Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.

Zástupci stran, které v Novém Jičíně povedou radnici, v pondělí podepíší memorandum. „Smyslem memoranda je, že nebudeme jednat již s jinými politickými stranami. Stanovíme si přesné datum podpisu koaliční smlouvy a vymezíme si rámec, co v té koaliční smlouvě musí být,“ řekl současný starosta Stanislav Kopecký (ANO). V zastupitelstvu, které má 29 míst, bude mít koalice 17 křesel.

Koaliční dohoda v Karviné bude podepsána v pátek dopoledne. Do jejího podpisu ale starosta Jan Wolf (ČSSD) nechtěl podobu koalice blíže komentovat, podrobnější informace chce město zveřejnit po podpisu dohody. Vítězná ČSSD by díky nadpolovičnímu zisku mandátů mohla v Karviné vládnout sama. Wolf ale už po volbách naznačoval, že nechce jít touto cestou.

Starosta Karviné se na spolupráci domluvil právě s hnutím ANO, které součástí koalice bylo už v uplynulém období. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít tato koalice 33 hlasů.

Koaliční smlouvy už ze statutárních a okresních měst v Moravskoslezském kraji byly podepsány v Ostravě, Havířově, Frýdku-Místku a Třinci. V Opavě a Bruntálu zatím stále pokračují jednání.

Zatím těsná většina v Jindřichově Hradci

Nová koalice v Jindřichově Hradci, ve které bude hnutí ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty, bude mít v zastupitelstvu 14 mandátů z 27. Jejich zástupci se však nebrání tomu, aby do případné koalice přibrali ještě jednoho partnera, řekla Magda Blížilová, která vedla ANO v Jindřichově Hradci jako jednička do komunálních voleb.

„Máme nejtěsnější možnou většinu a přivítali bychom, pokud by byla o malinko výraznější. Uvidíme, zda se nám podaří ještě někoho najít. Každopádně s potenciálním partnerem musí souhlasit všechny čtyři subjekty, které se domluvily na spolupráci,“ uvedla Blížilová.

Dodala, že nově se rýsující vedení radnice zatím neřešilo personální otázky ve vedení města. „Ale vzhledem k tomu, že nás ODS, STAN a Společně s Piráty uznaly jako vítěze voleb, budeme usilovat o pozici starosty. Nebyla bych jím já, ale vykonával by ji kolega z ANO Michal Kozár,“ řekla.

Sdružení pro město Svitavy opět v čele

Koalice už vznikla i ve Svitavách, ve vedení bude opět Sdružení pro město Svitavy s dalšími třemi subjekty. Budou mít 17 zastupitelů z celkových 26, řekl lídr Sdružení pro město Svitavy a starosta David Šimek, který jím zůstane i v novém volebním období. „Sestavili jsme širokou koalici. Po každých volbách jsme oslovili všechny partnery, vždycky byla koalice ve Svitavách široká, měla od 60 do 80 procent voličů, teď je shoda v 63 procentech,“ řekl.

Koalici tvoří Sdružení pro město Svitavy, které vyhrává volby už od roku 1994, dále ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Kromě Šimka zůstanou stejní i místostarostové – Pavel Čížek (ODS) a neuvolněná Ditta Kukaňová (Sdružení pro město Svitavy).

Druhé ve Svitavách bylo hnutí ANO, odchází do opozice. Podle Šimka je těžké vytvořit kompromis, některé subjekty odmítly spolupráci s hnutím ANO. „Nebyli jsme také schopní najít programové shody,“ řekl starosta.

V Kroměříži se už domluvili, ale zatím nepodepsali

Také v Kroměříži už vzniká koaliční smlouva, a to mezi vítězným ANO s KDU-ČSL a nezávislými, Zdravým Kroměřížskem, ČSSD, ODS a OK občané Kroměříže. Starostou by měl být lídr ANO Tomáš Opatrný. Koalice by v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu měla 17 křesel. Do opozice by zamířili Nezávislí současného starosty Jaroslava Němce, Právo Respekt Odbornost, SPD a Piráti.

ANO už dříve s pěti subjekty uzavřelo memorandum o spolupráci. „Našli jsme již shodu v personální otázce i rozdělení jednotlivých gescí. Tvoříme již koaliční smlouvu,“ řekl Opatrný. Koaliční smlouva by měla být podepsána do konce týdne.

„Je shoda, že bych měl být starostou,“ uvedl Opatrný, který pracuje jako advokát. Měli by být dva uvolnění místostarostové, prvním místostarostou by měl být Karel Holík, který byl lídr ČSSD a v končícím volebním období byl místostarostou. Místostarostou by měl být i Pavel Motyčka (KDU-ČSL). Neuvolněným místostarostou by měl být lídr ODS Jan Hebnar. ANO chce mít v devítičlenné radě města čtyři křesla, ostatní subjekty v koalici by měly mít po jednom.

Třebíč našla svou koalici

Třebíč po komunálních volbách povede koalice vítězného ANO s druhým uskupením Pro Třebíč a s lidovci. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 18 mandátů. Po čtvrtečním jednání potvrdil lídr ANO a současný místostarosta města Miloš Hrůza a starosta asi pětatřicetitisícové Třebíče z uskupení Pro Třebíč Pavel Pacal. Jednání o rozdělení funkcí v městské radě ještě bude pokračovat.

V novém třebíčském zastupitelstvu je ještě uskupení Třebíč Občanům! s pěti mandáty, SPD kandidující s podporou Trikolory se dvěma zastupiteli a uskupení Břehy rovněž se dvěma zastupiteli. I když by ANO a Pro Třebíč měly v zastupitelstvu většinu, lídři obou hnutí chtěli koalici širší. Na spolupráci s Břehy se ale nedohodli, další strany ke spolupráci nepřizvali.