Budovy, auta, povolenky. České předsednictví chce dotáhnout domluvu o snížení emisí

Události: České předsednictví chce dotáhnout domluvu o snížení emisí (zdroj: ČT24)

České předsednictví se ujímá debaty o klimatické politice Evropské unie. Už tento týden se v Praze potkají ministři životního prostředí z unijních zemí. V příštím půlroce se debaty zaměří i na auta se spalovacími motory nebo reformu systému emisních povolenek.

Ministři životního prostředí se koncem června shodli na pěti klíčových návrzích balíčku Fit for 55, tedy opatřeních, která mají vést do roku 2030 ke snížení emisí o 55 procent. Opatření řeší Evropský systém pro obchodování s emisemi (EU ETS), emise aut, lesy a půdu, národní cíle a kompenzace.

Francie začala, Česko balíček dokončí

Pro Česko, které přišlo kvůli suchu a kůrovci o část lesů, bude důležité vykazování emisí, které se ukládají do dřeva a v půdě. Evropská komise mimo jiné také chce, aby se s emisemi budov a aut obchodovalo podobně jako s těmi v energetice, těžkém průmyslu nebo letecké dopravě. Například budovy spotřebovávají víc než třetinu veškeré energie.

„Chceme-li zařadit do obchodování s emisemi sektor budov a aut, musí k tomu být sociální fond. Ten se nám podařilo prosadit a z toho 35 miliard korun přímo na řešení problémů nízkopříjmových a zranitelných domácností,“ uvedla k českým opatřením ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Agendu určilo zčásti už předchozí francouzské předsednictví. I to se zaměřilo na klimatické otázky. „Na obnovitelné zdroje energie, na energetickou účinnost, na emisní obchodování. Řadu věcí se podařilo posunout,“ vyjmenoval Thomas Pellerin-Carlin, šéf Energetického centra Institutu Jacquesa Delorse.

Balíček Fit for 55
Zdroj: ČT24/MŽP

Na českém předsednictví teď bude dovést návrhy ke konečné podobě, a to v takzvaném trialogu. Tedy najít kompromis mezi Evropskou komisí, členskými státy a Evropským parlamentem, který bývá často ambicióznější.

Vliv války na Ukrajině

„Pokud chce Evropa dosáhnout energetické nezávislosti na Rusku, tak to jde ruku v ruce s dosažením jejích klimatických cílů,“ zmiňuje jednu z možných motivací pro domluvu Tomáš Jungwirth z Klimatýmu Asociace pro mezinárodní otázky.

Kvůli válce na Ukrajině, energetické krizi a inflaci se navíc dostává do popředí sociální rozměr opatření. „Náběh bude v řadě aspektů pozvolnější, v balíčku je významná solidarita,“ uvedl náměstek ministryně životního prostředí Jan Dusík.

„Je absolutně nutné, aby v dnešní situaci Česká republika bránila zdravý rozum proti aktivistickým návrhům, které stále přicházejí,“ připomíná vládě exministr životního prostředí a nynější opoziční poslanec Richard Brabec (ANO).

Podle Anny Hubáčkové je Česko připraveno sejít se k trialogu tolikrát, kolikrát bude třeba pro dotažení balíčku ke zdárnému konci. Už tento týden se ministři sejdou v Praze na neformální radě pro životní prostředí. Hlavní část vyjednávání se odehraje na podzim.