Až sto dvacet korun za hodinu. Řidiči ve Zlíně si od října za parkování výrazně připlatí

Nové ceny za parkování ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Zlínští radní schválili nové ceny za parkování, které budou ve městě platit od 1. října. Levnější bude pouze krátkodobé stání v centru v lokalitách s parkovacími automaty. Řidiči si naopak výrazně připlatí za každou další hodinu. Prodlouží se také čas zpoplatněného parkování.

Parkoviště v Bartošově ulici patří k nejvytíženějším a nejdražším ve Zlíně, od prvního října cenu ještě zdvojnásobí. Pro řidiče začne platit neúprosná matematika, co minuta, to koruna. Kdo se ale zdrží déle než dvě hodiny, zaplatí za každou další započatou hodinu rovných sto dvacet korun.

Před městským divadlem vždy končila placená parkovací doba o půl sedmé večer, tedy před začátkem představení. Nově potrvá až do devíti. Kdo se podle zvyku vydá do divadla autem, zaplatí osmdesát korun. „Naším cílem je, aby se auta na těch parkovacích místech protočila, aby nám tady nestála celé dny. To znamená, chceme zvýšit obslužnost města,“ vysvětlil rozhodnutí primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Zvýší se i ceny v parkovacích automatech v Sadové ulici. Po dvou hodinách stání vyskočí hodinová sazba na osmdesát korun. Zpoplatněná doba se prodlouží do jednadvaceti hodin. A nově tam budou muset řidiči platit i v neděli dopoledne.

V Hradské ulici, kde parkují návštěvníci městských lázní nebo koncertů, nic nepoznají ti, kdo se zdrží méně než hodinu. Každá další už ale přijde na čtyřicet korun a řidiči musí také počítat s delší placenou dobou. „Pak budeme pokračovat s dalšími vlnami. To znamená zpoplatnění například nových ulic,“ řekl primátor Zlína. Rozšíření placených zón má být na rozdíl od aktuálního zdražení otázkou až příštích let.

S úpravou parkovného souvisí i navádění aut na volná místa pomocí navigačních tabulí, kde budou nabíhat informace o kapacitě parkovišť. Následně budou všechna městská parkoviště osazena závorovým systémem. „Chceme v praxi vyzkoušet, jaký bude mít nový ceník parkovného dopad na obrátkovost aut na parkovištích, v ulicích města a případný dopad na vytížení MHD,“ řekl radní Michal Čížek (ANO).

Obyvatelé Zlína si mohou koupit zvýhodněný kupón

Ve Zlíně také zavádějí rezidentní zóny pro obyvatele dotčených ulic za výrazně nižší sazbu. Obyvatelé nově budou moci na Technických službách zažádat o roční parkovací kupón, musí mít v dané lokalitě trvalé bydliště. „Je to bez garance parkovacího místa. Výhodou však pro řidiče je, že mohou parkovat u svého domu, bez starostí o placení parkovného. Nemusí vybíhat ven a prodlužovat si dobu parkovaní. Jde o nejrychlejší krok, který nyní můžeme udělat, abychom zvýhodnili rezidenty oproti ostatním,“ přiblížil Čížek.

Rezidentní ulice ve městě jsou téměř všechny, kde je parkovací automat, výjimku tvoří Hradská. Město plánuje postavit záchytná parkoviště na okraji krajského města, která mohou pomoci vyklidit centrum od aut a tím i ulevit obyvatelům. V současnosti přicházejí v úvahu tři lokality, Příluky, Vršava a Malenovice.

V Brně se ceny za parkování snížily

Nový ceník parkovného v rezidentních zónách platí od 30. září také v Brně. Ceny se ale na rozdíl od Zlína snížily. Ti, kdo přijíždějí do Brna jako návštěvníci, se do červené zóny dostanou jen s povolením a budou platit po prvních třiceti minutách čtyřicet korun na hodinu. Hodina zdarma bude v zelené zóně, pak třicet korun na hodinu. V modré zóně bude platit regulace jen přes noc od 17 do šesti hodin, šedesát minut zdarma a pak dvacet korun za hodinu.

Mapa rezidentního parkování
Zdroj: www.parkovanivbrne.cz

Rezidenti, tedy osoby s trvalým pobytem ve vymezené oblasti nebo majitelé nemovitosti v dané zóně, zaplatí za první auto dvě stě korun ročně. Druhé auto je vyjde na osm tisíc korun a třetí a další auto na dvanáct tisíc. Abonenta, tedy člověka, který ve vymezené oblasti podniká nebo tam má provozovnu, bude první auto stát čtyři tisíce korun ročně. Každé následující pak osmnáct tisíc. Všechny informace o změnách v rezidentním parkování v Brně nabízí web parkovanivbrne