Po razii v Brně policie zahájila trestní stíhání sedmi osob a dvou firem

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila trestní stíhání proti sedmi fyzickým a dvěma právnickým osobám pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině. Souvisí to s úterním zátahem v Brně kvůli privatizaci městských domů.

Policisté z NCOZ zadrželi v úterý deset lidí. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli v Pískovně Černovice i u jednatele firmy Jiřího Hasoně (KDU-ČSL). 

„Nadále probíhají úkony trestního řízení, a to především výslechy obviněných. Domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků byly ukončeny,“ oznámila na webu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci dozorující žalobkyně Petra Lastovecká.

O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie i Petra Hladíka (KDU-ČSL). V prohlášení uvedl, že policii poskytne součinnost a že není z ničeho obviněný. Ze středečního jednání Rady města Brna se Hladík omluvil. O jeho kandidatuře na ministra životního prostředí bude vedení strany jednat ve čtvrtek.

Bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek nevyloučil, že pokud ve čtvrtek širší vedení KDU-ČSL znovu otevře nominaci na ministra životního prostředí, jeho jméno by se zvažovalo. „Vzhledem k tomu, že vše budeme projednávat zítra, předpokládám, že předseda neoslovil nikoho. Pokud po celostátním výboru nastane varianta jiné nominace na ministra, tak moje osoba se samozřejmě z mnoha důvodů nabízí. Ale nepředbíhejme čtvrtek,“ uvedl Bělobrádek.

V souvislosti s možnou změnou zaznívají v médiích i další jména, mezi nimi také místopředsedy sněmovny Jana Bartoška a končící senátorky Šárky Jelínkové. Bartošek řekl, že jde o spekulace, Jelínková odmítla situaci před čtvrtečním jednáním komentovat.

Předseda lidovců, vicepremiér Marian Jurečka řekl, že nepovažuje za důvod k odchodu z politiky, pokud někdo podává vysvětlení policii a není předpoklad, že bude obviněn. K otázce, zda by v případě stažení Hladíkovy nominace mohl alespoň po nějakou dobu řídit vedle svého resortu práce a sociálních věcí i ministerstvo životního prostředí, se Jurečka nevyjádřil.

Dvě větve případu

Podle serveru iRozhlas.cz jde o dvě větve případu, kdy první se týká pokusu o ovládnutí městské společnosti Pískovna Černovice. Policejní prověřování v tomto mapuje především aktivity podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle serveru označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny, jež chtěla městskou společnost ovládnout. Druhá větev prověřování se týká opět Michala Horkého a skupiny, která údajně za využití podvodného jednání a uplácení v privatizaci získala a následně se ziskem prodala bytové domy a byty, uvedl server.

Policisté byli i v brněnské advokátní kanceláři lidoveckého politika Filipa Ledera. Ten řekl, že u něj byli policisté v souvislosti s jeho klientem, a sám Leder nebyl zadržený ani obviněný. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že policie zasahovala na bytovém odboru na Malinovského náměstí. Na Nové radnici na Dominikánském náměstí byli policisté v Hladíkově kanceláři, odkud si odnesli materiály. Zásah na radnici v Černovicích potvrdila starostka a poslankyně STAN Petra Quittová. 

Policisté nedávno v Brně zasahovali kvůli bytům ve spojitosti s radnicí Brno-střed. V souvislosti s touto městskou částí je obviněno osm lidí, dva z toho jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.