Jurečka dočasně převzal ministerstvo životního prostředí. Čeká, že ho bude řídit čtyři týdny, pak přijde Hladík

Resort životního prostředí má nového ministra. Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho ale povede jen dočasně, sám předpokládá, že to budou asi čtyři týdny. Prezident Miloš Zeman pověřil šéfa lidovců, aby ministerstvo řídil, dokud se nevyjasní situace kolem původního kandidáta Petra Hladíka (KDU-ČSL). V souvislosti s brněnskou bytovou kauzou byla v jeho kanceláři policie. Dosavadní ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) přes problém s výběrem svého nástupce končí. Rezignaci zdůvodnila zdravotními problémy. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) není možné, aby ještě pokračovala.

Marian Jurečka je sice ve Fialově vládě ministrem práce a sociálních věcí, ale již podruhé se ujímá vedení druhého resortu zároveň. „Počítám, že je to na přechodnou dobu zhruba čtyř týdnů, než dotáhneme jmenování Petra Hladíka,“ řekl Jurečka poté, co se ujal úřadu. 

Převzal jej od Anny Hubáčkové, která počátkem října oznámila, že v kabinetu skončí. Uvedla, že ji čeká operace a potom několikaměsíční rekonvalescence. To by významně omezilo její schopnost vykonávat funkci.

Při svém rozloučení s úřadem vyjmenovala věci, které považuje za úspěchy svého ministerského působení. „Za dobu deseti měsíců se nám podařilo hlavně v evropské agendě udělat velký kus práce. Předsednictví, myslím, se může pochlubit mnoha úspěšnými a rozhodnutými věcmi. Například některých legislativ balíčku Fit for 55, konkrétně legislativu k nízkoemisním autům,“ jmenovala.

Dále hovořila o výjimkách z hlediska znečišťování ovzduší, což má v zimě pomoci překonat energetickou krizi, o zjednodušení dotačních programů nebo pokroku v ústavní ochraně vody a půdy. „Věcí, které se nám podařily, je hodně. Doufám, že budou pokračovat. Spousta je jich rozdělaných,“ podotkla.

Marian Jurečka ujistil, že se nechystá být pouhým nečinným správcem ministerstva.  „Věci poběží, jak byly naplánovány, poběží naplno. Já počítám v řádu jednotek dnů, že bychom nastartovali Novou zelenou úsporám light, pracovali jsme v posledních týdnech na tom definovat vyšší míru podpory pro sociálně zranitelné skupiny obyvatel,“ řekl s narážkou na program, který má usnadnit přístup k ekologickým dotacím lidem, kteří nemají dost peněz na zaplacení spoluúčasti. Dotace ve výši až 150 tisíc korun na domácnost bude určena třeba na výměnu oken či zateplení fasád.

Agenda ministerstva životního prostředí je podle Jurečky důležitá z hlediska klimatických změn, řeší navíc i otázky, jako jsou nedostatek vody a eroze, ale i aktuální výzvy včetně energetické krize.

Jurečka se úřadu načas ujal, protože nastal problém s výběrem nástupce Anny Hubáčkové. Premiér Petr Fiala uvedl již dříve, že by považoval za nejsnazší řešení, kdyby Hubáčková ještě nějakou dobu pokračovala, ale připustil, že to není ze zdravotních důvodů možné. Proto byl vedením resortu nakonec pověřen Jurečka.

Kvůli Hladíkovi se v příštích 14 dnech chce sejít Jurečka s prezidentem

Lidovci by stále chtěli, aby post ministra životního prostředí nakonec obsadil jejich místopředseda Petr Hladík. O něm uvažovali již loni při sestavování vlády, tehdy ale dal Hladík přednost pokračování ve funkci náměstka brněnské primátorky. Nyní se však obměna v kabinetu trefila do doby, kdy se ustavovala nová městská rada, v ní již Hladík neusedl, ale přesto se jeho cesta do Prahy zkomplikovala.

Petr Hladík již měl na 13. října domluvenou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, který obvykle chce s ministerskými kandidáty mluvit před jejich jmenováním. Hrad ji však zrušil z technických důvodů. O pět dní později přišla do Hladíkovy kanceláře na brněnském magistrátu policie a prohledala ji v souvislosti s korupční kauzou okolo udělování bytů ve městě.

Policie Hladíka nicméně neobvinila a KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu s tím, že na jeho nominaci trvá. Jurečka uvedl, že by se v příštích dvou týdnech chtěl sejít s prezidentem republiky a předpokládá, že následně by se s ním mohl sejít i Petr Hladík. Sám předseda lidovců považuje Hladíkovo zapojení do bytové kauzy za dostatečně vysvětlené.

„Všechny otázky, které jsem měl já, Petr Hladík vysvětlil. Doložil nám i konkrétní věci, dal nám černé na bílém, jaké bylo usnesení rady města, jakou roli hrál, když se musel setkat se zástupcem dané městské části. Dali jsme prostor, aby Petr Hladík mohl tyto věci otevřeně komunikovat s veřejností, s médii,“ poznamenal Jurečka. Hladík podle něj také vyjasní situaci poslaneckým klubům, které kauza zajímá.

Vedení dvou resortů není novinkou. Vyzkoušeli si to Hamáček, Sobotka i Havlíček

Praxe, kdy šéf strany, případně jiný člen vlády dočasně řídí resort svěřený jeho partaji do jmenování řádného ministra, není výjimečná. Jurečka po jmenování nynějšího kabinetu několik týdnů řídil ministerstvo zemědělství, protože Zdeněk Nekula, jenž měl být jmenován řádným ministrem, byl v době ustavování vlády nemocný. V minulém období takto opakovaně vedl ministerstvo zahraničí tehdejší předseda ČSSD Jan Hamáček. Karel Havlíček (ANO) zase přes rok a půl řídil resort průmyslu a obchodu a zároveň i ministerstvo dopravy.

V předminulém období zase tehdejší šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka zhruba měsíc řídil ministerstvo průmyslu a obchodu poté, co nechal odvolat Jana Mládka (ČSSD), a po odvolání Marcela Chládka (ČSSD) z čela ministerstva školství resort dočasně vedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).