V nemocnicích leží dosud nejvíc pacientů s covidem, pomoc nabídlo Německo a Švýcarsko

V nemocnicích leží s covidem přes 8100 lidí, což je dosud nejvíc. V Plzeňském, Karlovarském a Pardubickém kraji nejsou na intenzivní péči už téměř žádná volná lůžka. Kvůli kritické situaci česká vláda dojednala místa pro pacienty s covidem v Německu, pomoc nabídlo i Švýcarsko a jednání probíhají i s Polskem, řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu. Německo také rozhodlo, že prodlouží kontroly na hranicích.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

„Česká republika dojednala 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu, dvacítku míst včetně přepravy vlastním letadlem nabízí Švýcarsko,“ řekl Hamáček. V případě Polska jde podle ministra vnitra o zhruba dvě stovky lůžek.

Při výběru pacientů pro převoz do zahraničních nemocnic bude podle Hamáčka rozhodující vytíženost, lokalita české nemocnice a zdravotní stav. „Je třeba dbát na to, aby transport pacientovi zásadně nepřitížil,“ dodal. Znovu však odkázal na ministerstvo zdravotnictví, které detaily převozů českých pacientů řeší. 

Aktuální čísla jsou podle Hamáčka alarmující a ukazují, že nově přijatá vládní opatření proti šíření nákazy byla nutná. Lidé podle něj nařízení respektují a pokud to tři týdny vydrží, mohlo by Česko pocítit změnu. „Čísla, která se objevují v posledních dnech, lze označit za rekordní,“ uvedl Hamáček a poděkoval lidem za disciplinovanost. 

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 3. března (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) s delegací odborníků v nejbližších dnech navštíví Izrael, kde bude jednat o očkování proti covidu-19, uvedl server Seznam Zprávy. Termín zatím není znám. Izrael ve čtvrtek navštíví šéfové vlád Rakouska a Dánska, oba státy chtějí s blízkovýchodní zemí spolupracovat na vývoji a výrobě vakcín. Babiš webu řekl, že podle původních plánů měl do Izraele letět také ve čtvrtek, kvůli přísným opatřením se tak ale stane později.

Podle vyjádření Babiše pro Seznam Zprávy je jedním z cílů cesty snaha získat případnou licenci na výrobu vakcíny. Nesouvisí naopak s tím, že vláda v pondělí schválila materiál ministerstva zdravotnictví k pokračování projektu české vakcíny, jejíž vývoj byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven.

Systém rezervací na očkování proti nemoci covid-19 ve středu odpoledne přetěžují programy, které se snaží automaticky zajistit termíny pro očkování. Očkovací místa fungují bez potíží. Oznámil to na Twitteru státní tým Chytré karantény. Jak se přetížení podepsalo na fungování systému, tým blíže neupřesnil. 

Vysoká čísla

V úterý přibylo v Česku 16 642 případů nakažených, to je čtvrtý nejvyšší údaj za dobu epidemie. Čísla ukazují 8162 hospitalizovaných, pondělní čísla po revizi dokonce 8234. Dosud nejvíc bylo 8155 covidových pacientů ze začátku listopadu. Těžkých případů dál přibývá, maximum se v úterý posunulo na 1661 pacientů. Je to o sto víc než v neděli a o šest víc než v pondělí.

Nemocnice v Česku se kvůli epidemii covidu-19 potýkají s nedostatkem lůžek. Růst počtu pacientů s covidem a také nedostatek zdravotnického personálu vede k tomu, že se kapacita intenzivní péče blíží vyčerpání. V některých krajích, jako jsou Plzeňský a Karlovarský, aktuálně nejsou pro pacienty s covidem žádná volná lůžka na ARO a JIP. Pardubický kraj kvůli kritické situaci v nemocnicích dokonce vyhlásil stav hromadného postižení osob. Stejná situace je také ve Středočeském kraji. V Benešově a Mladé Boleslavi nemocnice také vyhlásily stav postižení.

Statistiky hospitalizovaných na webu ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, takže celkové počty obsazených lůžek jsou vyšší. Třeba ze zhruba čtyř tisíc lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARO v Česku je nyní volných jen 575, tedy asi 14 procent. Pro covidové pacienty je určeno 156 z nich. Z 21 tisíc standardních lůžek s kyslíkem je volná méně než čtvrtina. Také z 2320 přístrojů pro umělou plicní ventilaci je využita naprostá většina, volných je jen 28 procent.

Podíl pozitivních testů na koronavirus v úterý stoupl na 44,6 procenta z pondělních 31,4 procenta. Vyšší byl naposledy na začátku ledna. Oproti minulému úterý laboratoře odhalily o 800 nákaz víc. Reprodukční číslo čtvrtým dnem v řadě klesá. Snížilo se o další tři setiny na hodnotu 1,09 a je nejnižší za posledních 14 dnů. Hodnota nad jednou ukazuje sílící epidemii.

Nejvíce se v současnosti covid-19 šíří na Tachovsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 1413 nakažených. Za Tachovskem následuje Kolínsko s 1300 nakaženými v přepočtu.

Třetím dnem je omezen volný pohyb lidí mezi okresy, omezení spolu s dalšími restrikcemi mají platit tři týdny. Začalo také povinné testování ve firmách. 

Blatný uvažuje o výměně hygieničky Rážové

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) potvrdil, že uvažuje o odvolání hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Nahradit by ji mohla ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Blatný po jednání vlády řekl, že s oběma ve středu hovořil. Svrčinová podle zdrojů ČTK z oboru dostala na funkci nabídku. Hlavní hygieničku jmenuje vláda.

Na možnou výměnu upozornil Zdravotnický deník. Server uvedl, že důvodem je nespokojenost premiéra Andreje Babiše (ANO) s prací vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru.

Německo prodlouží kontroly na hranicích

Kontroly na hranicích s Českem prodlouží Německo o dva týdny, a to do 17. března, oznámil náměstek německého ministra vnitra Stephan Mayer. Byly naplánované do této středy.

Němečtí policisté na hranicích dohlížejí na dodržování karanténních opatření, které Německo uvalilo na země považované za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Na tomto seznamu je od 14. února také Česko s velkou částí Tyrolska a taky Slovensko. 

Platnost řidičských průkazů se prodlužuje

Propadnuté řidičské nebo profesní průkazy a technické prohlídky vozidel se prodlužují kvůli epidemické situaci o deset měsíců. Prodloužení se týká dokladů propadlých v období od 1. září 2020 do 30. června 2021, oznámilo ministerstvo dopravy.

„V současné situaci je důležité, aby lidé mohli ještě více omezit své kontakty a mimo domov řešili opravdu jen to nejnutnější. K tomu nám pomůže i toto nedávno přijaté nařízení, které bude možné v různých oblastech dopravy u nás využívat. Úřady i provozovny STK však zůstávají i nadále otevřeny, takže lze v případě potřeby služby využít a například udržovat své vozidlo v dobrém technickém stavu,“ upřesnil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Prodloužení průkazů platí v celé Evropské unii ode dne jejich původní platnosti. Lidé mohou evropské nařízení využívat od 6. března.