TÉMA

Klimatická politika

Biden očekává zlepšení vztahů s Čínou, které ochladly kvůli sestřelení špionážního balonu

Americký prezident Joe Biden na závěr summitu G7 v Hirošimě uvedl, že očekává brzké zlepšení vztahů s Čínou, které se prudce zhoršily poté, co Američané u pobřeží Jižní Karolíny v únoru sestřelili údajný čínský špionážní balon. Ten šéf Bílého domu označil za „pitomý balon“, informuje agentura Bloomberg.
21. 5. 2023|

Evropské státy by měly mít dlouhodobé smlouvy na plyn, tvrdí Vondra. Je třeba rychleji přejít na obnovitelné zdroje, oponuje Bursík

O energetické krizi rozhodne podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) několik příštích zim, které podle něj budou těžší, než se čekalo, a při kterých se ukáže význam dodávek zemního plynu. V pořadu Události, komentáře uvedl, že považuje za chybu, když se evropské státy zdráhají zajistit dlouhodobé kontrakty plynu ze zemí, které by nahradily dodávky z Ruska. Někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík si naopak myslí, že je potřeba plyn zachovat jako krátkodobé řešení přechodu z uhlí a zaměřit se na masivní podporu obnovitelných zdrojů.
22. 11. 2022|

Kongres schválil balík za 430 miliard dolarů. Reuters píše o prohře farmaceutických firem

Americká Sněmovna reprezentantů schválila balík sociálních a klimatických opatření v hodnotě 430 miliard dolarů (přes deset bilionů korun). Pro hlasovalo 220 demokratů a proti 207 republikánů. Prezident Joe Biden oznámil, že zákon podepíše příští týden. Schválení balíku je podle agentury Reuters vzácnou prohrou farmaceutických firem.
13. 8. 2022|

Budovy, auta, povolenky. České předsednictví chce dotáhnout domluvu o snížení emisí

České předsednictví se ujímá debaty o klimatické politice Evropské unie. Už tento týden se v Praze potkají ministři životního prostředí z unijních zemí. V příštím půlroce se debaty zaměří i na auta se spalovacími motory nebo reformu systému emisních povolenek.
11. 7. 2022|

Austrálie zásadně změní svou klimatickou politiku, slíbil budoucí premiér Albanese

Vítěz australských sobotních voleb Anthony Albanese povede Austrálii novým směrem a od toho původního se odchýlí zejména v klimatické politice. Albanese, který má v pondělí složit přísahu jako 31. premiér země, řekl, že se Austrálie stane velmocí v oblasti obnovitelné energie.
22. 5. 2022|

Německo žádá zásadní změnu v klimatické politice. Kancléř už nechce čekat na pomalé země

K zásadní změně přístupu ke klimatické politice ve středu v on-line projevu ke Světovému ekonomickému fóru (WEF) vyzval nový německý kancléř Olaf Scholz. Prohlásil, že jeho země využije svého letošního předsednictví ve skupině kdysi největších ekonomik G7 k prosazení norem pro udržení globálního oteplování na co nejnižší úrovni. Informovala o tom agentura AP. Letošní fórum v Davosu stejně jako loni kvůli pandemii nahradila alternativní akce nazvaná Davos Agenda, která se koná pouze virtuálně.
19. 1. 2022|