Lidovci podpořili nominaci Hladíka na ministra životního prostředí

Brífink po jednání KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Celostátní výbor KDU-ČSL podpořil nominaci místopředsedy strany Petra Hladíka na ministra životního prostředí. Má nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která končí ze zdravotních důvodů ke konci října. Jmenování Hladíka ministrem chce Jurečka stihnout do konce listopadu. V mezičase chce vést ministerstvo životního prostředí Jurečka, o což premiér Petr Fiala (ODS) požádá prezidenta Miloše Zemana.

Hladík se měl kvůli jmenování ve čtvrtek sejít s prezidentem Milošem Zemanem. Lidovci schůzku odvolali kvůli úternímu zásahu policie v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu. Hladík uvedl, že pro účely vyšetřování poskytl svůj mobil, počítač a přístup do diáře. Brněnský městský soud v souvislosti s razií poslal do vazby sedm lidí. Kauza se týká privatizace městských domů.

„Pro mě osobně to, že někdo je osloven policií, jde podat vysvětlení, případně dá k dispozici prohlídku své kanceláře a své korespondence, není důvod pro to, abych člověka vyautoval z politického a veřejného života,“ řekl Jurečka. Hladík podle něho předsednictvu a výboru celou záležitost jasně vysvětlil. Celostátní výbor má 39 členů, podle informací ČTK byla čtvrtina členů proti této podpoře.

Podle serveru Novinky Hladík opakovaně působil na starostu Židenic, aby došlo k prodeji bytového domu nájemníkům. Jurečka uvedl, že Hladík i toto vysvětlil.

„Petr Hladík jasně zdokladoval i v písemné podobě, jak proběhlo jednání vedení magistrátu města Brna, které uložilo nejen jemu, ale i jeho kolegovi, aby jednali s tímto starostou v této záležitosti. Popsal nám celý způsob a proces, jak bylo přistupováno v minulosti k otázce privatizace bytového fondu, takže i tyto otazníky podrobně vysvětlil,“ řekl Jurečka v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Hladík zůstává kandidátem na ministra (zdroj: ČT24)

Fiala rozhodnutí lidovců respektuje

O rozhodnutí strany už Jurečka informoval předsedy ostatních koaličních stran včetně premiéra Fialy. „Informoval jsem ho o tom, že Petr Hladík nám podal jasné vysvětlení, za kterým my stojíme. Naše otázky byl schopen jednoznačně zodpovědět. S ohledem na to, že byl podat vysvětlení, není obviněn, my za jeho nominací stojíme. Pan premiér to vzal na vědomí,“ řekl Jurečka.

Fiala uvedl, že rozhodnutí lidovců podpořit nominaci Hladíka respektuje, osobně se s ním setká. „Věřím, že veřejnosti vše transparentně vysvětlí,“ uvedl Fiala.

Hladík chce očistit své jméno

Hladík ve čtvrtek novinářům řekl, že je pro něj důležité očistit své jméno. Informace, které se objevily v médiích byly podle něho minimálně nepřesné. „Nejsem z ničeho obviněn a nejsem si ani vědom, že bych kdykoli dělal cokoli, co by bylo v rozporu se zákony České republiky,“ řekl Hladík. Je připravený s policií dál spolupracovat, řekl ale, že ho po podání vysvětlení již nekontaktovala. 

Komentátor Českého rozhlasu Plus Radko Kubičko v pořadu 90' ČT24 sdělil, že lidovci mají podle něj personální krizi. Obecně prý platí, že když se politik dostane do velmi těsného kontaktu s kriminální kauzou, měl by počkat, až se celá situace vyřeší, a až pak případně pokračovat v politické kariéře.

90' ČT24: Hladík a podpora KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

„Jmenovat někoho ministrem za situace, kdy má zapečetěnou kancelář, tak to si myslím, že je opravdu velice delikátní situace pro každou politickou stranu, zvlášť pro takovou, která klade vysoké nároky na jiné politické strany,“ uvedl Kubičko.

Politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček si myslí, že se krokem podpořit Hladíka rozhodli lidovci zariskovat, že nový kandidát na ministra bude pod „obrovským politickým a mediálním tlakem“, což může oslabovat jeho pozici. Je podle něj také otázka, jak rychle bude prezident reagovat na návrh na jeho jmenování. Kopeček také připomenul, že české politické strany jsou obecně hodně člensky vyprázdněné. 

Výměna na postu ministra životního prostředí je zatím druhou změnou ve Fialově kabinetu. Kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem v pražské kauze Dozimetr oznámil v červnu rezignaci tehdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN).