168 hodin: Hladík čeká na schůzku se Zemanem, zatímco policie zkoumá jeho telefon a počítač

168 hodin: Z policie na vládu (zdroj: ČT24)

Lidovecký kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík má problém. Policie stále zadržuje jeho mobil a počítač a během razie na brněnském magistrátu zapečetila jeho kancelář. Hladík se brání, že v kauze privatizace městského majetku figuruje pouze jako svědek. Případu se věnoval David Sebíně ze 168 hodin.

Policie podezírá Petra Hladíka z toho, že pomáhal privatizovat domy z městského majetku skupině kolem podnikatele s realitami Michala Horkého. Sedm lidí z této skupiny skončilo ve vazbě. Policie má podezření, že lidovec Hladík v této skupině pomáhal, dle policie zřejmě i ze zištných důvodů.

„Já jsem se ničeho nedopustil, nikdy jsem nejednal v rozporu se zákony České republiky,“ brání se někdejší první náměstek brněnské primátorky Hladík.

Policie v dokumentech říká, že se místopředseda KDU-ČSL minimálně v jednom případě opakovanými schůzkami mimo svoji gesci snažil privatizaci jednoho z domů protlačit, popsal pro ČT reportér Aktuálně.cz Lukáš Valášek.

Židenický dům

Například dům na adrese Čelakovského 1 měl jít do privatizace, ale radnice Brno-Židenice se nakonec postavila proti. V říjnu 2020 kvůli tomu podnikatel Horký navštívil náměstka Hladíka u něj v kanceláři na magistrátu.

To Hladík přiznává a vysvětluje: „Ano, na jedné z těchto schůzek se mě pan Horký ptá na privatizaci, a to z toho důvodu, že jeho žena měla pronajatý bytový prostor na adrese Čelakovského 1. Privatizace začala už v roce 2015, kdy si sama městská část chtěla pronajmout tento dům. Zároveň sama městská část, ne město Brno, ale městská část, pronajala manželce pana Horkého tento prostor v době, kdy byl zařazen k privatizaci.“

„Aktivně prosazoval privatizaci jednoho z bytových domů, také se scházel se starostou Židenic a my víme, že právě tato městská část nesouhlasila s privatizací,“ říká k případu ředitel české Transparency International Ondřej Kopečný.

Jen o dva měsíce později se koná schůzka se starostou Židenic Alešem Mrázkem kvůli odprodeji. V prosinci 2020 na ní náměstek Hladík na židenického starostu tlačí, aby na privatizaci kývl. Září 2021 dochází k dalšímu setkání, dle policie přímo u Hladíka v kanceláři, a dalšímu přesvědčování.

„Tu schůzku inicioval pan starosta Mrázek, ne já. Požádal mě SMS ten den ráno, jestli by se mohl operativně stavit. Protože jsem měl celý den jednání, tak jsem ho vmáčkl mezi dvě schůzky zhruba na deset minut, bylo to opravdu velmi krátké. Pan starosta mě informoval o tom, že postoj městské části se nezměnil,“ tvrdí Hladík.

Valášek ale upozorňuje, že jako první náměstek primátorky Hladík neměl důvod, aby pomáhal nájemníkům, „pokud skutečně věřil, že jsou to legitimní nájemníci, kteří legitimně chtějí něco privatizovat, a ne bílí koně pana Horkého“.

Svědek, nebo podezřelý?

Policie Petra Hladíka z ničeho neobvinila, sebrala mu ale řadu věcí, které teď zkoumá. „Zpřístupnil jsem jim celou kancelář, poskytl všechny e-maily, diář, obsah telefonu, počítače, vlastně čehokoliv chtěli,“ popisuje místopředseda KDU-ČSL s tím, že na policii byl podat vysvětlení.

Podle advokáta Ondřeje Múky se lze domnívat, že Hladík je v očích vyšetřovatelů blíže osobě podezřelé než svědkovi. „Policie se domnívá, že tato osoba včetně svého notebooku, včetně svých mailových zpráv má k dispozici nějaké důkazy, které mohou být nápomocny tomu, aby byl prokázán trestný čin,“ zdůvodňuje svůj pohled Múka.

Zatímco policisté zkoumají jeho mobil a počítač, Hladík stále čeká na audienci u prezidenta Miloše Zemana kvůli své nominaci na ministra životního prostředí. Vedení KDU-ČSL ho podpořilo. „Petr Hladík nám podal informaci o tom, jak on vidí celou tuto situaci. Dal nám celkem jasné vysvětlení, vzhledem k tomu, že není obviněn. Je člověkem, který, jak nám tu situaci popsal, nespáchal nic nezákonného, nic neférového,“ prohlásil předseda lidovců Marian Jurečka.

Dle politologa Michaela Drašara z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy by kvůli vyšetřování policií, zabavenému telefonu a notebooku byla namístě Hladíkova rezignace.

„Petr Hladík se pozicuje do role někoho, kdo pomáhá policii objasnit trestnou činnost. Fakta jsou ale nezpochybnitelná. On měl prohlídku kanceláře, policisté zabavovali jeho techniku, dokumenty,“ upozorňuje reportér Aktuálně.cz Valášek. Vedení lidovců se za Hladíka postavilo kvůli jeho silnému vlivu v jihomoravské organizaci, míní.

Vlivný Hladík

Petr Hladík byl klíčovým mužem, díky kterému se Marian Jurečka stal v lednu roku 2020 předsedou KDU-ČSL. Už tehdy byl nejvlivnější osobou jihomoravské organizace, tedy nejvlivnější stranické buňky, bez které se nedá na stranickém sjezdu téměř nic podstatného prosadit, rekapituluje Hladíkovo postavení redaktor ČT Petr Vašek.

Premiér Petr Fiala (ODS) váhá a resort životního prostředí dočasně předal šéfovi lidovců, vicepremiérovi a ministru práce a sociálních věcí Jurečkovi. „Je správný postup, že bude pověřen člen vlády tím, aby dočasně řídil toto ministerstvo, než se vyjasní situace kolem Petra Hladíka. Na to potřebujeme několik týdnů. To je doba, která je podle mě nejen potřebná, ale i únosná,“ okomentoval to Fiala.

Jurečka za Hladíkem nadále stojí: „On si není vědom, že by spáchal cokoliv protiprávního, cokoliv, co bylo v rozporu s vědomím a dobrými mravy, a není zároveň obžalován a není z ničeho obviněn. To je pro mě moment, kdy to není důvod pro to, abych tohoto člověka vyautoval z politického života.“

Politická kultura

Kopečný z Transparency International ale upozorňuje, že do konce listopadu nelze čekat jakékoliv finální rozhodnutí. „Tady probíhá vyšetřování a nemůžou zavolat 29. listopadu policii a zeptat se, jak jste na tom, obviníte pana Hladíka, nebo neobviníte,“ vysvětluje Kopečný.

„Je to další z kauz, která zpochybňuje slib koaličních stran, že zvýší politickou kulturu a nedopustí, aby se v politice a na vysokých postech objevovali lidé zapojení do různých kauz nebo trestně stíhaní. A kauz už začíná být opravdu hodně,“ míní ředitel české Transparency International.

Když v závěru roku 2018 policisté zajišťovali důkazy v kauze CzechTourism mimo jiné v sídle ministerstva pro místní rozvoj, tehdejší opozice vyzývala někdejší šéfku resortu Kláru Dostálovou (za ANO) k rezignaci. „Mně připadá logické, že člen vlády, u kterého je prováděna domovní prohlídka a který je podezřelý z dotačního podvodu, rezignuje do doby, než se situace vyjasní a vyřeší,“ prohlásil 6. prosince 2018 Petr Fiala.

„Důvěra k vládě Petra Fialy neustále padá. Začalo to už kauzou Dozimetr, pokračovalo to přes váhání ohledně opatření v rámci energetické krize. Pokud tahle situace řešena nebude, tak důvěra vlády bude nadále padat,“ předpokládá politolog Drašar.

„Já jsem se už potkal s panem premiérem, teď se bude potkávat pan ministr Jurečka s panem prezidentem a následně předpokládám, že čeká také mě návštěva u pana prezidenta,“ říká Hladík.