berďansku.

Ruské ostřelování zničilo v obklíčeném Mariupolu budovu uměleckého muzea Archipa Kuindžiho, oznámila místní radnice. Muzeum bylo pojmenováno po místním rodákovi, ukrajinském malíři řeckého původu z 19. století. Malířova díla ale v době ostřelování v muzeu již nebyla, zůstaly tam jen kopie, uvedla stanice BBC s odvoláním na šéfa svazu ukrajinských umělců. Není však dosud znám osud obrazů dalších výtvarníků. Fond muzea čítal asi dva tisíce exponátů, hlavně obrazů, grafik a soch.

V Bělorusku údajně odpůrci války sabotují přepravu ruských zbraní na Ukrajinu

Rusko pokračuje ve shromažďování vojenské techniky podél běloruských hranic s Ukrajinou, uvedl ve středu ve své pravidelné ranní zprávě generální štáb ukrajinské armády podle agentury Unian. Štáb zároveň napsal, že v Bělorusku odpůrci války částečně narušili železniční spojení vedoucí z této země na Ukrajinu. Armáda mezitím podle něj pokračuje v obraně Mariupolu, Černihiva a snaží se odrazit ruský postup na Kyjev.

„V Bělorusku představitelé opozičních sil a starostliví občané částečně narušili železniční spojení mezi Běloruskou republikou a Ukrajinou. Informace se upřesňují,“ stojí v ranní zprávě ukrajinského generálního štábu. „Zároveň podle dostupných informací pokračuje aktivní pohyb ruské a běloruské vojenské techniky přes Bělorusko a její další hromadění podél ukrajinských hranic,“ uvádí štáb.

BBC: Ruský postup stagnuje

Západní zpravodajské služby míní, že ruský postup na Ukrajině nadále stagnuje, vojáci posilují obranné pozice, poznamenala ve středu stanice BBC. Upozornila zároveň, že podle nejnovějšího hodnocení washingtonského Ústavu pro studium války (Institute for the Study of War) ruské síly tento týden nepodnikly žádný zásadní velký útok.

Od začátku „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá svoji vojenskou invazi na Ukrajinu, ruské síly podle Konašenkova zlikvidovaly 184 letadel a vrtulníků ukrajinských vzdušných sil, 246 bezpilotních letounů, 189 systémů protiletecké obrany a 1558 tanků a dalších obrněných vozů, 624 děl a minometů a 1354 kusů zvláštní vojenské techniky.

Generální štáb ukrajinské armády pak tvrdí, že Moskva ztratila 15 600 vojáků, 517 tanků, 1578 obrněných vozidel, 267 dělostřeleckých systémů, 80 raketometů, 47 systémů protivzdušné obrany, 101 letadel a 124 vrtulníků, 42 dronů, přes tisíc kusů automobilové techniky, čtyři lodě nebo čluny a 70 cisteren. Údaje uváděné bojujícími stranami není možné nezávisle ověřit.

Severoatlantická aliance zase odhaduje, že od začátku invaze na Ukrajinu padlo sedm až 15 tisíc ruských vojáků. Podle nejmenovaného aliančního vojenského činitele tak NATO usuzuje na základě analýzy ukrajinských, ruských a otevřených zdrojů. 

Mluvčí ukrajinské armády uvedl, že za úterý se podařilo sestřelit pět ruských letadel, jeden vrtulník a čtyři bezpilotní letouny. Pokud by se bilance potvrdila, šlo by o nejúspěšnější den ukrajinské protivzdušné obrany od zahájení invaze 24. února, uvedl server The Kyiv Post.