Zahraniční státníci zasílají gratulace a oceňují Pavlovu zkušenost s diplomacií

Zahraniční státníci gratulují Petru Pavlovi ke zvolení do úřadu hlavy státu. Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která vítěze voleb přišla navštívit v jeho volebním štábu osobně, představuje Pavlovo vítězství naději, že mohou být silné hodnoty jako slušnost a pravdivost. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je důležité, že jeho zvolení znamená spojení „hlubokých evropských hodnot“. Zástupci EU pak vyzdvihli Pavlovu zkušenost v diplomacii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během gratulace ocenil Pavlovu podporu a boj proti ruské agresi.

Jako jedna z prvních pogratulovala Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem slovenská hlava státu Zuzana Čaputová. „Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být silou,“ napsala prezidentka. Dodala, že se těší na další spolupráci obou zemí i všech česko-slovenských iniciativ. 

Slovenská prezidentka navštívila osobně nově zvoleného prezidenta bezprostředně po zvolení v jeho volebním štábu. „Vaše vítězství je zároveň vítězstvím naděje,“ řekla během krátkého projevu směrem k příznivcům vítěze prezidentských voleb.  

Pavel už dříve řekl, že bude chtít jet na první zahraniční cestu na Slovensko. Cestu by chtěl spojit také s návštěvou Ukrajiny, kam by rád jel právě s Čaputovou. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron na vítězství Pavla ve volbách přivítal jeho postoje ke společným evropským hodnotám a podpoře Ukrajiny. „V Paříži jste vítán!“ pozval ho ke státní návštěvě na konec blahopřání v češtině i francouzštině. Několik týdnů před druhým kolem prezidentské volby navštívil Macrona Pavlův protikandidát, bývalý premiér Andrej Babiš.

Sousední státy zdůrazňují bezpečnostní spolupráci

Gratulaci následně zasílali další představitelé sousedních států. Polský prezident Andrzej Duda pogratuloval nově zvolené hlavě státu v telefonickém rozhovoru a pozval ho na oficiální státní návštěvu do Varšavy. V televizních předvolebních debatách Pavel avizoval, že by jeho druhá zahraničí cesta vedla právě do Polska. K vítězství Pavlovi poblahopřál i polský premiér Mateusz Morawiecki, který vyzdvihl pokračující partnerství obou zemí. 

Prezident Rakouska Alexander Van Der Bellen napsal, že se těší na budoucí spolupráci i v rámci Evropské unie a popřál mu úspěch v „naplňování povinností, které mu jeho spoluobčané svěřili“. 

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier po gratulaci ke zvolení sdělil, že vztahy Prahy a Berlína jsou úzké a přátelské. „Jako sousedé, partneři a přátelé se společně zasazujeme o mír a bezpečnost v Evropě, jako nedávno během úspěšného českého předsednictví,“ poznamenal Steinmeier.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pogratuloval novému prezidentovi ke zvolení a ocenil jeho dlouhodobou podporu země, kterou loni v únoru napadlo Rusko. „Oceňuji Vaši podporu Ukrajině a našemu boji proti ruské agresi. Těším se na naši úzkou osobní spolupráci ve prospěch národů Ukrajiny a České republiky a v zájmu sjednocené Evropy,“ napsal na Twitteru. 

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak následně napsal, že zvolení Pavla je znamením o ústupu ruského vlivu v České republice. Nově zvolenou hlavu státu nazval velkým přítelem Ukrajiny. „Pavel vždy jasně zdůrazňoval, že Ukrajina by měla dostat veškerou potřebnou pomoc, a globální politika by se měla zbavit jakékoli proruskosti. Gratuluji Čechům ke správné volbě!“ sdělil na Twitteru. 

Z EU zní ocenění diplomatických zkušeností

Předsedkyně Evropské komise Ursula Von Der Leyenová na zvolení nového českého prezidenta oceňuje hlavně „silnou oddanost evropským hodnotám“. V blahopřání zmínila, že na evropské úrovni bude hodnotná hlavně jeho zkušenost v oblasti bezpečnosti, obrany a diplomacie. Právě to by podle ní mělo pomoci udržet a dál podpořit evropskou soudržnost směrem k Ruskem napadené Ukrajině. 

Předseda Evropské rady Charles Michel v gratulaci poznamenal, že v další spolupráci budou klíčové Pavlovy diplomatické a bezpečnostní zkušenosti. „Těším se na úzkou spolupráci České republiky a Evropské unie. Vaše zkušenost bude klíčová v další podpoře Ukrajiny,“ napsal

Petru Pavlovi poblahopřála i místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, které nově zvolenému prezidentovi popřála, aby důstojně reprezentoval Česko ve světě. „Ať je prezidentem spojujícím náš národ a zastupujícím ho důstojně v Evropě a ve světě v této neklidné době,“ napsala. 

Maďarská prezidentka Katalin Nováková společně s blahopřáním napsala, že se těší na další spolupráci na mezinárodní úrovni. Ve stejném duchu svoji gratulaci formuloval i rumunský prezident Klaus Iohannis, který zdůraznil, že se těší na spolupráci bilaterálně i v rámci EU a NATO. Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová nově zvolenému prezidentovi popřála „jen to nejlepší v jeho práci“. 

Gratulace z ambasád

Ke zvolení poblahopřáli rovněž zástupci velvyslanectví Spojených států, Velké Británie či Litvy. „Těšíme se na úzkou spolupráci s Petrem Pavlem na dalším posilování vztahů. Jsme přátelé, partneři a spojenci,“ uvedla ambasáda USA. 

„Spojené království se těší na úzkou spolupráci v zajištění bezpečnosti a prosperity našich zemí a na pokračování společné podpory Ukrajiny,“ reagoval na výsledek voleb nový britský velvyslanec v Česku Matthew Field.

Podle zástupců litevské ambasády představuje Pavlovo zvolení přesvědčivé posílení bezpečnosti a integrace v Evropě. „Těším se na spolupráci při posilování našich zemí i Evropské unie a podpoře Ukrajiny,“ napsal poté lotyšský prezident Egils Levits v blahopřání Petru Pavlovi. Litevský prezident Gitanas Nausėda ve své gratulaci ocenil „pevnou pozici Česka vůči ruské válce na Ukrajině“. 

Prezidentské volby na zastupitelských úřadech v zahraničí drtivě vyhrál právě Petr Pavel. Od Čechů hlasujících v zahraničí získal  95,2 procenta hlasů. Pro Babiše bylo v cizině 4,8 procenta voličů.