TÉMA

Volby2023

U Pavla zřejmě nebudeme svědky ústavních excesů, odhaduje Rychetský

„Předpokládám, že už nebudeme svědky excesů z prezidentského úřadu, které byly živnou půdou nejen pro média, ale i pro politickou scénu. Chci vyjádřit naději, že uvidím na Pražském hradě hlavu státu, která má před Ústavou pokoru,“ sdělil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v pořadu Interview ČT24. Zdůraznil také, že i přes vysoký zájem lidí o přímou volbu prezidenta by se dle něj mělo neustále připomínat, že rozhodující roli hraje v českém politickém systému parlament a prezident podléhá vůli vlády.
29. 1. 2023|

Zahraniční státníci zasílají gratulace a oceňují Pavlovu zkušenost s diplomacií

Zahraniční státníci gratulují Petru Pavlovi ke zvolení do úřadu hlavy státu. Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která vítěze voleb přišla navštívit v jeho volebním štábu osobně, představuje Pavlovo vítězství naději, že mohou být silné hodnoty jako slušnost a pravdivost. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je důležité, že jeho zvolení znamená spojení „hlubokých evropských hodnot“. Zástupci EU pak vyzdvihli Pavlovu zkušenost v diplomacii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během gratulace ocenil Pavlovu podporu a boj proti ruské agresi.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 21:23|

Anketa s Petrem Pavlem: Prezident by měl aktivněji využívat svoje pravomoci a nepřekračovat je

Bývalý náčelník generálního štábu a kandidát na prezidenta Petr Pavel uvedl, že by se pravomoci prezidenta neměly měnit, ale sám by aktivněji využíval jejich možností. V případě zvolení předpokládá, že by na Pražský hrad dojížděl pracovat a bydlel ve svém nynějším bytě. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
19. 12. 2022|

Anketa s Andrejem Babišem: Jako prezident bych bydlel v Průhonicích a na Hradě jen pracoval

Kandidát na prezidenta a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v anketě České televize uvedl, že by v případě zvolení do čela státu úřadoval z Pražského hradu, bydlet ale nadále hodlá ve svém domě v Průhonicích. V nejvyšší ústavní funkci by chtěl navázat komunikaci s vládou, nabízí možnost zastupovat premiéra v záležitostech ekonomické diplomacie. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
6. 12. 2022|