TÉMA

Čluny

Ukrajinci prý pravidelně přeplouvají Dněpr. Malé týmy se brodí močály a vzdorují nepříteli

Ukrajinské síly patrně severně od Chersonu překročily řeku Dněpr a zaútočily tam, ačkoliv není jasné, zda se jim na levém, tedy východním břehu podařilo pozice udržet, píše ve své analýze Institut pro studium války (ISW). List The Kyiv Independent mluvil s vojáky, kteří se za frontovou linií brodí močály, obsluhují drony a odstraňují miny pro potenciální budoucí průlom.
11. 8. 2023|

Ukrajinská armáda podle úřadů obklíčila ruské jednotky severozápadně od Kyjeva

Ukrajinská armáda obklíčila ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel. Vyplývá to ze sdělení místních úřadů, podle nichž se oblast bojů severozápadně od Kyjeva nachází na hraně humanitární katastrofy. Již v úterý ukrajinská armáda oznámila, že obsadila město Makariv západně od metropole. Obě strany konfliktu se ve středu dohodly na vytvoření devíti humanitárních koridorů, mezi evakuovanými městy ale není přístav Mariupol.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 18:53|

Londýn hodlá vracet čluny připlouvající z Francie. Nebudeme akceptovat vydírání, reaguje Paříž

Británie hodlá vracet lodě s ilegálními migranty přeplouvající Lamanšský průliv zpět do Francie. Prohlubuje se tak diplomatické napětí mezi Londýnem a Paříží. Země se neshodnou na tom, jak se vypořádat s narůstajícím počtem běženců, kteří riskují životy na malých člunech.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 15:01|

Pohraničníci hlídající Bílé útesy doverské si s pobrexitovou dohodou oddechli

Čerstvě uzavřenou dohodu mezi EU a Británií vítají pohraničníci na obou stranách Lamanšského průlivu. Především proto, že čilý pohyb nebude čelit tolika překážkám a bude výrazně hladší než bez dohody. Tedy pokud dohoda skutečně vejde v platnost. Usnadní jim také spolupráci při monitoringu migrace.
26. 12. 2020|