Předvolební Zlín: na nové zastupitele čeká rekonstrukce Velkého kina i zimního stadionu

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení zlínského zastupitelstva. Zatímco dosluhující vedení města zacílilo na parkování v centru a opravilo tržiště Pod Kaštany, rekonstrukci Velkého kina se zahájit nepodařilo – a na nové zastupitelstvo čeká i otázka zimního stadionu.

V předminulém volebním období (2014–2018) řídila zlínskou radnici koalice STAN a ANO a poslední komunální volby před čtyřmi lety změnu nepřinesly; v hlasování tehdy těsně zvítězilo ANO (18,81 procenta) nad Starosty (18,57 procenta), formace si pouze vyměnily primátora a společně vládly dál.

V posledních čtyřech letech tak město spravovala široká koalice tvořená vedle dvou zmíněných subjektů lidovci, občanskými demokraty a Piráty. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu koalice měla 29 křesel. V opozici bylo hnutí Zlín 21, uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvořili Soukromníci, Svobodní a Nezávislí, a SPD.

Koaličního hnutí STAN se také dotkla kauza Dozimetr. Obviněný Michal Redl totiž pochází ze Zlína a jednatelem zlínských technických služeb v letech 2011 až 2019 byl Radek Majc, který byl navržen za STAN a je opatrovníkem Michala Redla. Opoziční hnutí Zlín 21 vyzvalo k prověrce všech zástupců hnutí STAN i jimi navržených poradců nebo členů příspěvkových organizací.

Úspěchy: opravené tržiště a nový přivaděč

Končící volební období poznamenal nouzový stav a koronavirus, posléze i válka na Ukrajině a ekonomická nestabilita. Ne vše, co strany v koaličním prohlášení slibovaly, se proto podařilo splnit.

K úspěchům se může řadit rekonstrukce tržiště Pod Kaštany, která se připravovala několik let a v tuto chvíli je před dokončením. Přišla na asi 90 milionů korun a jde o zásadní proměnu. Staví se také dopravní přivaděč průmyslové zóny Příluky, dokončena je okružní křižovatka v centru města ulic Vodní a Bartošova.

Koalice také slibovala změnu parkování ve městě s důrazem na využívání alternativního způsobu dopravy. Parkování v centru města se v posledních letech několikrát zdražilo, naposledy loni v listopadu. Přibyly i zóny se zpoplatněným parkováním. Radnice ve městě zavedla sdílená kola. Přibyla velkokapacitní parkoviště na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy.

Resty: Baťovo kino

Co se nepovedlo, je určitě rekonstrukce Velkého kina, které v roce 1932 postavila firma Baťa, od roku 2016 je ale uzavřené. Rekonstrukce se odhaduje na tři sta milionů korun. Koalice vybrala vítězný projekt na obnovu, stavba ale nezačala kvůli finanční náročnosti.

Nepovedlo se ani zahájit rekonstrukci zimního stadionu. Řízení o dotaci zastavila Národní sportovní agentura. V hokejovém klubu má město devětačtyřicetiprocentní podíl a Berani Zlín letos po 42 letech sestoupili z nejvyšší soutěže, což městu mnozí vyčítají. Zlín nyní nabízí svůj podíl k odkupu.

Opozice koalici zazlívá také to, že za poslední čtyři roky město nepostavilo žádné byty, nenabídlo žádné nové možnosti družstevního bydlení.

Výhledy

V nadcházejících volbách kandiduje devět stan a hnutí. Místo primátora chce obhájit Jiří Korec (ANO), v čele STAN je náměstkyně primátora Kateřina Francová, hnutí Zlín 21 vede podnikatel a prezident místního filmového festivalu Čestmír Vančura.

Lidovci jdou do voleb s TOP 09 a lídrem je náměstek primátora a krajský zastupitel Vojtěch Volf (před čtyřmi lety TOP 09 podpořila kandidátku STAN). V čele ODS je senátor a daňový poradce Tomáš Goláň. Kandidátku Pirátů povede Jiří Robenek, který pracuje v IT marketingu a vede skautské středisko.

Jedničkou SPD je zastupitel Pavel Sekula, Rozhýbejme Zlín (tvoří ho členové Trikolory a nezávislí kandidáti bez politické příslušnosti) vede majitelka realitní kanceláře Pavla Jahodová. Zlín sobě (tvoří ČSSD a nezávislí kandidáti) tvoří sociolog Pavel Bráblík.

O další budoucnosti města rozhodnou obyvatelé Zlína v pátek 23. a v sobotu 24. září, kdy se v Česku uskuteční volby do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu.