Náhodou se potkali před mou kanceláří, hájí Hladík schůzku, kterou chtěla vysvětlit policie

Interview ČT24: Petr Hladík (7. 11. 2022) (zdroj: ČT24)

Zastupitel města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) byl nominován lidovci na post ministra životního prostředí jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá. V Interview ČT24 Hladík řekl, že očekává, že se za čtyři týdny, během kterých má podle premiéra Petra Fialy (ODS) vysvětlit veřejnosti svou situaci, nakonec ministrem stane.

Kauza se týká privatizace městských domů, činnosti městské firmy a dotačních podvodů. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice. Tehdejšího náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka požádala policie o podání vysvětlení a přístup do kanceláře.

„Ani já, ani nikdo z vedení města Brna není obžalován, není obviněn, to znamená, že tato kauza se netýká vedení města Brna ani současného, ani bývalého. Týká se zřejmě trestné činnosti, kterou páchaly soukromé společnosti a soukromí lidé a ano, týkalo se to jedné městské části, kdy zřejmě dva její představitelé jsou vazebně stíháni,“ řekl Hladík. 

Mladá fronta Dnes v souvislosti s razií policie v Hladíkově kanceláři psala o tom, že Hladík v minulosti přišel v Brně s návrhem na prodej bytového domu v Čelakovského ulici a tlačil na městskou část Židenice kvůli odprodeji.

„Je potřeba říct, že jsem vždycky jednal na politické úrovni ve své kanceláři a jednal jsem především na základě pověření rady nebo porady města Brna ke konkrétní situaci, týkající se privatizace,“ uvedl k tomu Hladík. 

Náhodou se potkali

Server iDnes také napsal, že na schůzce Hladíka a starosty městské části Židenice Aleše Mrázka ohledně privatizace domu v Židenicích byl přítomen i vlivný brněnský lidovec Filip Leder. O dům mělo zájem bytové družstvo vedené manželkou hlavního obviněného Michala Horkého, Leder je přitom právník rodiny Horkých. Hladík měl iDnesu říct, že si na schůzku nevzpomíná. 

Hladík v Interview ČT24 potvrdil, že Filip Leder na schůzce byl, údajně proto, že se náhodou potkal se starostou Mrázkem před dveřmi Hladíkovy kanceláře. „Kolega Leder se zúčastnil v podstatě náhodou, protože se s panem starostou Mrázkem potkali před mojí kanceláří,“ uvedl. 

„Nemám s tím problém, protože pan Leder byl a je zastupitel města Brna, byl členem majetkové komise, byl člověk, kterého se ta záležitost, kterou jsme projednávali, dotýkala, po té pracovní stránce, jako takové,“ řekl Hladík. „Nevidím na tom nic špatného, takových schůzek mezi náměstkem, starostou a zastupitelem napočítáme tisíce,“ dodal. 

Stát se to může každému

Server iRozhlas publikoval průzkum, který pro něj zpracovala agentura Median, ze kterého vyplynulo, že většina lidí si nepřeje, aby byl Petr Hladík ministrem. Z průzkumu mimo jiné vyplynulo, že 64 procent respondentů se domnívá, že už jenom proto, že Hladík podal v kauze vysvětlení policii, by se o ministerskou funkci neměl ucházet. 

„To, že člověk jde podat vysvětlení na policii, se může stát každému z nás, stalo se to mně, může se to stát i vám,“ uvedl Hladík. „Jsem rád, že se policii daří, pokud je páchána nějaká trestná činnost, tak ji odhalit, zdokumentovat a potom ji řešit soudně a konkrétní pachatele odsoudit. Jsem rád, že je v Česku nastavena spravedlnost a orgány činné v trestním řízení takto konají,“ doplnil. 

V policejních raziích hraje roli také pískovna v Černovicích. Podnikatel Michal Horký, který je ve vazbě, se už přiznal v případu pokusu o ovládnutí městské firmy Pískovna Černovice a usiluje o získání statusu spolupracujícího obviněného. Přiznali se také jednatelé pískovny Jiří Novotný (ČSSD) a Jiří Hasoň (KDU-ČSL). Zjistil to deník Právo v dokumentu z vyšetřování. Podle něj Horký přiznal existenci organizované zločinecké skupiny a že jednatel Novotný byl uplacen částkou 4,5 milionu korun.

„Co se týká Černovické pískovny, tam jsem nebyl kontaktován policií,“ řekl k tomu Hladík. „O záležitostech, které se tam zřejmě v trestní rovině odehrály, nemám žádné informace a ani jsem je neposkytl policii, protože se neptala,“ vysvětlil.

Město mohlo ušetřit desítky milionů

Bývalý starosta městské části Černovice Ladislav Kotík (Společně pro Černovice) ale pro Seznam Zprávy popsal, že na něj měl Hladík činit nátlak kvůli obří zavážce zeminy právě do pískovny v Černovicích. 

Podle Hladíka to ale bylo jinak. Údajně chtěl zavážkou zeminy pískovně pomoci a ušetřit městu finanční prostředky. Zemina, kterou stavbaři odtěží při budování protipovodňových opatření na břehu Svratky, měla podle něj posloužit rekultivaci bývalé skládky v Černovické pískovně. 

„Chtěl jsem městu Brnu ušetřit na základě podnětu od odborných pracovníků a na základě podnětu od projektantů desítky milionů korun tím, že bychom tam zdarma tuto zeminu dovezli. Pískovna a městská část by mohly rekultivovat a navrátit do původního využití tuto bývalou skládku. To je celé,“ tvrdí Hladík.

„Pokud to bývalý starosta Kotík vnímá jako nátlak, tak ano, mě mrzí to, že město Brno nedokázalo ušetřit kvůli jeho neochotě. A nevím, co za tím bylo,“ brání se.

Celý rozhovor je k dispozici ve videu v úvodu článku.