Zeman se v týdnu chce setkat s kandidátem na ministra Hladíkem, řekl Fiala po schůzce v Lánech

Události: Fiala mluvil se Zemanem v Lánech i o jmenování Hladíka ministrem (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že hlava státu se v průběhu tohoto týdne chce setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Zeman podle předsedy vlády bude chtít mluvit o všech okolnostech, které Hladíkovu nominaci doprovázejí. Očekává, že po schůzce prezident oznámí svůj další postup. S přesným termínem schůzky Fiala odkázal na prezidentovu kancelář. Kancléř Vratislav Mynář později upřesnil, že schůzka se uskuteční ve středu.

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček už dříve avizoval, že během novoroční schůzky Zemana s Fialou bude „jistě příležitost k diskusi nad aktuálními tématy“. Oba politici tak během oběda mluvili právě o jmenování nového ministra životního prostředí. Na něj minulý týden Fiala Zemanovi navrhl Hladíka, podle informací Deníku N má nicméně Zeman vůči tomuto kandidátovi výhrady.

Hladík má ve funkci nahradit Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Resort dočasně vede lidovecký předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Fiala chtěl s návrhem na Hladíkovo jmenování počkat na případný posun v kauze přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát zdůraznil, že s policisty spolupracoval.

„Pan prezident se chce setkat s Petrem Hladíkem a bavit se s ním o všech okolnostech a věcech, které provázejí to jmenování,“ řekl Fiala na dotaz, zda je pravda, že má Zeman k Hladíkovi výhrady. Premiér dodal, že předpokládá, že po schůzce prezident sdělí své rozhodnutí o dalším postupu. Poznamenal, že tématem schůzky by mohly být i Hladíkovy úkoly na ministerstvu životního prostředí.

Brífink po setkání premiéra Fialy s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Minulý týden Fiala vysvětlil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace kolem Hladíka vyjasnila, a že potřebná doba již uplynula. „Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí,“ informoval předseda vlády ve čtvrtek.

Případ ale ještě není uzavřený, což je jedním z důvodů, proč Hladíka jako možného ministra odmítají opoziční politici. „Já se domnívám, že prezident –⁠ na to, jak byl v minulosti přísný vůči jiným kandidátům –⁠ by v této chvíli neměl pana Hladíka jmenovat,“ řekl místopředseda ANO Karel Havlíček.

Proti je i předseda SPD Tomio Okamura. „Jeho spolustraník a jeho známý je ve vazbě v souvislosti s organizovaným zločinem a dodnes ani není vyjasněná pozice Petra Hladíka v této kauze,“ prohlásil. 

Podle politologa Jiřího Pehe je možné, že se v otázce (ne)jmenování Hladíka ministrem rýsuje střet mezi vládou a hlavou státu. „Situace okolo Petra Hladíka je stále plná otazníků, ale premiér nechce vyvolávat konflikty uvnitř koalice. Také ale asi ví, že by to mohla být svým způsobem časovaná bomba. Pokud jde o prezidenta, on tyto pochybnosti také má. Zároveň si bude určitě chtít užít poslední velkou politickou bitvu, která se mu tímto nabídla,“ řekl Pehe ve vysílání ČT24.

Závěrem ovšem upozornil, že Zeman vzhledem k blížícímu se konci funkčního období už nemá příliš manévrovacího prostoru. Nový prezident by dle politologa byl k návrhu na Hladíkovo jmenování „bezpochyby“ vstřícnější.

Podle politického komentátora Martina Čabana jde ze strany premiéra o riskantní krok. Fiala se podle něj v posledních měsících snažil držet velmi korektních vztahů s Pražským hradem, zkrácení hradního rozpočtu ale mohl prezident nést nelibě. Jmenování Hladíka tak může využít k odplatě. „Miloš Zeman bude mít v rukou argument, proč jmenování Petra Hladíka komplikovat,“ řekl Čaban v pořadu Události, komentáře