Zlínský zimní stadion bude patřit městu. Otevře se tak cesta pro získání peněz na opravu

Zastupitelé Zlína ve čtvrtek schválili převod Zimního stadionu Luďka Čajky, který vlastní spolek HC Berani Zlín, do majetku města. Záměr rekonstrukce extraligového stadionu a jeho bezúplatný převod na město schválili zastupitelé již dříve. Předpokládané náklady na rekonstrukci se pohybují kolem miliardy korun.

„Bylo nutné získat stadion do vlastnictví města již teď,“ uvedl primátor Jiří Korec (ANO). Pro opravu stadionu je totiž zásadní získání až 300milionové dotace Národní sportovní agentury, o kterou ale nemohou žádat spolky, mezi které patří současný vlastník, zlínský hokejový klub.

Zápis na vklad vlastnického práva ke stadionu a souvisejícím nemovitostem bude podán na katastrální úřad v co nejbližším termínu. „K tomuto datu bude podepsána darovací smlouva a nájemní smlouva na stadion a související nemovitosti,“ uvedl mluvčí radnice Tomáš Melzer.

Zlínský zimní stadion
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

V případě, že by se nepodařilo sehnat na opravu peníze, bude podle něj moci město od smlouvy odstoupit a stadion vrátit. Stejně by Zlín mohl postupovat i v případě, že by zastupitelé v budoucnu rozhodli, že k rekonstrukci vůbec nedojde.

Město zatím ale předpokládá, že bude se spolkem při přípravě a během samotné rekonstrukce spolupracovat. „Rekonstrukce umožní jeho multifunkční využití pro sportovní aktivity, kulturní a společenské akce ve Zlíně včetně vytvoření zázemí pro sportovní oddíly působící v rámci spolku,“ uvedl Melzer.

Na to by ale samotná dotace od Národní sportovní agentury nestačila. „Předpokladem pro úspěšnou realizaci projektu (…) je zajištění vícezdrojového externího financování formou dotace a dále přijetí úvěru ve výši do 500 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN).

Náklady na rekonstrukci se odhadují na 959 milionů korun včetně DPH. Nyní se zpracovává projektová dokumentace pro provádění stavby včetně položkového rozpočtu, hotová by měla být na konci března.

O rekonstrukci se ale bude na zastupitelstvu finálně rozhodovat před podpisem smlouvy se zhotovitelem. „Za sebe předpokládám, že toto rozhodnutí budeme řešit na podzim,“ uvedl Korec.